PIERO CRUCIATTI Afp
ZVIJEZDI POSEBAN TRETMAN

Prvi i 706. tenisač svijeta pozitivni na istu supstancu. Jedan je oslobođen, drugi suspendiran na četiri godine

Slučaji su završili s različitim presudama
Piše: Gradimir ĐukarićObjavljeno: 20. rujan 2024. 22:59

U svijetu tenisa ne vrijede za sve ista pravila. Naime, talijanski tenisač Stefano Battaglino (25) bio je pozitivan na clostebol tijekom turnira u Maroku te je pod četverogodišnjom suspenzijom. Prvi reket svijeta Jannik Sinner dva puta je bio pozitivan na antidoping testu obavljenom na Indian Wellsi, ali on za razliku od svoga sunarodnjaka nije suspendiran. Svjetski broj jedan izgubio je samo bodove i novac od turnira.

Iako su oba bila pozitivna na istu supstancu, slučaji su završili s različitim presudama. Battaglinova je žalba odbijena i od veljače 2023. on je privremeno suspendiran. Battaglino, inače 706. tenisač svijeta, tvrdio je kako je prekršaj bio slučajan zbog kontaminacije od masaže koju mu je izveo njegov fizioterapeut. Njegovi odvjetnici, međutim, nisu uspjeli kontaktirati fizioterapeuta pa je sud utvrdio kako se ne može dokazati da kontaminacija bila slučajna. Zaključili su stoga da je prekršaj bio namjeran što je rezultiralo suspenzijom sve do 2027. Talijan se žalio CAS-u, no njegova je žalba odbačena jer su se argumenti činili nedostatnima da se njegov pozitivan rezultat klasificira kao nedobrovoljni. Na taj će način Battaglino morati odslužiti punu kaznu.

Nekoliko dana nakon Stefanove sankcije stigao je i Sinnerov pozitivan test na istu tvar. Dvaput je bio pozitivan na antidoping testu koji je obavljen tijekom Indian Wellsa. Za razliku od svog sunarodnjaka, Sinner je potpuno oslobođen jer je uspio dokazati kako se kontaminirao slučajno nakon što je njegov fizioterapeut primijenio proizvod koji sadrži clostebol zbog posjekotine na prstu i za nekoliko masaža.

Linker
20. rujan 2024 23:02