ATLETSKI SPEKTAKL

ZVIJEZDE HANŽEKA Cantwell lovi osobni rekord, medalju priželjkuje i Šubenkov

Piše: ArhivaObjavljeno: 28. kolovoz 2014. 16:46

Christian Cantwell, rođen 3. rujna 1980., sa 22.22 metra rekorder je Hanžekovićevog memorijala u bacanju kugle. Rezultat je to iz 2010. godine, a 2009. bacio je na Mladosti kuglu 22.16. Bio je to najbolji rezultat na svijetu te godine.

Uz Cantwella su vezani mnogi rekordi. Tako je, primjerice, svaku sezonu od 2003. do 2012. završavao među pet najboljih na svjetskoj ljestvici. Pet puta je godinu završavao na prvom mjestu te ljestvice i na otvorenom i u dvorani, a 2006. tri su najbolja hica sezone pripadala njemu.

U velikoj kolekciji njegovih odličja su i svjetsko zlato iz Berlina 2009., olimpijsko srebro iz Pekinga 2008. te tri svjetska dvoranska naslova: Budimpešta 2004., Valencia 2008. i Doha 2010.

Prema njegovim riječima, u Zagrebu i Hrvatskoj ga ne treba smatrati gostom ili strancem:

- Ovdje je moj prijatelj Nedžad (Mulabegović) i tu mi je, na neki način, drugi dom. Na treningu je poprilično obiteljska atmosfera, međusobno se bodrimo i usput se dobro zabavljamo. U Zagreb uvijek dođem nekoliko dana prije mitinga, opustimo se, zabavimo i pojedemo 10 kilograma janjetine. Ozračje na stadionu je uvijek jako dobro, meni to dosta znači. I ono najvažnije, uvijek hoćeš pobijediti, a konkurencija je ovdje stalno iznimno jaka. Svi me ovdje već dobro poznaju, od aerodroma nadalje i stvarno se dobro osjećam. Doći ću opet nekoliko dana prije Hanžeka pa ćemo skoknuti do mora.

Da, rekao je i da će ove godine na Hanžeku pokušati popraviti osobni rekord. Koliko je to? Pa, 22.54! Srećom, pokraj fontana je dovoljno mjesta...

Preponaš Sergej Šubenkov trenutačno je jedina sprinterska zvijezda atletske velesile Rusije. Dvostruki je europski prvak na 110 metara prepone (Helsinki 2012. i Zürich 2014.) i osvajač brončane medalje na Svjetskom prvenstvu u Moskvi 2013. Ima i europsko dvoransko zlato na 60 metara prepone iz Göteborga prošle godine.

- Na preponama je situacija u Rusiji puno bolja nego u ‘čistom’ sprintu. U mojoj disciplini ruski atletičari stalno nastupaju na Olimpijskim igrama i Svjetskim prvenstvima pa mi je lakše kad znam da sam dio tradicije - kaže Šubenkov koji je u olimpijskoj 2012. osobni rekord spustio s 13.46 na 13.09, što je i aktualni rekord Rusije.

- Četiri godine sam studirao pravo i to nije bila samo formalnost jer sam svaki dan išao na predavanja, osim kad bih bio u trening kampu uoči velikih natjecanja. Sada imam diplomu i puno više vremena za trening, a trener je napravio i brojne promjene u mojoj psihičkoj i tehničkoj pripremi. Zato moji rezultati stalno napreduju - pojasnio je dvostruki europski prvak.

No, Šubenkov je i dokaz da na stazi ipak trče živi ljudi, a ne rezultati. Da nije tako ne bi nedavno u Zürichu obranio naslov pokraj, primjerice, Francuze Pascala Martinot-Lagardea koji trenutačno ima drugi rezultat na svijetu - 12.95. U europskom finalu je, međutim, bio daleko iza Šubenkova.

Sergej Šubenkov je, inače, rođen u sibirskom gradu Barnaulu (4. listopada 1990.), u kojem je rođena i poznata skakačica u dalj Tatjana Kotova, ali i Sergejeva majka Natalija Šubenkova, nekad rekorderka Sovjetskog Saveza u sedmoboju...

Linker
24. rujan 2024 06:11