PIERRE-PHILIPPE MARCOU Afp
IGRE ZA PAMĆENJE

Dramatična završnica u Pekingu! Nova medalja za susjede i jedan od najvećih dana u povijesti slovenskog sporta

Austrija je nakon napetog dvoboja sa Slovenijom u zadnjem skoku osvojila zlatnu medalju
Piše: Vladimir Zrinjski/JLObjavljeno: 14. veljača 2022. 14:34

Valentinovo 2022. ostat će zapisano kao jedan od najvećih dana u povijesti slovenskog sporta. Srebrom u momčadskom natjecanju u skijaškim skokovima, Slovenija je ostvarila rekordan učinak na Zimskim olimpijskim igrama, ostavši samo iza zlatne Austrije. Od najsjajnijeg odličja dijelilo ih je osam bodova.

U gotovo arktičkim uvjetima na skakaonici Ruyi, gdje je jak vjetar više puta zaustavljao natjecanje, Slovenci su tijekom osam rundi skakanja u nekoliko navrata bili na "pole positionu". Peter Prevc, Timi Zajc, Cene Prevc i Lovro Kos vodili su bitku prvo s Norvežanima, a onda s Austrijancima koji su se resetirali nakon lošeg ulaska u natjecanje i prvenstveno zahvaljujući Janu Hörlu (137,5 metara u drugoj seriji) osvojili prvo skakačko zlato. Dosad su imali samo Fettnerovo srebro s male skakaonice.

Uoči zadnje runde Austrija je imala prednost od 5,3 boda, a nakon što je Peter Prevc doskočio na 127,5 metara i podgrijao nade slovenskih navijača, 36-godišnji Manuel Fettner izdržao je pritisak te svojoj reprezentaciji osigurao olimpijsku slavu.

image

Manuel Fettner je Austriji donio zlatnu medalju

PIERRE-PHILIPPE MARCOU Afp

S gotovo 20 bodova zaostatka, treća je bila Njemačka, čiji su se orlovi prekasno "ugrijali" da bi konkurirali za olimpijski naslov. Markus Eisenbichler jedini je bio na visini zadatka; u prvoj je seriji skočio 136, u drugoj 139,5 metara, što je bio najduži skok dana, ali nedovoljno dugačak da bi se ugrozila Slovenija, a kamoli Austrija.

Potpuno su podbacili Norvežani, kojima je ostala drvena medalja sa zaostatkom od golemih 60 bodova. Prvak s velike skakaonice Marius Lindvik kao da je malo previše zalijevao pojedinačno zlato; skokovi od 121 i 126,5 metara nisu ga uvrstili ni među deset najboljih skakača.

Slovenija je trećim srebrom u Pekingu nadmašila svoj najbolji dosadašnji učinak na Zimskim igrama, jer sada imaju dva zlata, tri srebra i dvije bronce, što je po sjaju kolajni bolje od Sočija 2014. Tada je Tina Maze uzela zlata u spustu i veleslalomu, Peter Prevc je bio srebrni na maloj skakaonici, a Žan Košir u snowboardu, a osvojene su još i četiri bronce. Gledajući i Zimske i Ljetne olimpijske igre, Slovencima zasad najbolji ostaje Tokio, gdje su prvi put od osamostaljenja osvojili tri zlata.

Ima nešto u tom neobičnom spoju sporta i Valentinova. Hrvatskoj je dan zaljubljenih donosio neke od najblistavijih trenutaka na Zimskim igrama - od Janičinog prvog zlata u Salt Lake Cityju, preko Ivičinih srebra u Sočiju i Torinu, do biatlonske bronce Jakova Faka - a Slovenci će ga pamtiti po ultimativnoj potvrdi da su (opet) velesila na snijegu i ledu. E da, i u zraku…

Linker
25. travanj 2024 16:11