Norway's Aksel Lund Svindal clears a gate during the Men's Vancouver 2010 Winter Olympics Super-G event at Whistler Creek side Alpine skiing venue on February 19, 2010. AFP PHOTO / OLIVIER MORIN
 AFP
SVINDAL ZA SN

'Zar vi ne znate zbrojiti 2+2? Gotovo je! Veliki Globus je Ivičin, osim ako se ne ozlijedi'

'Kad bih pobijedio i u sve tri utrke u Kvitfjellu, a on ostao bez boda, opet bi imao više od 200 bodova prednosti. Ivica me nije iznenadio, pa svi znamo kakav je skijaš....'
Piše: Renata BeluhanObjavljeno: 22. veljača 2011. 21:17

Garmish je u nedjelju navečer bio pust i uspavan gradić koji je zasipao sitan snijeg. U ponedjeljak ujutro Svjetskog prvenstva kao da i nije bilo. Ivica Kostelić se odmarao u austrijskom Innerkremsu, a Aksel Lund Svindal bavarski je gradić zamijenio svojim rodnim Oslom. Norvežanin će sljedećih nekoliko dana pokušati zaliječiti koljeno ozlijeđeno pri padu u ciljnoj areni spusta, a možda ukrade i još koji dan više s djevojkom Julijom Mancuso jer skijašice nastavljaju Svjetski kup na sjeveru Europe, u susjednoj Švedskoj.

I prije nego što je odlučio preskočiti super-kombinaciju u Banskom, Norvežanin je bio vrlo kategoričan kad je u pitanju veliki Globus ove sezone.

- Gotovo je.

Pokušali smo s “doradom” pitanja, spomenuli da ga Ivica i dalje smatra ozbiljnim suparnikom, odnosno jedinim koji ga može ugroziti, ali Norvežanin nas je doživio otprilike kao nekoga tko ne zna zbrojiti 2+2. Razgovarajući s nama, javljao se ostatku društva iz Svjetskog kupa koje je prolazilo kraj nas, nekoga je samo pozdravio, drugome čestitao i onda još jednom ponovio...

- Gotovo je. Osim ako se Ivici nešto ne dogodi, ali nitko od nas ne želi da se Ivica ozlijedi i ne može skijati.

Ali vi ste dvaput osvojili Globuse zahvaljujući sjajnim nastupima na kraju sezone, a imate i tri utrke u svom Kvitfjelu što možete iskoristiti za smanjenje razlike?

- Ivica ima 500 i koliko još bodova prednosti?

Točno 536, precizirali smo, ali visoki Norvežanin je i prije toga nastavio svoju misao...

- Kad bih pobijedio i u sve tri utrke u Kvitfjellu, a on ostao bez boda, opet bi imao više od 200 bodova prednosti.

Visok Norvežanin vrlo je pristojan tip, jedan član naše reprezentacije rekao bi, “čak je prepristojan, sa svima želi biti dobar, uvijek ljubazan, a nekad bi trebao i podignuti glas”, no unatoč njegovoj pristojnosti, uglađenosti i činjenici da je glasnogovornik norveške reprezentacije, imao je razumijevanja za našu molbu “samo dva pitanja” način na koji nam je dvaput odgovorio na pitanje “o svojim šansama”, jasno je sugerirao da bi dalje inzistiranje vjerojatno dovelo samo do toga da se okrene i ode ili da nas počasti pitanjem “zar vi zbilja ne znate zbrojiti 2+2”.

Je li vas Ivica iznenadio ove sezone?

- Malo. Odnosno, iznenadio me jer je dobio toliko utrka u siječnju, ali time koliko je dobar skijaš, uopće me nije iznenadio.

Što će Ivici biti najvažnije sljedeće sezone, hoće li mu biti teže jer će braniti veliki Globus?

Kad već on misli da je gotovo, zašto se i mi ne bismo ponašali kao da je doista sve gotovo...

- Ne, što si bolji, to ćeš biti bolji i iduće godine.

Kako ste vi zadovoljni svojom sezonom?

- OK je - rekao je i otišao, a kratkoća odgovora i način na koji ga je izgovorio sugerira da “OK” sigurno nije ono što je želio, ali kako je sam rekao nakon veleslaloma, “neke utrke dobiješ, a neke izgubiš”.

Gotovo je, kako kaže Svindal, ili pričekajmo još malo? Neka bude po Ivičinu, idemo još malo utrku po utrku, dok ne dobijemo i konačnu potvrdu da je 2+2 četiri, odnosno...

Veliki Globus.

Linker
06. listopad 2024 12:25