STRUČNI KOMENTATOR

Vujović o debaklu: 'Ovo su tri najveće Golužine pogreške zbog kojih je ispala Hrvatska'

'Izbacila nas je prosječna momčad, ali znam da Goluža neće ponuditi ostavku'
Piše: Vladimir ZrinjskiObjavljeno: 29. siječanj 2015. 23:18

Ovo je jedna od onih situacija kada je čovjeku žao što je bio u pravu. Slavko Goluža je najavio pravo lice Hrvatske, a ispao od prosječne momčadi i doživio evidentan neuspjeh.

Riječi su to Veselina Vujovića, trenera Zagreba i stručnog komentatora Jutarnjeg tijekom Svjetskog prvenstva u Kataru. Uoči četvrtfinala protiv Poljske, Vujović je detaljno secirao suparnika, upozorio na nedostatke koje Hrvatska mora ispraviti, a onda gledao kako Golužina reprezentacija gubi utakmicu točno u onim segmentima koji su naglašeni kao presudni. Krivo postavljena obrana, neorganizirani napadi, odsječena krila - sve se pomiješalo u formulu za ispadanje od momčadi koja nam je dosad bila redovita mušterija.

- Svi imamo ‘pravo’ komentirati sa strane, svi uvijek više znamo od onih koji su na licu mjesta, ali samo izravni sudionik vuče poteze i za njih odgovara. On potpisuje uspjehe i neuspjehe. Nakon svega što sam vidio, mislim da Hrvatska može biti sretna što se nije susrela s reprezentacijom kalibra Danske ili Španjolske. Ne zbog kvalitete, nego načina na koji je igrala. Taj način nije bio dostojan velikog natjecanja i ozbiljnijeg rezultata, a to je medalja - počinje Vujović.

Crnogorski stručnjak uočio je nedostatke u igri još na pripremnoj utakmici protiv Srbije u Rijeci, no tada, kaže, nije htio remetiti dobro ozračje uoči SP-a.

- Bilo je puno detalja za koje nitko nije htio otvoreno reći da ne izgledaju dobro. Mogli smo to relativizirati tvrdnjama da se igrači štede, da je to prijateljska utakmica, da se skrivaju karte… Osim toga, smatrali smo da je ždrijeb tako dobar da će se nedostaci za početak zamaskirati, a kasnije tijekom turnira ispraviti. Nažalost, dogodio se najružniji scenarij, a to je da ispadnemo od prosječne Poljske koja sigurno ne spada u prvih sedam ili osam svjetskih reprezentacija.

Vujović je pobrojao nekoliko razloga poraza.

- Prvo, pitanje Damira Bičanića. To je igrač na kojega se računalo, koji je u svim utakmicama počeo u prvoj postavi, a protiv Poljaka je nakon otvaranja totalno nestao, zaboravljen je na klupi. Zašto je igrač o kojemu se najviše pričalo, kojemu je izbornik bezrezervno vjerovao od početka mandata, naprosto nestao?

Više kredita, ističe naš sugovornik, trebalo je dati i Ivanu Sliškoviću.

- Kada je ušao, pokazao je odlučnost i agresivnost. Makar je promašio jedan šut, trebalo mu je vjerovati. Sa strane mi se činilo kao treneru, a to je osjećaj koji teško možete objasniti prosječnom gledatelju, da je Slišković bio ‘taj’, da je bio raspoložen za veliki rezultat.

Nakon toga elementi koje je izdvojila većina komentatora.

- Goluža se nije usudio igrati obranu 5-1 s Vorijem, ali zašto to onda nije radio Duvnjak? Inteligentan je igrač, ne bi inače bio proglašen najboljim na svijetu. Mogao je rotirati njih dvojicu jer se znalo da najveća opasnost prijeti od vanjskih igrača. Nadalje, Duvnjak je katastrofalno otvorio utakmicu, nanizao pet, šest izmišljenih šuteva, nakon čega se ušlo u dobar ritam s Karačićem i Stepančićem. Ali nekoliko minuta prije kraja prvog dijela, opet je ušao Duvnjak.

Vujović smatra da je ta odluka bila jedna od prijelomnica utakmice.

- Za taj potez nije bilo razloga. Vraćanjem Duvnjaka ovim je igračima oduzeto pravo da steknu samopouzdanje. On je dovoljno čvrst u glavi da može ući u nastavku, jer zna da se od njega očekuje puno i da nas mora povući u zadnjih 15 minuta. Ovako je početkom drugog dijela zabijao golove koji su prikrili neorganiziranost u hrvatskom napadu i nakon toga je došlo do pada. Tajming nije bio dobar.

Na pitanje treba li Slavko Goluža dati ostavku, Vujović odgovara:

- To je pitanje nečijeg karaktera, morala i razmišljanja. Ne želim ulaziti u to, ali smatram da treba prepoznati svoje pogreške. I prije SP-a sam rekao da je iz dosadašnjih poraza morao nešto naučiti. Često smo slušali njegove izjave da su za poraze krive ozljede, prehlade i ne znam kakve još nedaće. Sada priča o promašenim zicerima sa šest metara. Ne može to biti objašnjenje svega lošeg, to je sastavni dio igre, i Poljaci su promašivali. Treba pričekati još dvije utakmice i nakon toga dati konačnu ocjenu, ali ja sam siguran da Goluža neće dati ostavku…

Kakvi su nam izgledi protiv Njemačke?

- Oni su na Svjetsko prvenstvo praktički došli kao gost, bili su čak i u šansi da se domognu medalje, a sada imaju mogućnost izboriti olimpijske kvalifikacije. U to polažu puno nade i bit će jako motivirani. Nijemci su i inače u nekom psihološkom smislu veći profesionalci jer lakše prebrode ovakve poraze i zato smatram da su favoriti.

Vujović o glavnim razlozima poraza

1. Damir Bičanić i Ivan Slišković imali su premalo kredita kod Goluže. Prvi je potpuno zaboravljen na klupi nakon 7-8 minuta, drugi zamijenjen nakon jednog promašenog šuta.

2. Obrana je bila krivo postavljena. Trebalo je inzistirati na 5-1 te rotirati Duvnjaka i Vorija, a ako je već bilo 6-0, valjalo je obranu postaviti čim dublje da izgleda kao 3-3.

3. Duvnjak je nakon lošeg početka vraćen u igru u krivo vrijeme, kada su Karačić i Stepančić ušli u dobar ritam. Glavni igrač Hrvatske se do završnice utakmice već potrošio.

Linker
22. rujan 2024 20:57