Maddie Groves (2014. Commonwealth Games)

 GLYN KIRK Afp
UŽASNA PRIČA

Mučno priznanje olimpijske doprvakinje: ‘Kao tinejdžericu me zlostavljao muškarac koji i danas radi u sportu‘

Na javni istup se odlučila kad je čula da policija istražuje drugog trenera
Piše: Vedran BožičevićObjavljeno: 10. prosinac 2021. 13:47

Australska plivačica Maddie Groves (26), olimpijska doprvakinja na 200 m leptir iz Rio de Janeira, izjavila je u intervjuu na televizijskoj postaji ABC da ju je kao tinejdžericu zlostavljao muškarac koji još uvijek radi u sportu. Nastavak je to priče koja je počela prije nekoliko mjeseci kada je Groves odbila sudjelovati na australskim kvalifikacijama za Olimpijske igre u Tokiju, navodeći kao razlog "perverznjake" u sportu.

"Neka ovo bude lekcija svim mizoginim perverznjacima u sportu i onima koji im ližu cipele. Više ne možete iskorištavati mlade žene i djevojke i sramotiti njihova tijela, a zatim očekivati ​​da vas predstavljaju kako biste mogli zaraditi svoj godišnji bonus. Vaše vrijeme je isteklo", napisala je tada na Twitteru.

Slučaj je dobio nastavak ovaj tjedan kada je Groves u televizijskom intervjuu otkrila da ju je kao tinejdžericu zlostavljao neimenovani plivački dužnosnik. Na javni istup se odlučila kad je čula da policija istražuje drugog plivačkog trenera Johna Wrighta koji je osumnjičen za seksualno zlostavljanje brojnih dječaka koje je trenirao u osamdesetim i devedesetim godinama.

image

Maddie Grove (2014. Commonwealth Games) i

ANDREJ ISAKOVIC Afp

- Kada sam bila maloljetna, u više navrata me zlostavljao odrasli muškarac. U tom trenutku nisam osjećala da postoji bilo tko s kime bih mogla razgovarati o tome. A ni danas u plivanju ne postoji nitko kome bih vjerovala.

Odlučila je da neće imenovati navodnog zlostavljača.

- Nisam nikome prijavila ovaj slučaj jer su moja iskustva pritužbi na druge ljude u sportu bila toliko obeshrabrujuća da stvarno nisam imala osjećaj da bi se ova pritužba razlikovala od drugih. Mislim da to zapravo ne želim prijaviti ni policiji. To je emocionalno težak proces i traje tako dugo, a ne mora nužno završiti dobro. Imala sam još nekoliko prijatelja i ljudi koje poznajem u plivanju koji su bili seksualno zlostavljani i napadnuti i prošli su kroz taj proces. Na kraju je sve završilo razočaravajuć i čini mi se da se stvari zapravo ne mijenjaju. Sve se nekako gura pod tepih.

Priznala je da joj i dalje nije ugodno govoriti o ovoj temi, ali da to čini kako bi pomogla drugima.

- Nisam kriva za to što mi se dogodilo i samo se nadam da će se razgovorom o ovim stvarima one početi shvaćati ozbiljno i da će biti uspostavljena zaštita - zaključila je Groves.

Linker
26. travanj 2024 18:21