PLANICA, SLOVENIA - MARCH 22: Sara Takanashi of Japan competes during the trial round of the FIS Women's Ski Jumping World Cup on March 02, 2014 in Planica, Slovenia. (Photo by Srdjan Stevanovic/Getty Images)
 Srdjan Stevanovic / 2014 Getty Images
PONOS SLOVENIJE

Vraćanje rekorda u 'Deželu': 'Letaonica na Planici ponovno će biti najveća u svijetu!'

'Napravili smo neke korekcije na letaonici koja će ponovno biti najveća u svijetu i uz maksimalne uvjete mogli bismo dočekati i svjetski rekord'
Piše: Sportske novostiObjavljeno: 21. siječanj 2015. 10:32

Organizacijski odbor Planica jučer je u prostorijama Skijaškog saveza Slovenije pripremio konferenciju za tisak na kojoj su predstavili pojedinosti ovogodišnjeg finala Svjetskog kupa, koje se tradicionalno održava u dolini Pod Poncama u Planici.

Prošle godine je finale proteklo bez letova jer letaonica još nije bila preuređena. Zbog kašnjenja radova i ovosezonsko finale nije bilo sto posto sigurno, no od jučer je jasno da će brojni ljubitelji skokova moći uživati u letovima.

Primož Finžgar, generalni tajnik OO Planica:

- Mogu potvrditi da će letaonica biti spremna te će se skakači na finalu Svjetskog kupa ponovno letjeti. Napravili smo neke korekcije na letaonici koja će ponovno biti najveća u svijetu i uz maksimalne uvjete mogli bismo dočekati i svjetski rekord. Inače, sada je u okolici još uvijek gradilište, ali to su samo neki mali radovi koji ne mogu utjecati na izvedbu finala SK. Uskoro će nam doći i komisija koja će sve pregledati i potvrditi da će se moći letjeti.

Stoga očekujemo veći posjet gledatelja, a maksimalno u jednom danu oko letaonice može se okupiti 30.000 gledatelja. Nadamo se da će se u četiri dana okupiti barem 60.000 navijača. Pripremili smo i pretprodaju ulaznica koje će biti 25 % jeftinije (23 eura) nego na sam dan natjecanja kada će koštati 29 eura. Molimo naše navijače da u što većem broju dođu s vlakovima, a svi koji će stići vlakom imat će besplatan prijevoz iz Jesenica do Planice. Osim toga vlakovi će u to vrijeme voziti u pola cijene.

O samoj letaonici nešto više je rekao Jelko Gros, zadužen za samo natjecanje.

- Mislim da će svi nadasve uživati na novoj, preuređenoj povećanoj letaonici koja ima sve potrebne karakteristike za duge letove. Siguran sam da će u maksimalnim uvjetima, uz dobar vjetar, neki od najboljih letača moći bez problema letjeti do novog svjetskog rekorda. Uvjeren sam da se može opstati na nogama negdje kod 253, 254 metra. Ali, nemojte na to računati u petak kada će natjecanje biti u popodnevnom terminu jer tada Pod Poncama nema pravog vjetra.