Lea Jugovac

 USA TODAY NETWORK/DDP USA/PROFIMEDIA
ZOI U PEKINGU

Shiffrin će ostvariti svoj cilj, Jugovac ostala bez nastupa u finalu, francuskom paru novi svjetski rekord

Donosimo pregled svih događanja ovoga ponedjeljka s olimpijskih borilišta u Kini
Piše: HinaObjavljeno: 14. veljača 2022. 16:39

Jugovac: Zadovoljna sam i ponosna

Hrvatska snowboarderica Lea Jugovac završila je nastup na Zimskim olimpijskim igrama u Pekingu osvojivši 28. mjesto u konkurenciji 29 natjecateljica u kvalifikacijama discipline Big Air, a nakon toga izjavila da je "zadovoljna i ponosna", iako nije uspjela izvesti ono što je zamislila.

"Nažalost, nisam uspješno izvela svoja dva trika, ali sam iznimno zadovoljna i ponosna svojim nastupom na Olimpijskim igrama. Nisam išla kalkulirati i pokušati neki lakši trik, tek toliko da nešto odvozim, nego sam išla odmah na svoja dva najteža trika. Danas ih, jednostavno, nisam uspjela uspješno odvoziti", rekla je 27-godišnja Riječanka te dodala:

"Iznimna mi je čast bila predstavljati Hrvatsku, pogotovo ako uzmemo u obzir da je samo 30 najboljih na svijetu u snowboardu imalo tu priliku, onda je taj pothvat samim time još značajniji."

image

Lea Jugovac

LI XUEJUN/XINHUA NEWS/PROFIMEDIA


Shiffrin će nastupiti u spustu

Američka skijašica Mikaela Shiffrin nastupit će u utorak u ženskoj utrci spusta i tako ostvariti svoj cilj sudjelovanja u svim disciplinama alpskog skijanja na Zimskim olimpijskim igrama.

Shiffrin, koja je nastupila na dvije prve utrke u Kini - veleslalomu i slalomu- bila je 17. na stazi 'The Rock' na drugom treningu spusta.

Poslije subotnjeg prvog treninga rekla je da će kasnije donijeti odluku hoće li nastupiti u spustu u kojem nije među favoritima.

"Da", odgovorila je Shiffrin na pitanje hoće li nastupiti u spustu. "Pretpostavljam da bi treneri uvijek mogli reći: 'Čovječe, možda se ne isplati, ne znam, možda je bolje imati dan odmora.'

"Ali jučer smo imali neplanirani dan oporavka, što znači da sam u bloku od 17 dana imala slobodan dan, a to nije bilo planirano."

image

Mikaela Shiffrin

FABRICE COFFRINI Afp

Nedjeljni trening spusta otkazan je nakon što su jake snježne padaline učinile stazu preopasnom za vježbanje, a Shiffrin je rekla da je iskoristila vrijeme da iscrta svoj put niz 'The Rock'.

"To mi je dalo previše vremena za razmišljanje i razmišljanje o ovoj stazi”, rekla je. "Ali moram to moći vizualizirati što više puta, jer to je jedini trening na skijama koji ću dobiti – virtualni trening."

"Jedan od mojih najvećih ciljeva ovdje bio je nastupiti na svakoj utrci. Mislim da je taj san još uvijek živ."

Slovakinja Petra Vlhova, koja je osvojila zlato u slalomu, odustala je od Igara u nedjelju, navodeći rizik od ozljeda, što znači da će preskočiti posljednju žensku pojedinačnu utrku - alpsku kombinaciju.


Kanađanke lako do svog sedmog finala

Po sedmi puta zaredom ženska kanadska reprezentacija u hokeju na ledu borit će se za zlatnu olimpijsku medalju, nakon što je u polufinalu turnira na ZOI u Pekingu svladala švicarsku izabranu vrstu s uvjerljivih 10-3 (5-1, 3-2, 2-0).

Dva pogotka za Kanađanke postigla je Marie-Philip Poulin, a po jednom su mrežu zatresle Renata Fast, Brianne Jenner, Erin Ambrose, Emily Clarke, Blayre Turnbull, Claire Thompson, Emma Maltais i Jamie Lee Rattray.

Lara Stalder je dvaput pogodila kanadsku mrežu, a jedan je gol za Švicarsku postigla Alina Muller.

image
GABRIEL BOUYS Afp

Prvi turnir hokejašica na Zimskim olimpijskim igrama odigran je 1998. u Naganu. Kanađanke su igrale u svim dosadašnjim olimpijskim finalima, a samo jednom im suparnice nisu bile Amerikanke, 2006. u Torinu, kad su u finalu nadigrale reprezentaciju Švedske. Kanađanke do sada imaju četiri zlata (Salt Lake City 2002., Torino 2006., Vancouver 2010., Soči 2014.) te dva srebra (Nagano 1998., Pjongčang 2018.) kad su u finalima gubile od Amerikanki.

Kanada će u finalu u Pekingu igrati protiv pobjednica polufinalnog dvoboja između reprezentacija SAD-a i Finske. Amerikanke su u grupnoj fazi pobijedile Finkinje s 5-2. Njihov polufinalni dvoboj je na rasporedu od 14.10 sati po srednjoeuropskom vremenu.


Monobob (ž): Dvostruko slavlje Amerikanki

Američka reprezentativka u bobu Kaillie Humphries postala je prva olimpijska pobjednica u jednosjedu, a do zlata je stigla uvjerljivim nastupima na stazi u Yanqingu, ostavivši drugoplasiranu sunarodnjakinju Elanu Meyers Taylor iza sebe za 1.54 sekundi.

Olimpijska pobjednica u novoj disciplini za žene imala je ukupno vrijeme u četiri vožnje 4:19.27 minuta, a najbrža je bila u jučerašnjoj prvoj vožnji kad je postavila i rekord staze (1:04.44). U prva tri nastupa Humphries je imala najbolja vremena i veliku prednost pa je na putu do zlata nije moglo spriječiti ni to što je u zadnjoj vožnji imala treće vrijeme.

Upravo u toj vožnji je Elana Meyers Taylor s najboljim vremenom uspjela prestići Kanađanku Christine de Bruin i donijeti dvostruko slavlje američkoj reprezentaciji, dok se kanadska vozačica morala zadovoljiti broncom.

Humphries je u Pekingu osvojila prvu olimpijsku medalju kao američka reprezentativka. Naime, do 2019. je nastupala za svoju rodnu zemlju Kanadu, za koju je osvojila dva olimpijska zlata u dvosjedu (Vancouver 2010. i Soči 2014.) i jednu broncu (Pjongčang 2018.).

Nastup na ZOI u Pekingu bio je pod upitnikom sve do prije dva mjeseca, kad je uspjela dovršiti proces dobivanja američkog državljanstva, a nekoliko dana potom u njemačkom Altenbergu, nastupajući pod američkom zastavom, postala svjetskom prvakinjom u jednosjedu te po rekordni četvrti put dvosjedu.

ZOI Peking, monobob (ž)

1. Kaillie Humphries (SAD) 4:19.27 minuta

2. Elana Meyers Taylor (SAD) +1.54

3. Christine de Bruin (Kan) +1.76

4. Laura Nolte (Njem) +2.06

5. Breeana Walker (Aus) +2.19

...


Lea Jugovac 28. u Big Air kvalifikacijama

Hrvatska snowboarderica Lea Jugovac osvojila je 28. mjesto u Big Air kvalifikacijama te je ostala bez nastupa u finalu ove discipline na Zimskim olimpijskim igrama u Pekingu.

Natjecateljice su imale na raspolaganju tri serije, a za konačan plasman se računao zbroj dva skoka. U slučaju Lee Jugovac taj je zbroj na kraju bio 24,25 bodova, a jedina koja je bila lošije plasirana od nje bila je Francuskinja Lucile Lefevre sa 20,00 bodova.

Pobjednica kvalifikacija, aktualna svjetska doprvakinja u Big Airu, Novozelanđanka Zoi Sadowski Synnott, imala je ukupan zbroj od 176,50 bodova, a iza nje su ostale dvije japanske reprezentativke Kokomo Murase (171,00) i Reira Iwabuchi (158,50).

U finale se plasiralo 12 najboljih iz kvalifikacija. Finalno natjecanje je na rasporedu u utorak, s početkom u 2.30 sati po srednjoeuropskom vremenu.

image

Zoi Sadowski Synnott

MANAN VATSYAYANA Afp

ZOI Peking, snowboard (ž) - Big Air kvalifikacije

1. Zoi Sadowski Synnott (NZ) 176,50 bodova

2. Kokomo Murase (Jap) 171,00

3. Reira Iwabuchi (Jap) 158,50

4. Laurie Blouin (Kan) 156,25

5. Miyabi Onitsuka (Jap) 154,25

6. Anna Gasser (Aut) 153,50

7. Tess Coady (Aus) 136,25

8. Annika Morgan (Njem) 132,25

9. Ge Rong (Kin) 129,75

10. Jasmine Baird (Kan) 129,50

11. Melissa Peperkamp (Niz) 128,25

12. Hailey Langland (SAD) 127,50

...

28. LEA JUGOVAC (HRV) 24.25

...


Umjetničko klizanje: Francuskom paru zlato u plesu

Gabriella Papadakis i Guillaume Cizeron dokazali su u Pekingu da su trenutačno najbolji svjetski plesni par na klizaljkama i svojoj bogatoj kolekciji medalja s najvećih natjecanja dodali su i onu najsjajniju sa Zimskih olimpijskih igara u Pekingu s novim svjetskim rekordom od 226,98 bodova.

Francuski par je tako zaboravio na razočaranje doživljeno prije četiri godine u Pjongčangu, kad ih je na putu do olimpijskog zlata zaustavila greška na odjeći Gabrielle Papadakis. U Koreji su se morali zadovoljiti srebrnom medaljom, ali u Pekingu su zasjali u punom sjaju svojim nastupom u slobodnom dijelu programa.

image

Gabriella Papadakis i Guillaume Cizeron

ANTONIN THUILLIER Afp

Četverostruki svjetski i peterostruki europski prvaci su za svoju izvedbu, koja je na noge digla ne samo gledatelje već i suparničke parove te njihove trenere, zaradili 136,15 bodova i tako došli do novog svjetskog rekorda.

Drugo mjesto i srebrnu medalju u Pekingu osvojili su aktualni svjetski prvaci, ruski par Viktoria Sinicina i Nikita Kacalapov, koji su natjecanje završili sa 220,51 bodova.

Bronca je pripala američkom paru, Madison Hubbell i Zacharyju Donohueu, koji su u dva nastupa sakupili 218,02 bodova.

ZOI Peking, umjetničko klizanje - plesni parovi:

1. Gabriella Papadakis / Guillaume Cizeron (Fra) 226,98 bodova (90,83+136,15)

2. Viktoria Sinicina / Nikita Kacalapov (Rus) 220,51 (88,85+131,66)

3. Madison Hubbell / Zachary Donohue (SAD) 218,02 (87,13+130,89)

4. Madison Chock / Evan Bates (SAD) 214,77 (84,14+130,63)

5. Charlene Guignard / Marco Fabbri (Ita) 207,05 (82,68+124,37)

...


Kineskinja Mengtao Xu zlatna u aerialsima

Kineskinja Mengtao Xu osvojila je u ponedjeljak zlatnu medalju u slobodnom skijanju disciplina aerials sa 108.61 bodova na ZOI u Pekingu, i to joj je druga medalja na ovim Igrama nakon što je bila srebrna u mješovitim aerialsima. Također, bila je srebrna i na ZOI u 2014. u Sočiju.

Srebrna medalja pripala je Bjeloruskinji Hanni Huskovoj (107.95 bodova), koja je prije četiri godine bila zlatna u ovoj disciplini na Igrama u Pjongčangu.

Amerikanka Megan Nick (93.76 bodova) došla je do uspjeha karijere osvojivši broncu.


Friedrich vodeći nakon prve dvije vožnje boba dvosjeda

Njemački pilot Francesco Friedrich s kočničarem Thorstenom Margisom vodeći je nakon prve dvije vožnje boba dvojaca na Zimskim olimpijskim igrama u Pekingu.

Friedrich i Margis, koji su prije četiri godine podijelili zlato s Kanađanima Justinom Krippsom i Alexanderom Kopaczom, u prve su dvije vožnje ostvarili 15 stotinki bolje vrijeme od druge njemačke posade, Johannesa Lochnera i Floriana Bauera, odnosno 94 stotinke od trećih Rusa Rostislava Gajtjukeviča i Alekseja Lapteva.

Osim zlata u dvosjedu, Friedrich i Margis su prije četiri godine bili članovi i njemačkog četverca koji je također osvojio zlato, a zajedno su osvojili i pet naslova svjetskih prvaka u dvojcu.

Kripps, koji u Pekingu nastupa s novim kočničarem Camom Stonesom, nakon prve dvije vožnje zauzima 10. mjesto sa 1.31 sekundom iza Friedricha.

Treća i četvrta vožnja nakon kojih će se dijeliti odličja, na programu su u utorak.


Amerikanke protiv Kanađanki za zlato

Braniteljice naslova olimpijskih pobjednica iz Pjongčanga otprije četiri godine, hokejašice SAD-a plasirale su se u finale ZOI u Pekingu svladavši u polufinalu Finsku sa 4:1 (0:0, 2:0, 2:1).

Amerikanke su do prednosti od 2:0 stigle golovima Cayle Barnes (23:39) i Hilary Knight (38:53) u drugoj trećini, a taj je rezultat vrijedio sve do pet minuta prije kraja. Tada je Hayley Scamurra (55:20) povisila na 3:0, da bi u posljednjoj minuti Finkinje prvo smanjile preko Susanne Tapani (59:34), a onda je Abby Roque (59:55) pet sekundi prije kraja pogdila praznu mrežu za konačnih 4:1.

SAD će u finalu u četvrtak od 5.10 sati igrati protiv Kanade koja je ranije u ponedjeljak u prvom polufinalu uvjerljivo svladala Švicarsku sa 10:3 (5:1, 3:2, 2:0). Dva pogotka za Kanađanke postigla je Marie-Philip Poulin, a po jednom su mrežu zatresle Renata Fast, Brianne Jenner, Erin Ambrose, Emily Clarke, Blayre Turnbull, Claire Thompson, Emma Maltais i Jamie Lee Rattray. Lara Stalder je dvaput pogodila kanadsku mrežu, a jedan je gol za Švicarsku postigla Alina Muller.

Prvi turnir hokejašica na Zimskim olimpijskim igrama odigran je 1998. u Naganu. Kanađanke su igrale u svim dosadašnjim olimpijskim finalima, a samo jednom im suparnice nisu bile Amerikanke, 2006. u Torinu, kad su u finalu nadigrale reprezentaciju Švedske. Kanađanke do sada imaju četiri zlata (Salt Lake City 2002., Torino 2006., Vancouver 2010., Soči 2014.), Amerikanke dva (Nagano 1998., Pjongčang 2018.).

Linker
01. svibanj 2024 15:39