Borna Gojo

 EVA MANHART Afp
NIŠTA OD POLUFINALA

Borna Gojo bio nadomak novog iznenađenja, Tsitsipas na kraju ipak zaustavio pohod sjajnog Splićanina u Beču

Hrvatski reprezentativac pružio sjajnu partiju protiv sedmog igrača svijeta u borbi za polufinale
Piše: Ivan JelkićObjavljeno: 27. listopad 2023. 20:27

Borna Gojo nije uspio izboriti svoje prvo polufinale na ATP Touru. Ispriječio mu se na tom putu aktualni sedmi igrač svijeta Stefanos Tsitsipas, koji je bio bolji od hrvatskog reprezentativca u četvrtzavršnici turnira u Beču sa 7:6 (4), 7:5.

Nakon što je u prva dva meča u austrijskoj metropoli pobijedio polufinaliste Australian Opena - Aslana Karaceva (2021) i Tommyja Paula (2023) - nije toj listi uspio dodati i treće ime (2022). No, objektivno Tsitsipas je po kvaliteti i daleko teži protivnik, ali unatoč tome nije puno nedostajalo da Gojo (ATP 77) priredi još jedno iznenađenje.

Kroz cijeli meč je zapravo bio praktički posve ravnopravan dvostrukom Grand Slam finalistu, branio se, prijetio, napadao, vraćao se iz zaostatka, oduzima servis, hrabro potezao udarce... Na kraju je ipak upisao poraz, svoj četvrti iz isto toliko mečeva protiv Top 10 protivnika, ali unatoč porazima u svakom je pružio dobre partije, baš kao i u ovom, i to sve protiv zvučnih suparnika: Rafael Nadal (Davis Cup, 2019), Andrej Rubljov (Davis Cup, 2021), Novak Đoković (US Open, 2023).

sdvsdvvsd

Tsitsipas je uoči meča možda izgledao kao najbolja prilika za Top 10 prvijenac jer Grk nije u nekoj zavidnoj formi u posljednje vrijeme. Štoviše, od posljednjih šest turnira u čak pet izgubio je već u 1. ili 2. kolu. No, prošli tjedan se razbudio polufinalom Antwerpena, a sada je dodao i (najmanje) polufinale Beča.

Prvih pet gemova u meču išli su sa servisom, bez ijedne break-prilike na bilo kojoj strani. A onda je krenulo... Nažalost, s breakom na Gojinom servisu, no Splićanin je vratio izgubljeno već u sljedećem gemu. Gojo je potom spasio sljedeću Tsitsipasovu break-loptu i to je bila posljednja takva prilika u prvom setu, odnosno odluka je pala u tie-breaku.

Tamo je, pak, Borna sjajno otvorio, poveo 3:0 na oduševljenje svog trenerskog kuta, međutim nije uspio na tom valu nastaviti i dalje. Tsitsipas je stavio pod kontrolu Gojine servise te dobio sedam od sljedećih osam poena i tako zagazio prema pobjedi.

U drugoj se dionici rasplet opet čekao tek do kraja seta. Tsitsipas je “breaknuo” za 6:5 i servirao za meč, ali onda opet i sâm upao u probleme. Gojo je imao 0:40 za povratak, ali Grk je poništio sve tri vezane break-lopte te ipak iskoristio drugu meč-loptu za pobjedu koja ga i dalje ostavlja u dobroj poziciji za plasman na ATP Finals.

I dok spone s Bečom kroz povijest za Hrvatsku možda nisu uvijek bile najsretnije, austrijski grad u teniskom je smislu uglavnom bio sretno mjesto za Hrvate. Goran Ivanišević dva je puta osvojio tamošnji ATP turnir (1993., 1997.), baš kao i Ivan Ljubičić (2005., 2006.), Marin Čilić igrao je finale (2009.), lani Borna Ćorić polufinale, između ostalog pobijedivši baš i Tsitsipasa u 2. kolu.

Sada Borna Gojo, nažalost, nije uspio to reprizirati, niti možda otići tako daleko u ždrijebu, ali bez obzira na to i njemu će Beč sasvim sigurno ostati u lijepom sjećanju. Ovo mu je bilo prvo četvrtfinale na ATP Touru, a s obzirom na to kako igra u posljednje vrijeme vjerujemo da neće (pre)dugo čekati na sljedeće, štoviše i na još bolji rezultat.

Linker
29. travanj 2024 19:52