Neja Markičević/CROPIX
ZAGREB INDOORS

APSOLUTNA DOMINACIJA Fantastični Čilić do trećeg naslova za samo 67 minuta

U tijeku je finalni dvoboj Zagreb Indoorsa u kojem se sastaju Marin Čilić i Jürgen Melzer. Naš tenisač osvojio je prvi set s uvjerljivih 6:3.
Piše: Ivan JelkićObjavljeno: 10. veljača 2013. 18:37

Nakon jedne godine stanke trofej pobjednika PBZ Zagreb Indoorsa ponovno je u hrvatskim šakama. Od pet posljednjih izdanja ATP turnira u Domu sportova, četiri su osvojili domaći tenisači, Ivan Dodig jednom (2011), a jučer je Marin Čilić titulama iz 2009. i 2010. dodao i treću te tako ostvario hat-trick.

Stao je tako uz bok Goranu Ivaniševiću koji je u 1990-ima također tri puta bio pobjednik hrvatskog dvoranskog turnira, tadašnjeg Croatian Indoorsa koji se 2006. "reaktivirao" u današnjem obliku.

Ujedno je ovaj Čilićev trijumf zanimljiv i zbog toga što je postao prvi hrvatski tenisač koji istovremeno drži titule pobjednika oba hrvatska ATP turnira - Umaga i Zagreba, budući da se ljetos okitio za kralja umaškog turnira.

Čilić je za svoj ukupno deveti ATP naslov pobijedio Jürgena Melzera 6:3, 6:1, što je najuvjerljivija pobjeda od svih dosadašnjih finala PBZ Indoorsa.

- Lijepo je opet ovdje stajati s ovim peharom. Presretan sam što sam pružio svoj najbolji tenis ne samo ove sezone već možda u posljednjih godinu dana - komentirao je najbolji hrvatski tenisač koji se s ukupno 17. pobjedom na Indoorsu ujedno izjednačio s Ivanom Ljubičićem na vrhu liste igrača s najviše pobjeda u Zagrebu.

Čilić je opasno krenuo, odmah je u drugom gemu prijetio Melzeru oduzimanjem servisa. Imao je dvije break-lopte, ali prvu je zakucao u mrežu, dok na drugu zapravo nije ni dobio pravu priliku jer je Austrijanac vodio poen i sve pogodio.

Poslije toga je Melzer ušao u početni udarac pa je sljedeći svoj servis osvojio bez izgubljenog poena. No, jednako tako istovremeno nije predstavljao opasnost za Marinov servis, barem ne do sedmog gema. Onda je Melzer stigao do 15:30, ali hrvatski se tenisač spasio asom pa potom i s dva izlaska na mrežu, odnosno laganim volejima. Upravo je taj element koji inače kronično nedostaje u Čilićevoj igri, ali jučer je njime dobivao lake poene kada su mu trebali.

Novi trenutak slabosti u Melzerovoj igri stigao je u osmom gemu, kada se Marin izborio za nove dvije vezane break-lopte (15:40), ali jednako tako ih je prokockao neforsiranim greškama. Na novu sljedeću break-loptu Melzer je odservirao as ili je barem on tako mislio. Jer linijski sudac je pokazao "aut", a unatoč Melzerovom negodovanju glavni je sudac ostao nijem.

- Nema šanse da je ovo vani - ljutito je vikao Austrijanac.

Inače, u petom gemu, na Čilićev servis, dvije sumnjive loptice koje su odsjele blizu linije obje su dosuđene protiv Melzera, pa je Austrijanac imao dovoljno razloga za nervozu.

Došao je i do supervizora ATP-a Gerryja Armstronga pored terena, ali nije mu bilo pomoći, odluke se nisu mijenjale. Jedino što je četvrti nositelj mogao je ljutito širiti ruke i nabiti lopticu o pod, ali prvi set je otišao Čiliću.

Iskoristio je potom Melzer stanku između setova da ode u svlačionicu na "hlađenje glave", ali teško je mogao iz glave izbaciti kako je došao u zaostatak.

Čilić je u međuvremenu svoj dio posla odrađivao besprijekorno, držao servis i radio pritisak na Melzerov početni udarac. Isplatilo mu se vrlo brzo, u trećem gemu drugog seta Austrijanac je opet pokleknuo, opet došao u break zaostatka i tu se već nazirao početak kraja.

Marin se dizao svakim udarcem, počeo zabijati forhendom, bekhendom, na mreži, dok je Melzerova igra, ali i otpor sve više kopnio. Završni udarac Čilić je zadao još jednim breakom za 4:1 i iz te rupe Melzer se više nije mogao iskopati.

- Čestitam Marinu, bio je daleko bolji od mene ovoga puta i zasluženo je pobijedio. Posebno se zahvaljujem i linijskim sucima - kasnije je ironično uz smijeh komentirao Melzer.

- Imao sam "usrani" tjedan nakon Davis Cupa, ovdje došao do finala, a vjerujem da će uskoro stići i titula.

ATP Zagreb, finale:

Čilić (1) - Melzer (4) 6-3, 6-1

Svi pobjednici ATP teniskog turnira u Zagrebu:

2013 - Marin Čilić (HRV)

2012 - Mihail Južnji (Rus)

2011 - Ivan Dodig (HRV)

2010 - Marin Čilić (HRV)

2009 - Marin Čilić (HRV)

2008 - Sergej Stahovski (Ukr)

2007 - Marcos Baghdatis (Cip)

2006 - Ivan Ljubičić (HRV)

Linker
23. rujan 2024 02:14