NOEL CELIS Afp
POZIV NA OPREZ

‘Ekstremno‘ upozorenje olimpijcima - ne jedite meso zbog opasnosti od pozitivnih nalaza na doping testovima!

Upotrijebljena je riječ ‘ekstremno‘ pri pozivu na oprez kod konzumacije mesa
Piše: Dean BauerObjavljeno: 15. siječanj 2022. 10:30

Prije neki dan je Njemački olimpijski odbor i njihova protudopinška služba upozorila sve svoje sportašice i sportaše koji idu na ZOI u Pekingu da ondje ne jedu meso, Poradi straha što bi se sve u tom mesu moglo nalaziti, odnosno određene tvari zbog kojih bi mogli biti pozitivni na protudopinškim testovima. Ukoliko nam se to tada činilo malo pretjeranim od Nijemaca, sada više i ne.

Naime, WADA (Svjetska protudopinška služba) upozorila je službeno sve sportašice i sportaše koji će nastupati na skorašnjim zimskim Igrama u Pekingu da budu jako, štoviše upotrijebljena je riječ "ekstremno" oprezni pri konzumaciji mesa u Kini, odnosno tamošnjem glavnom gradu.

image
NOEL CELIS Afp

Kao razlog je WADA navela bojazan da je znatna količina mesa u Kini tretirana s određenom raznom steroida, klenbuterolom. Štoviše, čak je i opće znano da kineska mesna industrija "šopa" životinje za prehranu s ovim steroidom. Riječ je o navodno niskoj razini, ali dovoljno visokoj da sportaš/sportašica "padne" na testu protiv dopinga.

Pridodali bi samo da u Kini niste baš na čistu kada jedete meso i koje je ili čije je to meso. Može biti kućna mačka ili maltezer.

Linker
28. travanj 2024 01:53