Aleksandr Boljšunov

 PAVEL BEDNYAKOV/SPUTNIK/PROFIMEDIA
NE PRIHVAĆA STVARNOST

Trostruki olimpijski pobjednik frustriran: Zapad nas mora prestati optuživati za sve

Boljšunove, Rusija je u ratu s Ukrajinom! Zabrana Rusima ima široku podršku, odgovorio mu je Norvežanin Petter Northug
Piše: Vedran BožičevićObjavljeno: 28. studeni 2022. 19:15

Trostruki olimpijski pobjednik Aleksandr Boljšunov, jedan od najuspješnijih sportaša na ovogodišnjim Zimskim olimpijskim igrama u Pekingu, priznao je da je frustriran što je njemu i njegovim sunarodnjacima uskraćena mogućnost nastupa u ovosezonskom Svjetskom kupu. Rus je u Pekingu osvojio tri zlata, te po jedno srebro i broncu u skijaškom trčanju, ali zbog agresije njegove zemlje na Ukrajinu, zabranjen mu je nastup u Svjetskom kupu koji je počeo ovaj vikend, a ako se nešto drastično ne promijeni, ruskih i bjeloruskih sportaša neće biti ni na Svjetskom prvenstvu koje će se krajem veljače i početkom ožujka održati na Planici.

- Naravno da sam razočaran što ne možemo sudjelovati u Svjetskom kupu i na Svjetskom prvenstvu. Ovi koji su se ovaj vikend natjecali u Finskoj mogli bi se možda staviti u našu situaciju. Volio bih vidjeti kako bi onda reagirali. Ljudi na zapadu moraju prestati optuživati ​​nas Ruse za sve. Možda nam umjesto toga trebaju pružiti podršku - rekao je Boljšunov u razgovoru za norveški TV2.

- Sport je mir, sport mora zbližavati ljude i ništa više od toga. Medalje u Svjetskom kupu će se dijeliti bez prave konkurencije, samo pogledajte rezultate iz prošle zime. Činjenicu da ćemo mi Rusi, u isto vrijeme kada bude SP na Planici, skijati kod kuće u Rusiji, teško je prihvatiti - dodao je 25-godišnjak.

Norvežanin Johannes Høsflot Klæbo, koji je osvojio prve tri utrke Svjetskog kupa u Ruki, inzistira na tome da se Boljšunovu i njegovim sunarodnjacima ne smije dopustiti povratak u sport dok rat u Ukrajini ne završi.

- Kao sportašu, Boljšunovu je sigurno jako teško. Trenira kao i ja za utrke Svjetskog kupa i SP-a i nije zabavna situacija u kojoj se nalazi. A i ja se želim natjecati protiv svih najboljih. Ali rat mora završiti prije naših novih dvoboja - istaknuo je Klæbo.

Poruka kako zapad treba prestati optuživati Ruse za sve, naživcirala je, pak, drugog Norvežanina, dvostrukog olimpijskog pobjednika Pettera Northuga.

- Boljšunove, Rusija je u ratu s Ukrajinom! Skijaško trčanje je važno za one koji se bave njime, ali u širem kontekstu postaje potpuno nebitno. Međunarodna skijaška federacija sasvim je opravdano odlučila zabraniti Rusima nastupe sve dok ne bude mira. Uvjeren sam da ta odluka ima široku podršku - poručio je Northug.

A koliko je situacija u Rusiji bizarna, govori i podatak da su ove riječi Klæba i Northuga potpuno drugačije prenesene u tamošnjem dnevniku Championatu. Tako je izjava "Boljšunove, Rusija je u ratu s Ukrajinom" postala "Boljšunove, pogledaj što se događa u Ukrajini". Klæbova poruka "rat mora završiti" prevedena je, pak, kao "ono što se danas događa u svijetu mora završiti". U Championatu su, doduše, uz ove izjave stavili opasku da su ih morali izmijeniti u skladu s ruskim zakonima, a u dodatnom objašnjenju koje su poslali norveškim medijima, naveli su kako bi riskirali velike novčane, pa čak i zatvorske kazne da su doslovno prenijeli izjave u kojima se spominje rat.

Linker
26. travanj 2024 00:21