Elise Christie

 SCREENSHOT: INSTAGRAM
POTRESNA PRIČA

Trostruku svjetsku prvakinju silovali tijekom noćnog izlaska, danas radi u pizzeriji i najavljuje povratak

Bivša svjetska i europska prvakinja u brzom klizanju ima namjeru nastupiti na ZOI 2026. godine
Piše: SNObjavljeno: 18. veljača 2022. 21:08

Elise Christie je u prosincu prošle godine zadobila ozljedu koja ju je odvojila od ZOI u Pekingu i tada je poručila kako je njezina sportska karijera završena. U međuvremenu je počela raditi u pizzeriji kako bi platila sve račune, a plan joj je sljedeće četiri godine trenirati i raditi u inozemstvu nakon prodaje obiteljske kuće na Otoku.

Christie je 31-godišnjakinja rodom iz škotskog Livinstona, a u karijeri je osvojila tri svjetska zlata, kao i deset europskih zlata. Medalja sa olimpijskih igara joj nedostaje u trofejnoj riznici.

"Mislila sam da sam završila, ali neki dan sam gledala utrku na 500 metara i zaklela sam da ću napraviti sve da se vratim. Morat ću ići u inozemstvo i trebat će mi vremena s obzirom na samofinanciranje, ali definitivno ću se vratiti", kaže Christie koja je u listopadu prošle godine izdala autobiografiju u kojoj je detaljno opisala horor koji je proživjela 2010. godine kada je silovana po povratku sa ZOI u Vancouveru. Dogodilo se to kada je imala svega 19 godina tijekom izlaska u Nottinghamu, netko joj je drogirao piće.

"Sjećam se da sam bila sa kolegicom i nakon kupljenog pića i nekoliko gutljaja prišao mi je muškarac i krenuli smo razgovarati. Zatim mi je ponudio piće. Rekla sam mu da ga imam, ali on se vratio s drugim i rekao mi da ga probam. Otpila sam nekoliko gutljaja, bila sam previše naivna. Nisam ni popila cijelo piće, ali sam osjetila da se čudno osjećam. Bilo je oko 22 sata i nisam željela ostati vani osjećajući se tako", prisjeća se Christie, koja je potom izašla van kako bi naručila taxui. Ali za njom je izašao spomenuti muškarac i ugurao ju taksi.

"Pokušala sam pobjeći od njega, ali moje tijelo nije funkcioniralo kako treba. Kada bih pala on je trčao za mnom i vukao me. Na kraju me ubacio u taksi. Sjećam se da sam kroz maglu zamolila taksista da nas ne vodi na njegovu adresu, nego da mene odvede kući. Ali predator je uvjerio taksista da sam mu ja djevojka i da sam samo pijana, pa nas je odveo u njegovu kuću. Tada mi je bilo jasno da će me seksualno zlostavljati. Moje tijelo nije bilo u stanju boriti se. Ruke me nisu slušale, nisam mogla ustati. Na kraju sam popustila i predala se", dodaje Christie.

Probudila se usred noći, došla sebi i pobjegla. Silovanje nije prijavila policiji.

"Nisam znala što da radim. Definitivno nisam htjela reći mami jer sam znala da će je to uznemiriti. Nisam silovana kao što gledate u filmovima, nisam bila fizički ozlijeđena, ali sam primorana na seks protiv svoje volje."

Linker
26. travanj 2024 17:13