Kamila Valijeva i Eteri Tutberidze

 ANNE-CHRISTINE POUJOULAT Afp
SKANDAL NA ZIMSKIM OI

Uskoro pada odluka! Hoće li sud s Igara izbaciti 15-godišnju senzaciju: ‘Možda je ovo dobro pripremljen plan‘

Vijeće od tri suca će zasjedati iza zatvorenih vrata kako bi donijelo važnu odluku
Piše: SN, HinaObjavljeno: 12. veljača 2022. 13:40

Sportski arbitražni sud (CAS) donijet će u ponedjeljak odluku o suspenziji za mladu rusku klizačicu Kamilu Valijevu.

Vijeće od tri suca će zasjedati iza zatvorenih vrata kako bi donijelo odluku može li Valijeva nastaviti natjecanje na ZOI u Pekingu. To će biti manje od 24 sata prije početka natjecanja u pojedinačnoj konkurenciji u umjetničkom klizanju.

Petnaestogodišnja Valijeva, koja je osvojila zlato u ekipnom nastupu u Pekingu, bila je pozitivna na zabranjenu tvar trimetazidin u uzorku uzetom 25. prosinca na ruskom prvenstvu.

Dan poslije ekipnog natjecanja i nekoliko sati prije svečanosti dodjele medalja laboratorij u Stockholmu je objavio da je Valijeva bila pozitivna na trimetazidin, koji je na popisu zabranjenih tvari od 2014. godine zbog čega je i svečanost dodjele odgođena.

Ruska antidopinška agencija (RUSADA) je najprije privremeno suspendirala Valijevu, ali se ona žalila i njena je žalba prihvaćena zbog čega se može natjecati i trenirati u Pekingu što je i napravila u subotu.

Eteri Tutberidze, trenerica mlade Kamile, prekinula je šutnju i poručila:

"Apsolutno sam sigurna da je nevina i čista. Za nas to nije teorija, već aksiom, to ne treba dokazivati. Nije baš jasno zašto je sportašica sa sumnjivim doping testom od 25. prosinca dobila zeleno svjetlo za nastup na Olimpijskim igrama. Ili je to kobni splet okolnosti ili dobro pripremljen plan. Ne znam, možda oboje", zaključila je Tutberidze.

Linker
02. svibanj 2024 00:24