MARCO BERTORELLO Afp
ZOI CROSS

Ovaj je trenutak čekala dugih 16 godina, Lindsey Jacobellis donijela prvo zlato Amerikancima u Kini

Na cross stazi u "Genting snježnom parku" Jacobellis je u velikom finalu od starta zasjela na čelo
Piše: HinaObjavljeno: 09. veljača 2022. 11:02

Američka 36-godišnja snowboarderica Lindsey Jacobellis konačno se domogla zlatnog olimpijskog odličja u crossu, na koje je čekala još od Zimskih olimpijskih igara u Torinu, gdje je u dramatičnom raspletu osvojila "samo" srebrnu medalju.

Tada 20-godišnja Amerikanka bila je razočarana, jer je na posljednjem skoku izgubila kontrolu i ostala bez naslova olimpijske pobjednice, ali nije mogla znati niti naslutiti da će na svoje zlato čekati punih 16 godina i donijeti prvu zlatnu medalju američkoj reprezentaciji na ZOI u Pekingu.

Na cross stazi u "Genting snježnom parku" Jacobellis je u velikom finalu od starta zasjela na čelo, baš kao što je to učinila i u Torinu 2006. No, za razliku od tog finala, u Zhangjiakouu nije napravila nijednu pogrešku te je kao prva prošla ciljnom crtom, a na licu nove olimpijske pobjednice mogla se vidjeti nevjerica zbog ostvarenog uspjeha na koji je čekala gotovo čitavu karijeru.

Srebrnu medalju osvojila je ushićena 27-godišnja Francuskinja Chloe Trespeuch te ju dodala bronci osvojenoj prije osam godina u Sočiju. Najmlađa finalistica, 24-godišnja Kanađanka Meryeta Odine ciljem je prošla kao treća i osvojila svoje prvo olimpijsko odličje, što joj je uvjerljivo najbolji rezultat u karijeri.

Četvrta je u velikom finalu bila Australka Belle Brockhoff.

Braniteljica olimpijskog zlata iz Pjongčanga Talijanka Michela Moioli ostala je bez nastupa u velikom finalu nakon pogreške u polufinalu, a ista je sudbina zadesila i olimpijsku doprvakinju iz 2018. Francuskinju Juliju Pereiru de Sousu Mabileau, dok je aktualna svjetska prvakinja u ovoj disciplini, Britanka Charlotte Bankes, ispala već u četvrtfinalu.

Linker
25. travanj 2024 22:38