Vedran Pavlek

 RONALD GORSIC/CROPIX Cropix
Vedran Pavlek otkriva

‘Ne volim o tome, ali imali smo nesreću s materijalom. Ne samo Filip, već i Shiffrin, Feller, Schwarz...‘

Direktor hrvatskih alpskih reprezentacija, o nastupu naših skijaša i skijašica na Igrama u Pekingu
Piše: Renata BeluhanObjavljeno: 20. veljača 2022. 17:56

Nadali smo se medalji u Pekingu, prekidu “olimpijskog posta” koji traje od Sočija 2014. i srebra Ivice Kostelića, ali koferi koje su naši skijaši donijeli iz Kine bili su prazni. Imali smo tri skijašice i tri skijaša na stazama u Yanqingu, a najbolji plasmani su 10. mjesto Filipa Zubčića u veleslalomu i 14. Samuela Kolege u slalomu. Jasno je da je to manje od onoga što se priželjkivalo, ali Vedran Pavlek, direktor naših reprezentacija, mirno podvlači crtu pod nastup naših skijašica i skijaša:

- Nismo zadovoljni, ne možemo biti, ali nije niti katastrofa. Okolnosti su bile takve, a nama je sad primarno i to je naglašeno svima na sastanku koji smo imali da se svi iste sekunde fokusiraju na nastavak sezone.

image
SEBASTIEN BOZON/AFP/PROFIMEDIA Sebastien Bozon/Afp/Profimedia

Igre bez pravog duha

U kojem ima još puno posla u Svjetskom kupu prije završne ocjene sezone, a najmlađa naša olimpijka ima i Svjetsko juniorsko prvenstvo.

- Za dečke su primarni slalomi, za Filipa Zubčića i veleslalom, za Zrinku Ljutić Svjetsko juniorsko prvenstvo, a Leoni Popović je prvi sljedeći nastup u Svjetskom kupu u Åreu u ožujku. Uvijek treba gledati dalje, a naš pogled već ide prema Milanu i Cortini d’Ampezzo gdje će se održati iduće Igre. Vjerujem da su svi naši trenutačno najbolji skijaši kandidati i za nastup na idućim ZOI, a bit će tada još zreliji, dok bi Zrinka, ako se nastavi razvijati kao do sada, trebala biti na razini za osvajanje medalje.

Ali prije onoga što dolazi za četiri godine, vratili smo se na Igre koje završavaju u Pekingu.

- Prvo, ovo su bile posebne Igre, bez pravog duha, bez gledatelja, najvažnije je bilo da se održe što je i razumljivo, ali i na takvim se dijele medalje. Mi moramo biti realni, imali smo jednog potencijalnog kandidata za medalju, Filipa Zubčića, a kod njega se dogodio splet okolnosti koji mu nije išao na ruku. Nemojte to shvatiti kao izvlačenje, uostalom nema potrebe za time, no činjenica je da je on nakon slaloma u Schladmingu imao virozu, upalu sinusa i umjesto četiri dana skijaških treninga i pet kondicijskih na kraju je samo jedan dan skijao. Bojali smo se da je koronavirus, srećom nije bio, ali osjećao se loše i to je ostavilo traga.

image
FABRICE COFFRINI Afp

A ono što ga je dočekalo u Yanqingu nije ono na čemu se Filip Zubčić najbolje snalazi. Kad govorimo o snježnoj polozi.

- Da, on je skijaš koji voli malo agresivnije i grublje skijati što, na žalost, taj snijeg ne trpi. I to je ono što smo znali i prije odlaska u Kinu.

Ali nije nešto na što se može utjecati ili promijeniti, niti podlogu niti to tko je kakav tip skijaša. Koja je treća okolnost koja mu nije išla na ruku?

- To tek najmanje volim spominjati, ali imali smo nesreću s materijalom. Ne samo mi, odnosno ne samo Filip nego i Shiffrin, Feller, Schwarz, Braathen. Jednostavno taj materijal nije najbolje funkcionirao na tom snijegu, a takve stvari se događaju.

Leonu ‘zakačio’ covid

Mislite li da je materijal odigrao ulogu i kod čak tri odustajanja Mikaele Shiffrin što je jedna od najvećih priča Igara?

- Ne mislim da je jedini razlog, ali mislim da je i to odigralo ulogu.

Za Leonu Popović ste rekli uoči ZOI da se ne iznenadimo ako iznenadi i da je potencijalno kandidat za odličje, ali to je palo u vodu sa zarazom koronavirusom.

- Leona je bila u uzletu, ali je “zakačila” covid i doslovno smo do zadnjeg dana i zadnjeg mogućeg aviona čekali hoće li ići u Kinu ili ne. Išli smo svjesno u rizik, znali smo da može završiti i u karanteni kad dođe u Peking, ali se srećom to nije dogodilo nego je samo morala u izolaciju. No, netreniranje zbog zaraze, cijeli stres oko testiranja, dolazak u posljednji trenutaka, nemogućnost privikavanja, logično je ostavilo traga. S obzirom na sve, znali smo koliko će biti teško za nju, ali smo išli dogovorno u to, jer ipak su Igre svake četiri godine, a čak i da je ispala najgora opcija i da je morala ostati u karanteni ipak je dovoljno vremena do njezine sljedeće utrke. Šteta što se dogodilo kako se dogodilo, ali na to se ne može utjecati.

Od ostalih naših...

- Veseli me nastup Samuela Kolege koji iz utrke u utrku sve više sazrijeva i on je ostvario ono što se od njega očekivalo. U slalomu je uzeo i WCSL bodove što je jako dobro.

Svjetski kup se nastavlja već idući vikend, a za nas je zanimljiviji muški dio s dva slaloma u Garmisch-Partenkirchenu. Do kraje sezone su ostala još 4 slaloma i 3 veleslaloma, što očekujete prvenstveno do Filipa Zubčića?

- Filip je sigurno popravio slalom, koji nije na nivou veleslaloma od prošle godine, ali ga je popravio, a u veleslalomu je korak natrag u odnosu na prošlu sezonu, ali još nije gotovo. S dvije vožnje, prvom u Val d’Isereu i jednom u Adelbodenu, oduševio me kao i prošle godine, ali nije uspio spojiti dvije prave vožnje. No, pred njim je još sedam utrka i ono čemu se janadam je da će mu te proljetne utrke više odgovarati. Ne bih radio nikakve drame, treba se fokusirati na tih sedam utrka i vjerujem da će to biti dobro.

Zrinku Ljutić početkom ožujka očekuje nastup na Svjetskom juniorskom prvenstvu u kanadskoj Panorami.

- Ako uspije dva-tri dana trenirati super G onda je plan da na SP skija sve osim spusta. Ako ne uspije, onda će nastupiti samo u slalomu i veleslalomu. Možda smo više od nje očekivali u Svjetskom kupu, pogotovo ne funkcionira veleslalom najbolje, ali kod nje samo treba imati strpljenja. Ne treba joj teret da je nova Janica ili bilo kakve usporedbe. Mislim da je ozljeda na početku sezone ostavila puno veće posljedice nego što smo očekivali, a ona je još u fazi privikavanja na Svjetski kup i cijelu tu okolinu. Ona uporno radi, skromna je, vrijedna cura i uopće ne sumnjam da je pred njom lijepa skijaška budućnost.

Linker
22. travanj 2024 14:46