ŽELI POBJEDU U ZAGREBU

ZVIJEZDE HANŽEKA Američki preponaš Aries Merritt želi ponoviti savršenu 2012.

Piše: ArhivaObjavljeno: 29. kolovoz 2014. 13:43

Sjećate li se olimpijske 2012. godine? Američki preponaš Aries Merritt (24. srpnja 1985.) zasigurno ju nikad neće zaboraviti.Započeo ju je zlatom na 60 metara prepone na Svjetskom dvoranskom prvenstvu u Istanbulu. U finalu je sa 7.44 pobijedio Liu Xianga i Pascala Martinot-Lagardea. A kako će izgledati ljetna sezona naznačio je već na američkim olimpijskim kvalifikacijama, na kojima je pobijedio na 110 metara prepone s 12.93.

Slijedile su još dvije utrke na 12.93, pa olimpijsko zlato u Londonu gdje je trčao 12.92. Nakon još dvije utrke ispod 13 sekundi (12.95 i 12 97) savršenu sezonu začinio je nevjerojatnim svjetskim rekordom - 12.80 - na finalu Dijamantne lige u Bruxellesu. Nevjerojatnim zato jer je svjetski rekord Kubanca Dayrona Roblesa popravio za čak sedam stotinki, što se u ovoj disciplini nije dogodilo još od 1981. godine i Renalda Nehemiaha.

Ukratko, te je 2012. prvih sedam rezultata na svjetskim ljestvicama 'potpisao' Aries Merritt. Takvu eksploziju rezultata Merritt pripisuje tome što je put do prve prepone skratio s osam na sedam koraka, što je za sve njegove suparnike bilo nedostižno.

- Je, bila je to savršena godina. Pobijedio sam na svim natjecanjima 2012. i oborio skoro sve rekorde koje sam mogao oboriti. Svaki put kad bih došao na stazu oborio bih nekakav rekord. Bilo je to i zabavno i čudesno u isto vrijeme jer ja, zapravo, nisam lovio te rekorde. Samo sam se pokušavao što bolje pripremiti za Olimpijske igre u Londonu i tamo nešto napraviti. A kad ono... Bila je to sezona iz bajke za mene, prokomentirao je Merritt sezonu kakvu neće biti lako ponoviti.

Ozljeda butnog mišića prošle ga je godine udaljila s atletske staze, ove godine se još nije približio granici od 13 sekundi pa je upravo Hanžekovićev memorijal dobra prigoda za to. Pomoći će mu u tome olimpijski doprvak Jason Richardson, europski prvak Sergej Šubenkov, William Sharman i ostali...

Linker
23. rujan 2024 21:05