KIRILL KUDRYAVTSEV Afp
ZOI U PEKINGU

Tingyu srušio olimpijski rekord, Amerikancima pripao klasik, Lindvik slavio ispred Kobayashija

Donosimo pregled svih događanja ove subote s olimpijskih borilišta u Kini
Piše: HinaObjavljeno: 12. veljača 2022. 14:25

Lindviku zlato na velikoj skakaonici

Norvežanin Marius Lindvik (23) osvojio je zlatnu medalju u skijaškim skokovima na velikoj skakaonici na Zimskim olimpijskim igrama u Pekingu.

Mladi Norvežanin je do najvećeg uspjeha u karijeri stigao skokovima od 140.5 i 140 metara osvojivši 296.1 bodova.

Lindvik je tako postao prvi Norvežanin koji je osvojio olimpijsko zlato na velikoj skakaonici nakon Toralfa Engana na Zimskim olimpijskim igrama 1964. u Innsbrucku.

Srebro je osvojio Japanac Ryoyu Kobayashi koji je nakon prve serije bio u vodstvu sa skokom od 142 metara, no u drugoj seriji je skočio četiri metra kraće. Za 25-godišnjeg Japanca to je drugo odličje u Pekingu nakon što je osvojio zlato na maloj skakaonici.

Treće mjesto osvojio je Nijemac Karl Geiger sa skokovima od 138 metara. Vodeći skakač u Svjetskom kupu je nakon prve serije bio šesti, no drugim skokom se probio do bronce, svoje druge olimpijske medalje. U riznici ima i ekipno srebro iz Pjongčanga.

Slovenac Timi Zajc koji je nakon prve serije bio treći, na koncu je zauzeo šesto mjesto, dok je branitelj naslova iz 2018. Poljak Kamil Stoch ovoga puta bio četvrti.

Ispred skijaša skakača ostalo je još samo ekipno natjecanje u ponedjeljak.


Njemački hokejaši bolji od Kine

U susretu 2. kola A skupine olimpijskog turnira u Pekingu, njemački hokejaši su pobijedili Kinu sa 3-2 (2-0, 1-1, 0-1) ostvarivši prvu pobjedu u skupini, dok je domaćin doživio i drugi poraz.

Nijemci su dobro otvorili susret i nakon prve trećine vodili su 2-0 golovima Marcela Brandta (13:33) i Korbiniana Holzera (16:25).

Na 3-0 je povisio Moritz Kahun u 25. minuti, a Shuai Fu je zabio za 3-1 u posljednjoj minuti druge trećine. Tračak nade Kinezima donio je Taile Wang smanjivši na 2-3 u 49. minuti, no više od toga nije išlo.

U prvom susretu iz ove skupine, jednom od olimpijskih hokejaških klasika, nažalost ovoga puta bez NHL zvijezda, reprezentacija Sjedinjenih Američkih Država je pobijedila Kanadu sa 4-2.

Bio je to okršaj hokejaških divova, reprezentacija koje su ukupno osvojile čak 27 olimpijskih medalja, pri čemu 11 zlata (Kanada 9, SAD 2).

Kanađani su poveli već nakon 84 sekunde igre, za 1-0 zabio je Mat Robinson, branič SKA Saint Petersburga. Amerikanci su brzo uzvratili, minutu kasnije kapetan Andy Miele iz Nižnji Novgoroda je zabio za 1-1. U posljednjih 20 sekundi prve trećine Amerikanci su okrenuli rezultat pogotkom igrača sveučilišta Minnesota Bena Meyersa.

U trećoj minuti druge trećine Brendan Brisson sa sveučilišta Michigan je zabio za 3-1 nakon pogreške kanadskog vratara Edward Pasquale koji je izgubio pak iza svoje mreže.

Corban Knight je u 35. minuti smanjio na 2-3, a konačnih 4-2 postavio je Kenny Agostino u 47. minuti. Kanada je sredinom posljednje trećine na ledu imala dva igrača više, no nije uspjela zabiti. Sjajan je na američkim vratima bio Strauss Mann sa 35 obrana.

Amerikancima je ovo druga pobjeda u skupini nakon što su u prvom kolu dobili Kinu sa 8-0 i praktički su osigurali prvo mjesto i direktan plasman u četvrtfinale. Kanada i Njemačka imaju po pobjedu i poraz, dok je na začelju Kina s dv poraza.

U posljednjem kolu sastaju se Kina i Kanada, te Njemačka i SAD.


Švicarke i Finkinje u polufinalu

okejašice Švicarske i Finske izborile su plasman u polufinale olimpijskog turnira u Pekingu pridruživši se SAD i Kanadi kojima je to uspjelo u petak.

Švicarke su polufinale izborile 4-2 pobjedom protiv Rusije izborivši svoje prvo polufinale nakon 2014. kada su bile treće.

Za ulazak u finale borit će se protiv Kanađanki koje su u petak dobile Švedsku sa 11-0. U susretu između Švicarske i Rusije odluka je pala u posljednjoj trećini nakon što su prva dva perioda igre završila 1-1.

Povela je Švicarska u 35. minuti golom Phoebe Staenz, a Rusija je uzvratila tri minute kasnije preko Ane Šokine. Dominique Ruegg je dovela Švicarsku u novo vodstvo u 48. minuti, da bi Fanuza Kadirova tri minute prije kraja izjednačila.

No samo 20 sekundi kasnije Alina Muller pogađa za 3-2, a pobjedu Švicarki potvrdila je Muller svojim drugim golom dvije sekunde prije kraja u praznu mrežu.

Ruskinje su bile oslabljene neigranjem pet igračica, među kojima i vodeće napadačice Poline Bolgareve, koja je ovog tjedna bila pozitivna na COVID-19, javljaju ruski mediji.

U posljednjem četvrtfinalnom susretu Finska je sa 7-1 porazila Japan.

Najbolja igračica utakmice bila je Petra Nieminen postigavši tri gola, a među strijelce su se upisale i Michelle Karvinen, Susanna Tapani, Sanni Hakala i Viivi Vainikka. Za japansku ekipu je zabila Akane Shiga.

Finska će u polufinalu igrati protiv američkih hokejašica, braniteljica naslova olimpijskih pobjednica iz Pjongčanga.


Braća Boe osvojila zlato i broncu

Norveški biatlonac Johannes Thingnes Boe (28) pobijedio je u utrci na 10km osvojivši drugu zlatnu medalju na Zimskim olimpijskim igrama u Pekingu nakon trijumfa u mješovitim štafetama, dok je njegov pet godina stariji brat Tarjei bio treći.

Svaki natjecatelj je gađao dva puta, najprije iz ležećeg, a potom iz stojećeg stava, ukupno 10 meta. Svaki promašaj je donosio kazneni krug trčanja od 150m.

Johannes Boe je na koncu imao jedan promašaj u stojećem stavu i natjecanje je završio u vremenu 24:00.04. Drugi je, također s jednim promašajem, ali i 25.5 sekundi zaostatka bio Francuz Quentin Fillon Maillet kojm je to već treće odličje u Pekingu, nakon zlata na 20 km i srebra u mješovitoj utrci.

Broncu je osvojio Johannesov stariji brat Tarjei sa 38.9 sekundi zaostatka. Za Tarjeia je ovo druga medalja u Pekingu, nakon što je s bratom bio dio "zlatne" mješovite štafete.

"Bila je to izuzetno dobra utrka, savršeno isplanirana. Imao sam i jako dobre skije. Presretan sam što je i moj brat osvojio medalju," kazao je Johannes, dok je Tarje dodao: "Ovo je bajka koju možete samo sanjati, biti na podiju s Johannesom. Ovo je velika stvar, puno je radosti, ali i olakšanja."

Olimpijski pobjednik iz Pjongčanga, Šveđanin Sebastian Samuelsson na koncu je bio peti s jednim promašajem i 52 sekunde zaostatka.

Hrvatski biatlonac koji nastupa pod slovenskom zastavom Jakov Fak zauzeo je 26. mjesto s više od minute i pol zaostatka.


Gao Tingyju osvojio prvo zlato za Kinu na 500 m

Kinez Gao Tingyu osvojio je u subotu na ZOI u Pekingu svoje prvo zlato u brzom klizanju na 500 m srušivši olimpijski rekord s vremenom 34,32 sekunde.

Srebro je osvojio Južnokoreanac Cha Min-kyu s vremenom 34,39 sekundi, dok je Japancu Wataru Morishige pripala bronca (34,49).

Gao je postao prvi Kinez koji je osvojio olimpijsku medalju u brzom klizanju prije četiri godine, tada je osvojio broncu u istoj disciplini.

Cha iz Južne Koreje (28) je prije četiri godine na ZOI u Pjongčangu bio je također srebrni iza Norvežanina Haavarda Holmefjorda Lorentzena koji je danas bio 15.

To je tek drugi naslov u brzom klizanju za Kinu nakon zlata kojeg je na 1.000 m 2014. u Sočiju osvojio Zhang Hong.


Amerikancima pripao klasik

U jednom od olimpijskih hokejaških klasika, nažalost ovoga puta bez NHL zvijezda, reprezentacija Sjedinjenih Američkih Država je pobijedila Kanadu s 4-2 u dvoboju 2. kola A skupine olimpijskog turnira u Pekingu.

Bio je to okršaj hokejaških divova, reprezentacija koje su ukupno osvojile čak 27 olimpijskih medalja, pri čemu 11 zlata (Kanada 9, SAD 2).

Na ZOI su posljednji put međusobno igrali u polufinalu Sočija 2014. godine, kada je Kanada pobijedila s 1-0 prije nego što je osvojila olimpijsko zlato, a posljednju olimpijsku pobjedu SAD su u međusobnim susretima ostvarile 2010. u Vancouveru u skupini.

image
BRUCE BENNETT Afp

Ovoga puta dvije su zemlje igrale bez svojih najboljih NHL igrača, koji zbog pandemije koronavirusa ne sudjeluju na Igrama.

Kanađani su poveli već nakon 84 sekunde igre, za 1-0 zabio je Mat Robinson, branič SKA Saint Petersburga. Amerikanci su brzo uzvratili, minutu kasnije kapetan Andy Miele iz Nižnji Novgoroda je zabio za 1-1. U posljednjih 20 sekundi prve trećine Amerikanci su okrenuli rezultat pogotkom igrača sveučilišta Minnesota Bena Meyersa.

U trećoj minuti druge trećine Brendan Brisson sa sveučilišta Michigan je zabio za 3-1 nakon pogreške kanadskog vratara Edward Pasquale koji je izgubio pak iza svoje mreže.

image
ANTONIN THUILLIER Afp

Corban Knight je u 35. minuti smanjio na 2-3, a konačnih 4-2 postavio je Kenny Agostino u 47. minuti. Kanada je sredinom posljednje trećine na ledu imala dva igrača više, no nije uspjela zabiti. Sjajan je na američkim vratima bio Strauss Mann s 35 obrana.

Amerikancima je ovo druga pobjeda u skupini nakon što su u prvom kolu dobili Kinu s 8-0 i praktički su osigurali prvo mjesto i direktan plasman u četvrtfinale. Kanada je sada na 1-1, u prvom kolu je dobila Njemačku s 5-1.


Ruskinjama zlato na 4x5 km

Rusija je u subotu na Zimskim olimpijskim igrama u Pekingu osvojila zlatnu medalju u skijaškom trčanju 4x5 km za žene, dok je srebro iznenađujuće pripalo Njemačkoj, a bronca Švedskoj.

Ruskinje su bile najbolje u prvoj izmjeni, a Njemice u drugoj i trećoj. U zadnjoj izmjeni Njemice su imale malu prednost ispred Rusije, ali je onda Veronika Stepanova ipak oko kilometar i pol prije kraja prešla u vodstvo i sve više povećavala prednost ispred Njemice Sophie Krehl. Na kraju je Stepanova prošla kroz cilj sa 18,2 sekunde prednosti.

To je za Rusiju šesta medalja u ovoj disciplini od početka ZOI, a za Njemačku prvo srebro u skijaškom trčanju.

Norvežanke, favoritkinje nisu imale sreću jer je njihova prva izmjena Tiril Udnes Weng pala pa Teresa Johaug, koja je do sada osvojila dva zlata na ZOI u Pekingu, nije mogla nadoknaditi zaostatak od 28 sekundi. Norvežanke, Šveđanke i Finkinje su se borile za treće i četvrto mjesto, a na kraju je u napetoj završnici Jonna Sundling ipak donijela broncu Švedskoj.

Linker
01. svibanj 2024 15:41