ANTONIN THUILLIER Afp
ZOI PREGLED DANA

Nijemci ispisali povijest; Rusi teškom mukom svladali Švicarce; veliko slavlje Vlhove

Iz srijede izdvajamo najzanimljivije događaje s Olimpijskih igara u Pekingu
Piše: HinaObjavljeno: 09. veljača 2022. 15:53

Njemački sanjkaši Tobias Wendl i Tobias Arlt u srijedu su treći put zaredom osvojili su naslov olimpijskih pobjednika u muškim parovima postavši prvima u olimpijskoj povijesti kojima je to uspjelo u ovoj disciplini.

U prvoj od dvije vožnje postavili su rekord staze u Yanqingu sa 58.255 sekundi, a u drugoj su ponovno imali najbolje vrijeme (58.299) i za ukupno 99 tisućinki nadmašili sunarodnjake Tonija Eggerta i Saschu Beneckena koji su prije četiri godine u Pjongčangu osvojili broncu.

Njemački su parovi bili uvjerljivo brži od ostalih, jer je već austrijski brončani par, Thomas Steu i Lorenz Koller, za pobjednicima zaostao više od pola sekunde (+0.511).

Za Wendela i Arlta to je ukupno peto zlatno olimpijsko odličje, a već u četvrtak će imati priliku osvojiti i šesto u ekipnoj štafeti, kad će braniti dva uzastopna zlata osvojena u Sočiju i Pjongčangu, u ovoj najmlađoj sanjkaškoj disciplini.

Nijemci su osvojili zlata u sve tri discipline koje su bile na rasporedu na ovim Igrama, jer su prije Wendla i Arlta u pojedinačnoj konkurenciji slavili Johannes Ludwig kod muškaraca te Natalie Geisenberger kod žena. Samo ih trijumf u štafeti dijeli od ponavljanja dometa iz Sočija, gdje su također osvojili zlatna odličja u sve četiri discipline.


Rusi svladali Švicarce

Muška hokejaška reprezentacija Rusije koja brani naslov olimpijskog pobjednika iz Pjongčanga, pobjedom je otvorila turnir u Pekingu, gdje je u srijedu u dvoboju 1. kola skupine B pobijedila Švicarsku s 1-0 (1-0, 0-0, 0-0).

Strijelac jedinog pogotka na utakmici, postignutog 2.7 sekundi prije kraja prve trećine, bio je Anton Slepišev, napadač moskovskog CSKA.

Švicarska je bila ravnopravan suparnik i više puta bila blizu izjednačujućeg pogotka, ali je ruski vratar Ivan Fjodotov zaustavio sva 33 šuta. Na drugoj strani je Reto Berra sakupio 29 obrana.

U drugoj utakmici 1. kola u ovoj skupini igrat će Češka i Danska, a početak dvoboja je u 14.10 sati po srednjoeuropskom vremenu.

Na olimpijskom turniru sudjeluje 12 reprezentacija koje su podijeljene u tri skupine po četiri. U skupini A su Kanada, SAD, Njemačka i Kina, a u skupini C Švedska, Finska, Slovačka i Latvija.

Utakmice prvog kola u ove dvije skupine na rasporedu su četvrtak, a sastat će se: Švedska - Latvija (5.10 sati po srednjoeuropskom vremenu), Finska - Slovačka (9.40), SAD - Kina i Kanada - Njemačka (obje u 14.10).

Tri pobjednika skupina i najbolja od tri drugoplasirane ekipe će izboriti izravan plasman u četvrtfinale, dok će preostalih osam reprezentacija razigravati za preostala četiri mjesta.

Svaka pobjeda u skupini donosi tri boda, pobjeda u produžetku donosi dva, a poraz u produžetku jedan bod.

Na ovom turniru ne sudjeluju najbolji hokejaši svijeta, igrači iz sjevernoameričke Nacionalne hokejaške lige (NHL), jer je pandemija izazvana koronavirusom uzrokovala odgode mnogih utakmica koje će biti odigrane paralelno s odigravanjem olimpijskog turnira u Pekingu.

NHL igrača nije bilo ni prije četiri godine na ZOI u Pjongčangu, gdje je Rusija u finalu pobijedila Njemačku s 4-3 u produžetku, dok je Kanada sa 6-4 nadigrala Češku u dvoboju za brončano odličje.


Južnokoreanac Hwang zlatni na 1.500 m

Južnokorejski brzi klizač Hwang Dae-heon osvojio je u srijedu na Zimskim olimpijskim igrama u Pekingu zlato u brzom klizanju na 1.500 metara.

Hwang je pobijedio s vremenom 2:09.219, Kanađanin Steven Dubois je bio drugi (2:09.254) , a Rus Semen Elistratov osvojio je broncu ( 2:09.267) kao i prije četiri godine u Pjongčangu.

Ovo je druga olimpijska medalja u karijeri za Hwanga, koji je osvojio srebro na 500 m na ZOI u Pjongčangu 2018. godine. Ovo je prva medalja u brzom klizanju za Južnu Koreju, koja domninira u ovom sportu, od početka ovih ZOI.


Geiger ispred Graabaka u prvom natjecanju nordijskih kombinatoraca

Nijemac Vinzenz Geiger (24) osvojio je nasov olimpijskog pobjednika u nordijskoj kombinaciji koja se sastojala od jednog skoka na maloj skakaonici te utrke na 10 kilometara u skijaškom trčanju na ZOI u Pekingu.

Geiger je do najvećeg uspjeha u karijeri stigao u vrlo zanimljivoj završnici kada je niti 200 metara prije cilja pretekao do tada vodećeg iskusnog sunarodnjaka Johannesa Rydzeka, a u ciljnoj ravnini se othrvao i napadu Norvežanina Joergena Graabaka.

Na kraju je Geiger slavio sa 0.8 sekundi prednosti ispred Graabaka, odnosno 6.6 sekundi ispred brončanog Austrijanca Lukasa Greiderera.

Inače, Geiger je nakon skakačkog dijela natjecanja bio 11. te je u trkački dio krenuo sa 58 sekundi zaostatka za najboljim Japancem Ryotom Yamamotom, odnosno 20 sekundi za Greidererom.

Yamamoto, koji je sa 108.0 metara bio uvjerljivo najbolji u skakačkom dijelu natjecanja, svu svoju prednost izgubio je već nakon prvog od četiri kruga u trčanju kada su ga dostigli Greiderer te Nijemci Rydzek i Julian Schmid. Taj trojac je na polovici utrke imao više od 30 sekundi prednosti ispred skupine lovaca koju je predvodio Graabak, a na ulasku u posljednja 2.5 ta je prednost iznosila 18 kilometara. Sve do kilometra prije cilja činilo se kako će upravo Greiderer, Rydzek i Schmid podijeliti medalje, no prvo je posustao Schmid, zatim je Rydzek prerano krenuo u finiš, da bi se pokazalo kako su snage najbolje rasporedili Geiger, Graabak i Greiderer.

Za Geigera, drugog iz konačnog redoslijeda Svjetskog kupa prošle sezone, ovo je prva pojedinačna medalja s velikih natjecanja, prije četiri godine je bio član zlatne njemačke štafete.

Graabak (30) je briljirao na ZOI u Sočiju prije osam godina kada je bio zlatni u pojedinačnom natjecanju u skoku s velike skakaonice i trčanju na 10km te u štafeti, a usto ima i momčadsko srebro iz Pjongčanga otprije četiri godine. Greidereru (28) je ovo, pak, prva olimpijska medalja u karijeri.

Zbog pozitivnog nalaza na trstiranju na COVID-19 u ovoj utrci nije nastupio olimpijski pobjednik iz Sočija i Pjongčanga Eric Frenzel, a iz istog razloga bez nastupa je ostao i vodeći u Svjetskom kupu te aktualni svjetski prvak Norvežanin Jarl Magnus Riiber.


Pet novih slučajeva zaraze koronavirusom

Organizatori ZOI u Pekingu objavili su u srijedu da je zabilježeno ukupno pet novih slučajeva zaraze koronavirusom među osobljem povezanim sa Igrama.

Tri slučaja su pronađena među novopridošlima u zračnoj luci. Druga dva slučaja su potvrđena među onima koji se već nalaze u olimpijskom balonu, jedan je sportaš a drugi dužnosnik ekipe.


Lindsey Jacobellis donijela prvo zlato Amerikancima u Kini

Američka 36-godišnja snowboarderica Lindsey Jacobellis konačno se domogla zlatnog olimpijskog odličja u crossu, na koje je čekala još od Zimskih olimpijskih igara u Torinu, gdje je u dramatičnom raspletu osvojila "samo" srebrnu medalju.

Tada 20-godišnja Amerikanka bila je razočarana, jer je na posljednjem skoku izgubila kontrolu i ostala bez naslova olimpijske pobjednice, ali nije mogla znati niti naslutiti da će na svoje zlato čekati punih 16 godina i donijeti prvu zlatnu medalju američkoj reprezentaciji na ZOI u Pekingu.

Na cross stazi u "Genting snježnom parku" Jacobellis je u velikom finalu od starta zasjela na čelo, baš kao što je to učinila i u Torinu 2006. No, za razliku od tog finala, u Zhangjiakouu nije napravila nijednu pogrešku te je kao prva prošla ciljnom crtom, a na licu nove olimpijske pobjednice mogla se vidjeti nevjerica zbog ostvarenog uspjeha na koji je čekala gotovo čitavu karijeru.

Srebrnu medalju osvojila je ushićena 27-godišnja Francuskinja Chloe Trespeuch te ju dodala bronci osvojenoj prije osam godina u Sočiju. Najmlađa finalistica, 24-godišnja Kanađanka Meryeta Odine ciljem je prošla kao treća i osvojila svoje prvo olimpijsko odličje, što joj je uvjerljivo najbolji rezultat u karijeri.

Četvrta je u velikom finalu bila Australka Belle Brockhoff.

Braniteljica olimpijskog zlata iz Pjongčanga Talijanka Michela Moioli ostala je bez nastupa u velikom finalu nakon pogreške u polufinalu, a ista je sudbina zadesila i olimpijsku doprvakinju iz 2018. Francuskinju Juliju Pereiru de Sousu Mabileau, dok je aktualna svjetska prvakinja u ovoj disciplini, Britanka Charlotte Bankes, ispala već u četvrtfinalu.


Vlhovoj slalomsko zlato, Leona Popović 23.

Slovakinja Petra Vlhova osvojila je naslov olimpijske pobjednice u slalomu na stazi "Ledena rijeka" u Yanqingu, a do njega je stigla s osmog mjesta u prvoj vožnji, ostvarivši najbolji rezultat u drugoj, a slavila je ispred aktualne svjetske prvakinje Austrijanke Katharine Liensberger i Švicarke Wendy Holdener.

Dvije od tri hrvatske predstavnice su završile natjecanje među najboljih 30. Leona Popović je nakon 30. mjesta u prvoj vožnji, s 12. rezultatom druge vožnje doskijala do 23. mjesta na olimpijskom slalomu, a za pobjednicom je zaostala za 3.44 sekuknde. Zrinka Ljutić je u prvoj vožnji imala 26. vrijeme, a na kraju je osvojila 25. mjesto sa zaostatkom od 3.93 sekunde za novom olimpijskom pobjednicom. Andrea Komšić je odustala u prvoj vožnji.

Petra Vlhova je Slovačkoj donijela prvu olimpijsku medalju u alpskom skijanju u vrlo napetom raspletu finalne vožnje, nakon što je u prvoj za vodećom Njemicom Lenom Duerr zaostala za 72 stotinke. Slovakinja je sjajno iskoristila drugu vožnju koju je postavio njen trener i u cilj ušla s velikom prednošću od 77 stotinki u odnosu na do tada vodeću Švicarku Camile Rast.

Odmah iza Vlhove startala je aktualna slalomska svjetska prvakinja Austrijanka Katharina Liensberger i zaostala samo osam stotinki za 26-godišnjom Slovakinjom, što je bio signal da bi najbolje iz prve vožnje mogle obraniti svoju veliku prednost i ponovno ostaviti slovačku skijašicu bez odličja. No, jedna za drugom su zaostajale.

Wendy Holdener je sa 12 stotinki zaostatka došla na treće mjesto, a Slovenka Andreja Slokar, četvrta iz prve vožnje, je sa 22 stotinke zaostatka završila utrku na petom mjestu.

Najopasnijom se za Vlhovu pokazala olimpijska pobjednica u veleslalomu Šveđanka Sara Hector, koja je već u prvoj vožnji skijala sjajno i imala treće vrijeme, a u takvom je stilu nastavila i u drugoj vožnji, sve do ulaska u završnu strminu, kad je pregazila jedna vrata i morala odustati.

Drugoplasirana iz prve vožnje Švicarka Michelle Gisin u finalu nije bila na toj razini pa je ostala bez odličja i završila kao šesta.

Jedina koja je mogla još spriječiti slavlje Vlhove bila je Njemica Lena Duerr koja je donijela 72 stotinke prednosti u finale. Do zadnje strmine je donijela još 26 stotinki prednosti, ali je na zadnjih deset zavoja izgubila gotovo pola sekunde i na kraju ostala bez odličja, na nezahvalnom četvrtom mjestu.

Najveće razočaranje slalomske utrke na "Ledenoj rijeci" doživjela je jedna od najvećih favoritkinja za zlato, Amerikanka Mikaela Shiffrin, koja je već na trećim vratima u prvoj vožnji napravila pogrešku i morala odustati.


Ruud osvojio zlato u disciplini Big Air

Norvežanin Birk Ruud osvojio je naslov olimpijskog pobjednika u slobodnom skijanju u disciplini Big Air na ZOI u Pekingu.

Big Air je nova olimpijska disciplina koja ima premijeru u Pekingu. Radi se o varijanti slobodnog skijanja u kojoj se natjecatelji spuštaju rampom i onda u zraku izvode spektakularne trikove. Zanimljivo, Big Air Shougang skijaška rampa je izgrađena u srcu pekinške industrijske pustoši, između dimnjaka, visokih peći i rashladnih tornjeva bivše tvornice čelika.

Pažnju gledatelja privukla je svojim industrijskim okruženjem, a ne snježnim planinskim lancima. Korisnici društvenih mreža odmah su komentirali pozadinu, ocijenivši je 'distopijskom' i 'paklenim krajolikom'.

"Ovo se čini kao da je stvoreno u virtualnom svijetu, u video igrici", rekao je američki slobodni skijaš Nick Goepper.

Shougangova valovita rampa visoka 64 metra i duga 164 metra ostat će na svom mjestu nakon Igara, što će je činiti prvim stalnim mjestom održavanja Big Aira na svijetu.

Prema riječima domaćina, mjesto industrijskog parka Shougang odabrano je jer predstavlja održivost pretvaranjem industrijskog područja u područje za kulturnu i razonodu. Kina je zatvorila tvornicu uoči Ljetnih OI u Pekingu 2008. godine. Tvornice i strojevi ostaju u kompleksu, ali prostor između njih ispunjavaju travnjaci, staklena jezerca i dobar dio zelenila.

U disciplini Big Air boduju se dva najbolja od tri skoka, ali oni moraju biti različiti u rotaciji ili smjeru.

Norvežanin je na koncu slavio sa 187.75 bodova.

Srebro je osvojio Amerikanac Colby Stevenson (183), dok je bronca pripala Šveđaninu Henriku Harlautu, jednom od pionira slobodnog skijanja (181).

Svjetski prvak iz 2021. Šveđanin Oliwer Magnusson završio je kao četvrti (178.25).

Ljestvica medalja

1. Njemačka 5 3 0 8
2. Norveška 4 2 4 10
3. Švedska 4 1 2 7
4. Nizozemska 3 3 1 7
5. Kina 3 2 0 5
6. Austrija 2 4 4 10
7. Italija 2 4 1 7
8. Rusija 2 3 6 11
9. Slovenija 2 1 2 5
10. SAD 1 5 1 7
11. Francuska 1 5 0 6
12. Kanada 1 2 5 8
13. Japan 1 1 2 4
14. Švicarska 1 0 3 4
15. Australija 1 0 1 2
Južna koreja 1 0 1 2
17. Novi Zeland 1 0 0 1
Češka 1 0 0 1
Slovačka 1 0 0 1
20. Bjelorusija 0 1 0 1
21. Mađarska 0 0 2 2
22. Finska 0 0 1 1
Poljska 0 0 1 1

Linker
19. travanj 2024 21:00