Pavić i Mektić nisu imali problema na startu ATP Finalsa

 MARCO BERTORELLO Afp
ATP Finals

Mektić i Pavić bez milosti - najbolji svjetski par uvjerljiv, Dodig propustio četiri meč-lopte

Nikola i Mate odjurili do jubilarne pobjede i novog zajedničkog pehara
Piše: Vedran BožičevićObjavljeno: 14. studeni 2021. 14:39

Skupili su u posljednje vrijeme nekoliko poraza što i nije bilo toliko neočekivano jer, kako i sami kažu, pad tijekom sezone se dogodi svima, prije ili kasnije. No, na startu torinske pustolovine, u prvom nastupu na ATP Finalsu, Nikola Mektić i Mate Pavić ponovno su izgledali onako kako što su nas navikli veći dio godine. Pobijedili su Kevina Krawietza i Horiju Tecaua sa 6:4, 6:4 u meču koji je trajao jedan sat i 17 minuta, te napravili prvi korak prema polufinalu.

Zagrepčaninu i Splićaninu ovo je jubilarna 60. pobjeda u godini iz snova, u godini u kojoj su osvojili devet naslova, uključujući Wimbledon i olimpijski turnir u Tokiju, i u godini u kojoj su još ranije osigurali broj 1 na završnoj ljestvici. Neovisno o ishodu ATP Finalsa u Torinu.

Nikola i Mate su odmah napravili pritisak na Tecaua, prisilivši ga da izgubi servis na samom startu meča. Našem je paru to bilo sasvim dovoljno za osvajanje prvog seta jer nihovi servisi ni u jednom trenutku nisu bili u opasnosti.

Nastavili su olimpijski pobjednici u istom ritmu i u drugom setu, ponovno su čvrsto držali svoje servise, ne dozvolivši Nijemcu i Rumunju nijednu priliku za break. Prijelomnica se dogodila u petom gemu, ovaj put na servis Krawietza koji je na break-lopti napravio dvostruku pogrešku. Meč je nešto kasnije asom zaključio Mektić koji je u Torinu u ulozi branitelja naslova do kojega je došao lani u Londonu, u društvu Nizozemca Wesleyja Koolhofa.

Završna statistika reći će dovoljno o tome koliko su Nikola i Mate bili dominantni i čvrsti na servisu. Ispalili su 11 asova, u odnosu na samo dva svojih suparnika, a nakon uspješno ubačenog prvog servisa izgubili su samo četiri poena u cijelom meču.

Popravili su time naši tenisači omjer protiv Krawietza i Tecaua, ovo im je bio treći ovosezonski dvoboj protiv Nijemca i Rumunja i treća pobjeda. U Zelenoj skupini još ih čekaju okršaji protiv četvrtih nositelja, Španjolca Marcela Granollersa i Argentinca Horacija Zeballosa, te protiv šestih nositelja, našeg Ivana Dodiga i Slovaka Filipa Polašeka.

Odmah nakon nedjeljnog meča, Nikola i Mate primili su pehar namijenjen najboljem paru svjetske ljestvice na kraju sezone.

"Jasno je da smo jako zadovoljni. Nikoli je ovo prvi put da godinu završava kao broj 1, meni treći put, ali ovo je i prvi put da su dva Hrvata podigla ovaj trofej. Želim samo zahvaliti cijelom našem timu, trenerima, djevojkama, svima. Hvala vam i nadam se da ćete uživati u tenisu ovog tjedna", rekao je Pavić, a Mektić je uz smijeh dodao:

"Mati je ovo treći trofej i kao što vidite, nije nimalo uzbuđen zbog toga. Ja sam, s druge strane, jako sretan, posebno jer sam ga osvojio s ovim momkom, mojim sunarodnjakom. Veselim se novim pobjedama u sljedećoj sezoni i nadam se da ovo nije posljednji put da podižemo ovaj pehar."

image

Dodig i Polašek

MARCO BERTORELLO Afp

Ivan Dodig i Slovak Filip Polašek propustili su četiri meč-lopte u prvom nastupu na ATP Finalu u Torinu, gdje su ih u dvoboju 1. kola "Zelene" skupine svladali Španjolac Marcel Granollers i Argentinac Horacio Zeballos sa 4-6, 7-6 (10), 10-6.

Ovogodišnji osvajači Australian Opena, koji su nakon Wimbledona raskinuli suradnju, ali ponovno udružili snage za nastup na završnom turniru osam najboljih parova u 2021., imali su pobjedu u rukama nakon što su osvojili prvi set i poveli 4-1 u drugom.

Međutim, Granollers i Zeballos su se vratili 'breakom' u sedmom gemu, da bi već u sljedećem Dodig i Polašek propustili tri nove prilike za 'break'. Pri vodstvu 6-5 hrvatsko-slovačka kombinacija je stigla do nove tri 'break-lopte', od kojih je svaka donosila i ukupnu pobjedu.

U drugom setu su od devet 'break-lopti' iskoristili samo jednu pa je odlula pala u 'tie-breaku'. I u njemu su Dodig i Polašek došli do četvrte meč-lopte pri vodstvu 9-8, nakon što su spasili tri set-lopte za španjolsko-argentinski par. Međutim, iako je Dodigov retern bio vrlo dobar, ljevoruki Zeballos se izvukao odličnim forhendom iz trka.

Wimbledonski finalisti su realizirali petu set-loptu i bili nadmoćni u odlučujućem 'tie-breaku' u kojem su poveli sa 7-2 i tu prednost zadržali do konačnih 10-6.

U prvom meču ove skupine su Nikola Mektić i Mate Pavić sa 6-4, 6-4 pobijedili Nijemca Kevina Krawietza i Rumunja Horiju Tecaua.

U utorak će Mektić i Pavić igrati protiv Granollersa i Zeballosa u reprizi wimbledonskog finala, a pobjednici će biti na korak do polufinala završnog turnira u Torinu. Dodiga i Polašeka čeka dvoboj protiv Krawietza i Tecau za ostanak u utrci za polufinalom.

Linker
06. listopad 2024 08:36