Kamila Valijeva

 ANNE-CHRISTINE POUJOULAT Afp
ZLATO JOŠ U OPASNOSTI?

Pala odluka o najvećem skandalu u Pekingu! Ruska senzacija neće biti izbačena s Igara, stiglo i objašnjenje

Presuda je stigla nakon što je tročlano vijeće CAS-a održalo hitno ročište u kineskoj prijestolnici
Piše: SNObjavljeno: 14. veljača 2022. 07:57

Sportski arbitražni sud (CAS) završio je ročište protiv 15-godišnje klizačice Kamile Valijeve koja je uoči Zimskih olimpijskih igara bila pozitivna na zabranjenu supstancu, a konačna odluka o tinejdžerici objavljena je u ponedjeljak i prema istoj ruskoj senzaciji dozvoljen je nastavak natjecanja u Pekingu.

Odluka je stigla samo dan prije natjecanja u pojedinačnoj konkurenciji u kojem je Valijeva favoritkinja za zlatnu medalju.

Prilikom objave CAS je Valijevu zbog njene dobi naveo kao "zaštićenu osobu" pod kodeksom Svjetske antidopinške agencije (WADA). Također je navedeno da mlada Ruskinja nije bila pozitivna u Pekingu i da bi donošenje suspenzije za vrijeme Igara izazvalo "nepopravljivu štetu u ovim okolnostima".

image

Kamila Valijeva

ANNE-CHRISTINE POUJOULAT Afp

Presuda je stigla nakon što je tročlano vijeće CAS-a u nedjelju održalo hitno ročište u kineskoj prijestolnici. Sastanak je to koji je trajao do kasno u noć i na kojem je i sama Valijeva svjedočila preko video veze.

RT.com navodi da je Međunarodni olimpijski odbor još ranije rekao da će prihvatiti svaku odluku CAS-a

image

Matthieu Reeb iz CAS-a na press konferenciji

SEBASTIEN BOZON Afp

Valijeva je 25. prosinca na ruskom nacionalnom prvenstvu bila pozitivna na zabranjenu tvar trimetazidin, koji je sastojak lijeka za srčane probleme, ali je vijest o tome objavljena tek šest tjedana kasnije čime joj je bilo omogućeno da se natječe na ZOI u Pekingu i u ekipnom natjecanju osvoji zlato. Tek se dan kasnije se saznalo za njen pozitivan test. Iz CAS-a su se pozvali i na tu činjenicu navodeći da postoje "ozbiljni problemi" u vezi s "nepravovremenom obavijesti" rezultata što je, između ostalog, omelo Valijevu da uspostavi pravnu obranu.

Nakon odluke CAS-a oglasio se i Olimpijski odbor Sjedinjenih Američkih Država (USOPC):

"Razočarani smo porukom koju šalje takva odluka. Sportaši moraju znati da se bore i da svi imaju iste šanse. Nažalost, danas je to pravo zanijekano. To izgleda kao novo poglavlje sustavnog i generaliziranog prezira Rusije prema čistom sportu", stoji u priopćenju kojeg je potpisala predsjednica USOPC-a Sarah Hirshland.

Što će biti s ruskim ekipnim zlatom?

Dodjela medalja još je ranije odgođena upravo zbog slučaja mlade Valijeve, a u odluci CAS-a navedeno je da nije zatraženo ispitivanje pravnih posljedica u vezi tog rezultata te da će se "takva pitanja preispitati u drugim postupcima".

image

Kamila Valijeva

ANNE-CHRISTINE POUJOULAT Afp

MOO: Nema dodjele medalja za umjetničko klizanje

Međunarodni olimpijski odbor (MOO) je u ponedjeljak objavio da neće biti dodjele medalja na ZOI u Pekingu nakon pojedinačnog natjecanja u umjetničkom klizanju ukoliko 15-godišnja ruska klizačica Kamila Valijeva završi među prve tri te da će dodjela medalja za ekipno natjecanje u ovom sportu pričekati rasplet njenog pozitivnog doping testa.

U ponedjeljak je Sportski arbitražni sud (CAS) donio odluku da Valijeva može nastupiti na natjecanju u pojedinačnoj konkurenciji koje je na rasporedu u utorak nastavi svoje igre u pojedinačnoj natjecanju u utorak.

Stoga će MOO "radi pravednosti među sportašima" čekati da se utvrdi ili ne utvrdi je li ili nije postojalo kršenje antidopinških pravila kod Valijeve, što obično traje nekoliko mjeseci, kako bi odredilo postolje timski događaj.

Isto će učiniti i kod pojedinačnog natjecanja "ako Valijeva završi među prva tri" te traži od Međunarodne klizačke federacije (ISU) da kvalificira 25. sudionicu za slobodni program u četvrtak ako Ruskinja završi među prvih 24. u utorak.

MOO je, uz ISU i Svjetsku antidopinšku agenciju, bezuspješno zatražio od CAS-a da vrati privremenu suspenziju Kamile Valijeve, koja je 25. prosinca na ruskom državnom natjecanju bila pozitivna na trimetazidin.

Ruska antidopinška agencija (RUSADA) odmah ju je suspendirala prije nego što je u srijedu ukinula ovu odluku nakon žalbene Valijeve

Valijeva, na koju se odnose posebna pravila za mlađe od 16 godina, suočava se sa suspenzijom do dvije godine kao i retroaktivnim poništavanjem svih njezinih rezultata od 25. prosinca – uključujući ekipno zlato i moguću pojedinačnu olimpijsku medalju. (Piše: Hina)

Linker
25. travanj 2024 02:21