Maximilian Kastner 

 GINTS IVUSKANS Afp
SP U HOKEJU

Amerikanci protiv Njemačke u polufinalu. Nijemci iznenadili Švicarce i zabili im dva gola u razmaku od 36 sekundi

Protiv njemačke obrane Švicarci su se pokazali u izrazito neefikasnom izdanju
Piše: HinaObjavljeno: 25. svibanj 2023. 18:15

Hokejaši reprezentacija SAD-a i Njemačke prvi su polufinalisti Svjetskog prvenstva elitne divizije u Finskoj i Latviji, nakon što su Amerikanci u četvrtfinalu svladali Češku s 3-0, a Nijemci s 3-1 bili bolji od Švicarske.

Amerikanci su u Tampereu postigli po jedan pogodak u svakoj trećini, a njihov vratar Casey DeSmith obranio je svih 15 udaraca koje su uputili češki hokejaši, što je bila pobjednička formula za plasman u polufinale. Matt Coronato (13), Nick Perbix (29) i Cutter Gauthier (50) bili su strijelci za američku reprezentaciju.

I dok je pobjeda Amerikanaca bila donekle očekivana, s obzirom na prikazano u grupnoj fazi natjecanja, u Rigi se dogodilo iznenađenje, a priredila ga je Njemačka koja je s 3-1 svladala favorizirane Švicarce, pobjednike B grupe.

Njemačka je tek u zadnjem kolu osigurala plasman u četvrtfinale, a Švicarci su vrlo uvjerljivo osvojili prvo mjesto u prvom dijelu natjecanja. No, protiv njemačke obrane su se pokazali u izrazito neefikasnom izdanju.

Nijemce je u vodstvo doveo Maximilian Kastner u 7. minuti. Jonas Siegenthaler je izjednačio nakon 47 sekundi igre u drugoj trećini i malo tko je mogao očekivati da će to biti jedini pogodak Švicarske i posljednji na ovom natjecanju. S dva pogotka u razmaku od 36 sekundi pred kraj druge trećine, John Peterka (38) i Nico Sturm (39) odveli su Njemačku u polufinale.

Kako su Amerikanci u nokaut fazu ušli kao najbolje rangirana momčad, a NIjemci ušli u četvrtfinale s najlošijim učinkom, tako će se u subotu upravo te dvije reprezentacije u Tampereu boriti za mjesto u finalu.

Njemačka reprezentacija će biti donekle hendikepirana, jer je za četvrtfinalni dvoboj morala otputovati iz Tamperea u Rigu, a sada se ponovno mora vratiti u Finsku, što će dodatno iscrpiti igrače. U grupnoj fazi natjecanja reprezentacija SAD-a je bila bolja od Njemačke s 3-2.

U preostale dvije četvrtfinalne utakmice, koje su na rasporedu od 19.20 sati, Finska će u Tampereu ugostiti Kanadu, a Latvija će u Rigi pokušati preko Švedske doći do polufinala.

Linker
19. svibanj 2024 21:55