Milos Raonic

 WILLIAM WEST Afp
NAKON SKORO DVIJE GODINE

Povratak jednog od najvećih pehista svjetskog tenisa: ‘Nisam držao reket godinu dana, mislio sam da sam gotov‘

Kanadski tenisač, čiju su karijeru izmasakrirale ozljede, u Nizozemskoj je zaigrao na ATP turniru prvi puta od srpnja 2021.
Piše: Ivan JelkićObjavljeno: 14. lipanj 2023. 13:07

Kada je prije četiri tjedna objavljena lista sudionika na ATP turniru u nizozemskom s’Hertogenboschu, jednom od najpopularnijih travnatih turnira u kalendaru, nemalo je iznenađenje privuklo jedno ime na popisu - Milos Raonic.

Kanađanin, koji je 2016. godine bio treći na svijetu i koji je te godine igrao finale Wimbledona (poraz od Andyja Murraya, nakon što je u polufinalu pobijedio Federera), već je zapravo bio otpisan od mnogih i zaboravljen, dapače sigurno je bilo i puno onih koji su mislili da se Raonic više ne bavi tenisom, da je odavno završio karijeru. Uostalom, skoro pune dvije godine nije ga bilo nigdje, ni na jednom turniru, bez ikakvih vijesti što se događa, što planira...

I onda je ovoga tjedna Raonic osvanuo u Nizozemskoj. Odigrao je prvi meč nakon srpnja 2021. i - pobijedio. Protiv Miomira Kecmanovića (ATP 39), kojeg je odnedavno preuzeo Ivan Cinkuš, bivši trener Marina Čilića, slavio je 6:3, 6:4.

Radije bih prazne tribine

- Lijepo je biti opet na terenu, nakon skoro dvije godine stanke, i opet si dati još jednu šansu - rekao je Raonic.

image

Milos Raonic

WILLIAM WEST Afp

- Nisam udario lopticu punih godinu dana, a sada opet igram pred toliko ljudi na tribinama. Zapravo mi je to bilo i otežavajuće jer zaboravio sam taj osjećaj. Možda bi mi bilo lakše da sam igrao pred praznim tribinama.

Možda je i zato napravio sedam dvostrukih servis grešaka, ali je zato ispalio 15 asova, što je bio i ostao njegov zaštitni znak, te je uspio tri puta oduzeti servis Kecmanoviću, a samo jednom izgubiti svoj.

- Odigrao sam najbolje što mogu trenutačno i želim vidjeti do kuda će me to odvesti. I prije sam imao puno stanki radi ozljeda, ali mislim da je najduža bila šest mjeseci. Dvije godine, međutim, potpuno je drugačija priča.

Raonic je jedan od najvećih pehista svjetskog tenisa kada su u pitanju ozljede. Nema valjda dijela tijela koje nije bilo problematično. Jer dovoljno je samo pogledati službenu stranicu ATP Toura i njegovu biografiju gdje piše:

”Podvrgnut operaciji desnog kuka 2011.; operacija desnog stopala 2015.; operacija lijevog zapešća 2017.; također se mučio s ozljedama Ahilove tetive, leđa, lakta, bedra, desnog gležnja, desnog lista, desnog koljena posljednjih godina”.

Posljednji meč prije ovog tjedna odigrao je u Atlanti u ljeto 2021., i to samo jedan meč poslije četiri mjeseca stanke, jer mu se odmah potom “javila” Ahilova tetiva. I poslije toga je “nestao”, izgubio mu se trag...

- Bilo je puno situacija kada se nisam htio mučiti više, jer bio sam daleko od idealnog stanja. I da, bilo je trenutaka kada sam i sâm rekao “gotov sam”. Na koncu 2021. nisam više imao namjeru igrati tenis ponovo i počeo sam razmišljati kako posložiti život bez tenisa - rekao je 32-godišnjak rođen u Podgorici, koji je s tri godine, s roditeljima jasno, preselio u Kanadu.

- U svemu tome naučio sam dobru lekciju, a to je da je život izvan tenisa također OK, što mi je godinama stvaralo strah. Jer sve je bilo podređeno tenisu, sve sam uložio u taj život, pa nisam znao što očekivati kada to sve jednom nestane. Ali, ispalo je sasvim dobro. Oženio sam se između ostalog, a onda kada sam se počeo fizički osjećati bolje, htio sam igrati tenis samo kako bih ostao fit, u formi. Igrao sam golf igrao po pet sati na dan. No, osjetio sam da to nije za mene jer nisam bio nešto posebno dobar.
No, ne samo da su ga ozljede pratile kao tenisača, isto je bilo i dok je bio izvan terena.

Mario Tudor ostao uz njega

- Slomio sam prst na nozi dva dana nakon vjenčanja, pa nisam dva mjeseca mogao nositi obuću. Onda sam poderao mišić lista, pa sam dobio Covid prvi put...

Sve ga je to sputavalo da uopće razmišlja o povratku, ali onda je ipak, korak po korak, krenuo i evo Milosa opet u tenisu. I sve to uz pomoć hrvatskog trenera Marija Tudora, koji je ostao uz njega svo ovo vrijeme. Tudor je bio Ivaniševićev trener 2001. kad je osvojio Wimbledon, a preuzeo je Raonica nakon što mu je Goran jedno vrijeme bio trener.

- Imao je mračnih misli, tko ne bi da mora propustiti dvije sezone, ali Milos toliko voli tenis da je motiviran vratiti se još jednom - rekao je Tudor za SportKlub prošle zime.

Raonic je sada u s’Hertogenboschu zaigrao pod zaštićenim renkingom, koji može koristiti ograničeni broj puta, ali koji će sigurno koristiti i na skorašnjem Wimbledonu.

- Bilo je sasvim namjerno da se vratim upravo na travi - rekao je Milos kojem je ovo bio prvi meč na travi nakon Wimbledona 2019.!

- Wimbledon i trava mi jako puno znače i želim igrati tamo još jednom. Ne znam što će biti poslije toga. Želio bih igrati i u Torontu, na stadionu koji je deset minuta od kuće u kojoj sam odrastao. Sviđa mi se ideja da te turnire odigram makar još jednom - kaže Milos Raonic.

I ako se, jasno, ozljede opet ne ispriječe...

Linker
28. travanj 2024 06:17