BRAĆA SINKOVIĆ FACEBOOK
PREKINUT ČUDESNI NIZ

Valent Sinković za SN nakon velikog iznenađenja: ‘Razočarani smo, nismo imali neku ozljedu niti bili nespremni‘

Martin i Valent prvi put u 13 godina ostali bez odličja na nekom velikom natjecanju
Piše: Renata BeluhanObjavljeno: 25. rujan 2022. 19:01

Niz je započeo u rujnu 2010. europskim srebrom četverca na pariće u kojem su braća Sinković veslala s Damirom Martinom i Davidom Šainom i trajao je do 25. rujna 2022. Na čak 19 uzastopnih velikih natjecanja - na Olimpijskim igrama (3), Svjetskim prvenstvima (8) i Europskim prvenstvima (8) - Valent i Martin Sinković su osvajali medalju. Čak 14 od tih 19 medalja bila su zlata.

I tako prolazi godina za godinom, dođe i 13. godina u kojoj uz njihova imena upisuješ medalje i samo čekaš da završi još i posljednje na kojem nastupaju i da dodaš još jedno odličje. Pogotovo jer su do tog posljednjeg natjecanja u sezoni došli s europskim zlatom i 12 pobjeda u 12 utrka. I onda...

- Iznenađenje - bila je prva riječ koju je izgovorio Valent Sinković kad smo ga dobili nakon finala Svjetskog prvenstva u Račicama.

image
HáJEK ONDřEJ/ČTK/PROFIMEDIA Hájek Ondřej/Čtk/Profimedia

Apsolutno iznenađenje je njihovo 4. mjesto na Svjetskom prvenstvu u Račicama. Čak i nakon što nisu dobro izgledali u polufinalu u kojem su bili treći u svojoj skupini, a nikad od 2010. godine, bez obzira s kojom medaljom završili na kraju, nije im se dogodilo da ne budu pobjednici polufinalne skupine. Prekinuli su u toj utrci i niz od 43 uzastopne pobjede u dvojcu na pariće, ali iako smo nakon polufinala bili skloni mišljenje uoči starta Svjetskog prvenstva "bit će još jedno zlato" malo ublažiti i dalje smo bili sigurni u "bit će još jedna medalja".

Nije bila i nije im izmaknula za malo. Tri posade koje su u nedjelju bile na postolju u Račicama bile su bolje od njih i Sinkovići ih nisu mogli ugroziti. Olimpijski pobjednici iz Tokija, Francuzi Hugo Boucheron i Mathieu Androdias bili su od početka do kraja utrke najbolji i zasluženo osvojili zlato. Srebro je odličnom završnicom osvojila najmlađa posada u finalu, Španjolci Aleix Garcia Pujolar i Rodrigo Conde Romero, a bronca je pripala Australcima Davidu Bartholotu i Calebu Antillu. Sinkovići su za pobjednicima zaostali više od 5 i pol sekundi, za brončanima tri sekunde, a Moldavci i Grci su ostali očekivano daleko otraga.

- I to je dio sporta, neka smo i to naučili - rekao je Martin Sinković i nastavio:

- Bili smo svjesni da će to doći kad-tad, ali iskreno, mislio sam da ćemo još neko vrijeme biti nepobijeđeni. No, nije nikakva katastrofa, pogotovo što samo imali dobru sezonu, osvojili smo tri Svjetska kupa i europsko zlato. Da mi je drago nije, ali nije kraj svijeta.

Kad imaš 12 pobjeda u sezoni do Svjetskog prvenstva i kreneš na njemu s još dvije sigurne i onda odveslaš dvije ispod svoje razine logično se javi sumnja "možda imaju nekakvih zdravstvenih problema". Valent Sinković je to demantirao već nakon polufinala, a ponovili su obojica i nakon finala.

- Lakše bi bilo za analizu da smo imali neku ozljedu i došli nespremni ili nedovoljno spremni pa je tako ispalo, ali nismo imali nikakvih problema. Falilo je energije, snage provlaka i u polufinalu i finalu, rekao bih da smo tehnički bolje odveslali u finalu, ali... - kaže Valent, a potvrđuje i Martin:

- Ne, nikakvih zdravstvenih poteškoća nismo imali, da jesmo znali bismo u čemu je problem.

Martin je bio vrlo optimističan uoči Svjetskog prvenstva, a prva utrka mu je dodatno učvrstila sigurnost.

- Stvarno je zadnja dva-tri tjedna uoči Račica jako lijepo plovio čamac i ne znam što se dogodilo. Cijele pripreme za SP smo odlično odradili, izgledalo je sve jako pozitivno i ja sam prije natjecanja baš vjerovao da ćemo pobijediti. Ne osvojiti medalju, nego pobijediti, iako mi to uoči natjecanja, naravno, nikad nećemo tako reći. I zato mi je zbilja teško reći zašto se dogodilo tako kako se dogodilo, analizirat ćemo sve i siguran sam ćemo doći do pravih odgovora.

image

NIje završilo kako su očekivali, ali bit će još medalja - Martin i Valent Sinković

BRAĆA SINKOVIĆ

Martinov osjećaj uoči SP-a temeljio se i na pokazateljima tijekom priprema za Račice.

- Da, svi su pokazatelji bili dobri. Trener Bralić je uspoređivao brzine s onima 2014. i 2015. jer su tada prvenstva bila u isto vrijeme kao sada, pa je to bilo bolje za usporedbu nego 2016. godina kad su Olimpijske igre bile dosta ranije. Neke brzine su bile brže nego sada, neke sporije, ali generalno jako slične. Baš čudno da je ovako završilo, ali doživjeli smo ono što većina sportaša doživljava često tijekom karijera, a nama je ovo prvi put. Nije ovo nikakav kraj svijeta. Naviknuli smo mi i sebe i sve druge da smo stalno prvi i da ne možemo izgubiti, a nije to realno.

Nije ni trebalo pitati jesu li razočarani ili koliko su razočarani...

- Naravno da sam razočaran jer je ovo najvažnije natjecanje u godini. Čudno je. Kao da nisi stavio točku na "i", kao da smo uludo trenirali iako to nije tako naravno - kaže Valent.

Čudno je bila riječ koja se nekoliko puta pojavila tijekom razgovora. Da, čudno je nakon svih ovih godina u kojima su iz natjecanja u natjecanje bili na postolju.

- Je, je, baš je čudno jer uvijek smo se do sada vraćali s medaljom i trebat će nam vremena da shvatimo.

Može li se uzrok tražiti u prevelikom broju natjecanja? Nastupili su na sva tri Svjetska kupa i na Europskom prvenstvu, a jedina su posada u kojoj su obojica stariji od 30 godina. Valent u sebi ima trenerski gen pa se i bez pitanja dotaknuo toga.

- Vjerojatno ćemo morati pažljivije birati i manje nastupati. I ne ići baš uvijek na pobjedu, nego se koncentrirati na najveće natjecanje. Odnosno, uvijek ćemo mi ići najbolje što možemo, ali se možda ne trebamo nabrijavati baš za svaku utrku, nego prolaziti kroz neka natjecanja na način da su nam prvenstveno pripreme za najvažnije. Ali vidjet ćemo...

image

Martin Sinković, Nikola Bralić, Valent Sinković

ZELJKO PUHOVSKI Cropix

Martin je to ostavio za vrijeme kad se slegnu dojmovi i napravi detaljna analiza s trenerom Bralićem.

- Možda smo se trebali i malo više odmoriti nakon Igara u Tokiju, ali nismo osjećali da nam treba neki odmor, ni fizički ni psihički. Osjećali smo se dobro, bili smo željni ponovo veslanja u dublu - dodaje Valent.

Martin nema dvojbi oko toga je li i psiha odradila svoj dio na kraju sezone.

- Kad smo 2020. bili srebrni na EP u dvojcu ‘bez‘ cijela mi je ta godina bila psihički teška, s koronom i svime. I onda smo znali u čemu je razlog zašto smo bili drugi, a ne prvi, ali sad nije bilo tako nečega. Baš je sve bilo dobro.

Analizirat će, pronaći odgovore, a prije toga Valent je dobro poentirao..

- Barem smo dokazali da smo i mi od krvi i mesa.

SINKOVIĆI NA SENIORSKIM SP

2009. Poznanj

4. mjesto - četverac na pariće

2010. Lake Karapiro

ZLATO - četverac na pariće

2011. Bled

BRONCA - četverac na pariće

2013. Chungju

ZLATO - četverac na pariće

2014. Amsterdam

ZLATO - dvojac na pariće

2015. Aiguebelette

ZLATO - dvojac na pariće

2017. Sarasota

SREBRO - dvojac ‘bez‘

2018. Plovdiv

ZLATO - dvojac ‘bez‘

2019. Ottensheim

ZLATO - dvojac ‘bez‘

2022. Račice

4. mjesto - dvojac na pariće

Napomena: Valent je nastupio i na SP 2007. ali tada u četvercu na pariće u kojem su uz njega bili još David Šain, Bojan Žugić i Hrvoje Jurina.

Braća zdrava, ali trener mora na operaciju

Sinkovići nemaju nikakvih zdravstvenih problema, ali ima ih jednako važan, treći član ekipe - trener Nikola Bralić.

U padu s bicikla uoči SP-a ozlijedio je rame i mora "pod nož", ali naravno da je operaciju odgodio za vrijeme nakon SP-a.

- Malo smo se i zezali da smo bili pod šokom zbog njega pa smo zato "zeznuli". Ali rekao bih, godina kao svaka druga, nakon Svjetskog prvenstva Bralić mora na operaciju ili na remont - kaže u šali Martin, ali duboko je poštovanje koje osjeća prema svom treneru.

- On je stvarno jaka osoba i divim mu se. Odmah je drugi dan, zapravo mislim već isto popodne nakon pada ponovo bi na biciklu i rekao je da ga to neće spriječiti.

19

medalja osvojili su Sinkovići na 19 uzastopnih natjecanja (OI, SP, EP) do SP u Račicama

HRVATSKA U RAČICAMA

4. mjesto: Martin i Valent Sinković, dvojac na pariće

6. mjesto: Ivana i Josipa Jurković, dvojac ‘bez‘

14. mjesto: Anton i Patrik Lončarić, dvojac ‘bez‘

Cijele pripreme za SP smo odlično odradili, izgledalo je sve jako pozitivno i ja sam prije natjecanja baš vjerovao da ćemo pobijediti. Ne osvojiti medalju, nego pobijediti, kaže Martin

A FINALE

Dvojac na pariće

1. FRANCUSKA 6:09.34

Hugo Boucheron i Matthieu Androdias

2. ŠPANJOLSKA 6:10.52

Aleix G. Pujolar i Rodrigo C. Romero

3. AUSTRALIJA 6:11.92

David Bartholot i Caleb Antill

4. Hrvatska 6:14.99

Martin Sinković i Valent Sinković

5. Moldavija 6:23.20

Chirill Visotchi-Sestacov i Ivan Corsunov

6. Grčka 6:32.78

Ioannis Kalandaridis i Athanasios Palaiopanos

Prije 5-6 godina sam gledao utrke Sinkovića na YouTubeu i biti s njima u utrci je za mene nešto posebno

Iako su Francuzi Hugo Boucheron i Matthieu Androdias olimpijski pobjednici iz Tokija kažu kako su iznenađeni svojim nastupom u Račicama.

- Osjećao sam da smo dobri u usporedbi sa Španjolskom i Australijom, a za nas je ovo na neki način preporod nakon teške godine. Kako nam je ovo bilo prvo natjecanje u dublu malo smo iznenađeni zlatom, ali kohezija u čamcu je bila fantastična - rekao je Boucheron.

Španjolci su u velikom usponu u veslanju, a sa svakim uspjehom raste i samopouzdanje pa je Rodrigo Conde Romero mirno rekao:

- Borili smo se za zlato, ali smo presretni i sa srebrom.

Najbolja je ipak bila izjava Australca Davida Bartholota koji nije govorio o bronci nego o Sinkovićima.

- Prije 5-6 godina sam na YouTubeu gledao snimke utrka Hrvata i to što sam sada u stanju biti s njima u utrci je za mene nešto posebno.

Oliver Zeidler se vratio na vrh, olimpijski pobjednik posljednji

Oliver Zeidler je odličnim nastupom obranio zlato u samcu osvojeno na prošlom SP održanom 2019. Za Nijemca je to velika satisfakcija nakon dva velika podbačaja. Na Igrama u Tokiju nije uspio ni ući u A finale iako je bio favorit za zlato, a ove godine je na EP na domaćem terenu u Münchenu doslovno "puknuo" i stao u završnici i od sigurne pobjede skliznuo na 4. mjesto.

Nizozemac Melvin Twellaar je već u prvoj godini u samcu europskom zlatu dodao i svjetsko srebro, a bronca je pripala Britancu Graemeu Thomasu.

Oba osvajača olimpijskih medalja u Tokiju ostala su tako bez odličja. Olimpijski pobjednik Stefanos Ntouskos je bio uvjerljivo posljednji, a srebrni iz Tokija Kjetil Borch peti.

Linker
18. travanj 2024 15:33