Katharina Althaus

 JURE MAKOVEC Afp
Zimski sportovi

Althaus osvojila novo zlato na Svjetskom prvenstvu i predvodila Njemačku do ekipnog naslova

Švedska trkačica na skijama Ebba Andersson nova je svjetska prvakinja u skiatlonu
Piše: HinaObjavljeno: 25. veljača 2023. 16:13

Katharina Althaus, najbolja u pojedinačnoj konkurenciji s male skakaonice, osvojila je novu zlatnu medalju na Svjetskom prvenstvu u nordijskim disciplinama u Planici, predvodivši njemačku reprezentaciju do ekipnog naslova svjetskih prvakinja na subotnjem natjecanju.

Uz Althaus, pobjedu Njemačkoj donijele su Selina Freitag, Luisa Goerlich i Anna Rupprecht koje su u osam skokova sakupile ukupno 843,8 bodova.

Althaus je jedina iz današnje ekipe svjetskih prvakinja bila u njemačkom sastavu koji je prije četiri godine u austrijskom Seefeldu osvojio zlatnu medalju, kad su se skakačice prvi put na svjetskim prvenstvima borile u ekipnoj konkurenciji.

Baš kao i te 2019., u subotu je srebrnu medalju osvojila reprezetacija Austrije (831,1 bodova), a broncu ekipa Norveške (828,6 bodova).

Reprezentacija domaćina ovog SP-a bila je četvrta sa 819,1 bodova.

U subotu je na rasporedu i pojedinačno natjecanje skakača za odličja na maloj skakaonici (102 m).

Skijaško trčanje

Švedska trkačica na skijama Ebba Andersson nova je svjetska prvakinja u skiatlonu, nakon što je na subotnjoj dionici od 15 km (7,5 km klasično + 7,5 km slobodno) istrčala najbolje vrijeme (38:11.8 minuta).

Za 25-godišnju Šveđanku ovo je prvo pojedinačno zlatno odličje na velikim natjecanjima, do kojeg je stigla uvjerljivim nastupom, potvrdivši odličnu formu koju je pokazivala uoči ovog SP-a na utrkama za Svjetski kup.

Naime, Andersson je na posljednje tri utrke prije nastupa u Planici, dvaput na 10 km slobodno te na 20 km klasično sa zajedničkim startom, ostvarila tri pobjede, a suparnicama nije dopustila da ju ugroze ni u subotnjem skiatlonu, u kojem je pokazala svoju svestranost.

Andersson je na čelo kolone došla već pri kraju dionice od 7,5 km klasičnom tehnikom, da bi nakon zamjene skija i prelaska na slobodnu tehniku samo povećavala svoju prednost.

Jedina koja je uspjela držati priključak s njom bila je njezina sunarodnjakinja Frida Karlsson koja se na kraju morala zadovoljiti osvajanjem naslova svjetske doprvakinje (+22.00 sekundi). Brončano odličje osvojila je Norvežanka Astrid Oeyre Slind (+48.0).

Šveđanke su u Planici uvjerljivo najuspješnije nakon dva natjecanja u skijaškom trčanju, jer su u sprintu osvojile sve tri medalje.

U skiatlonu nije nastupila nijedna od tri hrvatske predstavnice na ovom Svjetskom prvenstvu.

SP - nordijska kombinacija

Riiberov treći pojedinačni naslov

Trenutačno najbolji nordijski kombinatorac svijeta, 25-godišnji Norvežanin Jarl Magnus Riiber, u subotu je osvojio treći pojedinačni naslov svjetskog prvaka, s najboljim rezultatom nakon nastupa na maloj skakaonici i na trkačkoj dionici od 10 km.

Riiber je u skakačkom dijelu bio gotovo izjednačen s Japancem Ryotom Yamamotom, koji je imao samo jednu desetinku boda manje, pa su obojica u isto vrijeme startali u trkačku dionicu. Norvežanin je u tom dijelu pokazao svoju nadmoć, odvojivši se od Yamamota i ostalih konkurenata nakon dva kilometra.
Japanac je na kraju ostao bez odličja i završio natjecanje tek na devetom mjestu.

Riiber je na cilj stigao za 24 minute i 36.3 sekunde, a u borbi za srebrnu medalju Nijemac Julian Schmid (+19.4 sekundi) bio je brži od Austrijanca Franz-Josefa Rehrla (+21.0).

Uz tri pojedinačna zlata, Riiber u kolekciji odličja sa svjetskih prvenstava ima još jedno pojedinačno srebro te dvije zlatne i dvije srebrne medalje u momčadskoj konkurenciji.

Linker
27. svibanj 2024 06:29