IVO RAVLIC Cropix
SJAJNA SARA

Nova velika nada hrvatskog tenisa srušila bivši broj 1: ‘Igram ovaj sport više srcem nego glavom‘

U kvalifikacijama WTA Makarske, Sara Svetac (19) je 2:1 u setovima iznenadila Kristinu Mladenović
Piše: Iva Majić/SDObjavljeno: 04. lipanj 2024. 14:19

Sjajne vijesti stižu iz grada podno Biokova! U kvalifikacijama turnira WTA Makarska, Sara Svetac (19) je s 2:1 (6:4, 3:6, 6:4) svladala Kristinu Mladenović te tako izborila nastup na glavnom turniru, piše Slobodna Dalmacija.

Francuska tenisačica je bivši "broj 1" u parovima, a trenutno se nalazi na 55. mjestu WTA ljestvice. Što se tiče pojedinačne konkurencije, zlatno doba joj je bilo u 2017. godini kada je bila 10. igračica svijeta, dok se sada nalazi kao 212. na ljestvici.

No, 31-godišnja Kristina danas nije mogla protiv mlade Splićanke, a nadamo se kako je ovo samo najava dobrog turnira za Saru.

Svetac je prošle godine stigla do titule seniorske prvakinje Hrvatske na turniru u Zadru. Možda to i ne bi bila neka vijest da ova Splićanka tada još nije imala ni 20 godina. Nakon završetka srednje škole, preselila se na studij u SAD, gdje je na Sveučilištu u Arizoni nastavila svoju sportsku karijeru. I izgleda da joj se taj put itekako isplatio.

image
JAKOV PRKIC Cropix

Sara je u mlađim kategorijama nizala rezultate, ali često se kaže kako su svi veliki uspjesi u tim kadetskim ili juniorskim danima “nebitni”. Postaju važni samo ako se prenesu i na seniorske medalje. Međutim, očigledno je da je Sara sada zakoračila i prema tim seniorskim rezultatima, ali ne planira stati samo na tome.

- Mislim da je taj prelazak iz juniorskog u seniorski sport najteži. Dosta se ljudi ne uspije snaći u tome, a ja sam za sada dosta dobra što se tiče Hrvatske. Međutim, na međunarodnoj razini još nisam došla do toga, ali planiram. Vidjet ćemo kroz godine kako će biti... - otkrila nam je prošle godine, nakon osvajanja titule prvakinje Hrvatske.

Što po vama najviše utječe na uspjeh i u seniorskim vodama?

- Ja sam u individualnom sportu, ali i dalje veliki faktor ima cijeli tim koji stoji iza mene. Imam sreću što me obitelj puno podupire u cijeloj ovoj priči, a i odlični treneri. Teniski trener u TK Split 1950 na Firulama mi je bio Ivan Škaro, dok je kondicijski Robert Hrvoje Čondić. A tu su i svi ostali koji su uz mene cijelu moju karijeru - Igor Buljan, Ante Bilić, Petar Bubalo, Martino Škarica i Jure Kekez. Svi oni su tu u klubu i pomažu nam da se probijemo dalje.

image
IVO RAVLIC Cropix

- Definitivno bih im savjetovala da ne odustaju. Također, ako ne ostvaruju ovdje uspjehe, a imaju priliku otići u Ameriku, mislim da je to dobar odabir. Ta država je odlična stvar za mlađe igrače.

Kako ste se “dokopali” stipendije?

- Ja ovaj sport stvarno volim, igram ga srcem više nego glavom, što nekad nije dobro, haha... Pratili su me agenti i skauti koji su me uočili na Europskom prvenstvu do 18 godina. Puno ih bude na takvim turnirima, a ja sam bila na jednom takvom prošle godine u Švicarskoj u Klostersu.

Linker
22. rujan 2024 02:19