ADRIAN DENNIS Afp
NAKON VELIKOG TRIJUMFA

Goran Ivanišević otvorio dušu: ‘Nitko ne zna koliko je teška i zahtjevna bila ova godina...‘

Hrvatska teniska legenda impresionirana je srpskim tenisačem s kojim je osvojio novi veliki trofej
Piše: Ivan JelkićObjavljeno: 22. studeni 2022. 06:30

Goran Ivanišević upisao je u trenerski CV još jedan veliki trofej. Novak Đoković osvojio je u nedjelju ATP Finals, a automatizmom je to donijelo hrvatskoj teniskoj legendi dodatnu "recku" na listi uspjeha. Koja je postala sada već prilično dugačka.

Već ima Goran sedam Grand Slamova kao trener, odnosno po njegovoj računici pet jer računa samo one Grand Slam turnire na kojima je uživo prisustvovao sa svojim igračima. A na dva Grand Slama, koja je Đoković osvojio, Ivanišević nije bio, iako je službeno bio njegov trener. No, srpski je tenisač tada imao i Marjana Vajdu kao trenera, pa su Hrvat i Slovak dijelili obaveze, odnosno tijekom ta dva Grand Slama u Novakovoj trenerskoj loži nije bio Goran već Marjan.

Kako god, Vajda je u međuvremenu napustio Đokovićev stožer, a Goran je (p)ostao glavni ili jedini trener. I bio je, jasno, proteklog tjedna u Torinu, gdje je Novak suvereno osvojio ATP Finals.

image
ROGER PARKER/ALAMY/ALAMY/PROFIMEDIA Roger Parker/Alamy/Alamy/Profimedia

Tako je sezonu koja je počela onom australskom sapunicom oko vize i cijepljenja, srpski tenisač zaključio s još jednim velikim trofejom. Štoviše, Đoković će godinu završiti kao peti na svijetu makar nije mogao igrati dva Grand Slama, Australian Open i US Open, kao ni četiri od osam Masters 1000 turnira, a još k tome za osvojeni Wimbledon nije dobio bodove. Mogao je još osvojiti barem 6.000 bodova, ako ne maksimalnih 10.000...

"Sve u vezi ove godine bilo je drugačije, posebno. Teška godina i na kraju nje on je zaslužio na ovaj način osvojiti ATP Finals", rekao je Goran medijima u Torinu.

"Nitko ne zna kako je bilo biti dio njegova tima ove godine, kako je njemu bilo, koliko je bilo zahtjevno i teško. Svako od nas iz tima na sebe je uzeo dio tereta, jer smo iskreno osjećali da je to naša dužnost prema njemu i vidjeli ste kakvim je impresivnim tenisom okončao ovu priču. Pritisak je sastavni dio tenisa, ali ne ove vrste koji smo mi imali. Nismo mogli ništa planirati, niti se normalno pripremati. Te malo možeš, pa malo ne smiješ igrati, pripremaš se za turnire na kojima ti onda nije dopušteno niti da se pojaviš. Čekali smo US Open, pa na kraju ipak nije mogao ići, ali srećom dočekali smo barem lijepe vijesti iz Australije. To čekanje te tihe satire..."

Igrao je Novak na koncu samo 11 turnira u 2022. i osvojio ih pet, uz omjer 41-6. Tko zna gdje bi bio da mu je bilo dopušteno igrati sve. Možda će 2023. dati odgovor na to pitanje jer moguće je da se Đoković sljedeće godine vrati u puni kalendar. Australija je već dala zeleno svjetlo, ostaje još SAD.

A prema Ivaniševićevu mišljenju, neće Novak biti ništa slabiji nego li sada, dapače.

"Trenira još žešće nego kada je imao 22 godine. Zato je još uvijek tako dobar i zato će biti još i bolji nego je sada", smatra Goran.

"U moje vrijeme prestajao si igrati u 30-31. godini, tada si već bio starac spreman za mirovinu. Ali sada se događaju nevjerojatne stvari. Pogledajte Federera do prije nekoliko godina, ili Rafu i Novaka sada, u kakvom su stanju u svojim godinama. U moje vrijeme nismo znali za dosta toga što se sada primjenjuje, a da se mogu vratiti, mnogo bih toga radio drugačije. A sada mogu samo Novaka gledati s divljenjem kako svakog dana dolazi na trening i što sve uspijeva izvesti na terenu. On i mnogi drugi tenisači iz ove ere zaista su čudesni sportaši, atlete i obožavam ih gledati."

image
BOZIC/BETAPHOTO/SIPA PRESS/PROFIMEDIA Bozic/betaphoto/Sipa Press/Profimedia

Đoković je, inače, postao najstariji pobjednik završnog turnira sezone u povijesti. Dosad je to bio Federer sa "samo" 30 godina i 4 mjeseca, a sada je Novak podigao granicu na 35 godina i 6 mjeseci.

"Svi pričaju o novoj generaciji mladih asova, što je odlično za tenis, imamo i najmlađeg broja 1 u liku Carlosa Alcaraza. Ali, i Novak je još uvijek tu, još je gladan pobjeda, osvaja najveće turnire i igra fenomenalan tenis."

Dodao je Goran i zabrinjavajuću poruku za sve konkurente...

"Već sada Novak razmišlja o pripremama za sljedeću sezonu. Njegov um će uvijek biti natjecateljski, tražit će nove izazove i da bude motiviran za sve Grand Slamove. Njegova volja za treninzima, volja da napreduje, da bude bolji je nevjerojatna. Izuzetno puno se brine o svome tijelu, a danas imate i puno više mogućnosti da se kvalitetno oporavljate poslije mečeva."

Što se samog tenisa tiče, mnogi će stručnjaci kazati kako je Đokovićev servis osjetno napredovao posljednjih godina, a da se tu vidi Goranov trenerski rukopis, jer ipak je i njemu servis bio zaštitni znak tijekom igračke karijere.

"Novakov servis prečesto je bio podcijenjen, iako ga je taj udarac često puta spašavao i u mečevima prije deset godina. Servis mu je uvijek pružao ono što je bilo potrebno, ali sada je još bolji. To mu je jedan od boljih udaraca, ali o tome se ne priča previše, jer ima toliko dobrih stvari u njegovoj igri da se o servisu zaboravi pričati. Uzmite samo tjedan u Torinu, visoki postotak, sjajna preciznost servisa. Svaki puta kada mu je trebao, kada je bio pod pritiskom, on bi pogodio briljantan prvi servis. A drugi mu se servis bitno poboljšao. Servis ga vadi iz brojnih zeznutih situacija, ali uvijek može biti za još jednu razinu bolji", objasnio je Goran.

Linker
22. travanj 2024 21:10