WILLIAM WEST Afp
ZA NASLOV PROTIV DOMAĆINA

Kineska bajka se nastavlja, sjajni Čilić pomeo 36. igrača svijeta za prvi finale nakon dvije godine

Hrvatski tenisač je pobjedom nad Nakashimom ušao u 37. finale u karijeri
Piše: Mislav ZnaorObjavljeno: 23. rujan 2024. 13:37

Marin Čilić je nakon dvije godine u finalu jednog ATP turnira! Međugorac je nakon Svajde, Nishioke i Uchiyame listi žrtava dodao i Brandona Nakashimu, 36. tenisača svijeta i daleko najboljeg igrača iz spomenutog društva, za ulazak u finale inauguralnog turnira u kineskom Hangzhouu.

Još jedan gotovo pa perfektan meč odigrao je Čilić, što najbolje pokazuje podatak da je na prvom servisu osvojio čak 83 posto poena (34/41), a solidan je bio i na drugom (17/30). Imao je ukupno 19 neprisiljenih grešaka, ali i 29 izravnih poena, odnosno čak 14 više od protivnika.

Čilić je pobjedom nad Nakashimom (6:4, 7:6) ušao u 37. finale u karijeri, a za 21. titulu, ujedno i prvu nakon tri godine, borit će se protiv domaćeg predstavnika Zhizhen Zhanga. Posljednji finale Čilić je igrao prije dvije godine kada ga je na zadnjoj prepreci u Tel Avivu porazio Novak Đoković. Sad će, bez sumnje, imati nešto lakši posao...

- Vrijedila je ova pozivnica na turnir. Hvala organizatorima, uživam u ovom gradu i atmosferu na ovom turniru. Ovo je nevjerojatan tjedan za mene, Nakashima je podigao razinu igre u drugom setu, servirao je i za set, ali nekako sam izvukao pobjedu u tie-breaku. Nije bilo lako završiti set, ali sam na 6-5 odigrao fantastičan poen i pokazao karakter koji me odveo do pobjede. Prvo finale protiv Kineza? Nevjerojatno je poslije svega igrati ovo finale, jako sam ponosan - poručio je nakon meča.

Spomenimo kako je Čilić postao drugi tenisač s najnižim renkingom koji je došao do finala ATP turnira! Naime, Marin je uoči početka turnira bio 777. tenisač svijeta, a od idućeg će tjedna biti najmanje 276. na svijetu. Rekoder je Raemon Sluiter koji je u finale ‘S-Hertogenboscha 2009. izborio kao 866. reket svijeta. Pobijedi li Čilić u finalu, doći će na prag povratka u Top 200 i postati osvajač ATP turnira s najnižim renkingom!

ATP Chengdu: Musetti i Shang za naslov

Prvi nositelji Talijan Lorenzo Musetti i Kinez Juncheng Shang borit će se za naslov na teniskom turniru ATP 250 u kineskom gradu Chengduu s nagradnim fondom većim od milijun eura.

Talijan, 19. na svjetskoj ljestvici, u polufinalu je bio bolji od Rusa Alibeka Kachhmazova sa 6-4, 6-2, dok je Shang, 55. na ATP ljestvici, bio bolji od Nijemca Yannicka Hanfmanna sa 6-4, 6-4.

Dvadesetdvogodišnji Musetti treći će put ove godine igrati u finalu - izgubio je i u Umagu i u Queens Clubu - te će nakon naslova u Napulju i Hamburgu 2022. pokušati doći do treće lovorike u karijeri, dok tri godine mlađi Shang prvi će put u karijeri nastupiti u završnici ATP turnira. *

Linker
23. rujan 2024 16:31