Sportske igre mladih

PLAZMA SPORTSKE IGRE MLADIH

Više od tri milijuna sudionika u 28 godina, ali ova sezona Plazma Sportskih igara mladih je posebna

Propagiranje sporta i sportskih vrijednosti u 2024. je rezultiralo porastom broja prijava
Piše: SNObjavljeno: 27. rujan 2024. 17:41

28. sezona Plazma Sportskih igara mladih posebna je po mnogo čemu, a osim što se ovoj najvećoj sportsko amaterskoj manifestaciji kao četvrta zemlja sudionica pridružila i Slovenija, zabilježen je rekordan broj sudionika i ove je godine okupile su 328.870 djece i mladih.

Propagiranje sporta i sportskih vrijednosti u 2024. je rezultiralo porastom broja prijava u svih 10 sportskih disciplina: Coca-Cola Cup, Tommy turnir u malom nogometu, Kinder Joy turnir u košarci, HEP turnir u rukometu, PAKET24 cup u tenisu, PBZ cup u šahu, stolni tenis, MIS turnir u odbojci, odbojka na pijesku i u sklopu Telemach Dana sporta graničar i atletika, na kojima djeca od 6 do 18 godina mogu sudjelovati potpuno besplatno. Jednakost, tolerancija, inkluzija, fair play, ali i važnost održivog razvoja samo su neki od segmenata koje ova najmasovnija amaterska sportska manifestacija u Europi promovira kroz sport i druženje.

Osim u Hrvatskoj gdje su prisutne od 1996. godine i od ove godine u Sloveniji na Igrama već 14 godina sudjeluju i mladi iz Bosne i Hercegovine, a 11 godina su aktivne i u Srbiji.

Sport i ekologija ujedinjeni za bolju budućnost

Uz sport važan segment Igara je edukacija kojom se potiče djecu i mlade da se razviju u odgovorne dionike društva. U 2024. godini u Hrvatskoj je održano ukupno 30 ekološko - sportskih evenata „Zero Waste – Budi dio igre – Čuvajmo naš planet“, na kojima je sudjelovalo više od 35.000 djece, a i Rezolucija Zemlja prepoznala je važnost projekta koji je u ožujku nagrađen Zelenim leptirom u kategoriji Kvalitetno obrazovanje i rodna ravnopravnost. U suradnji s Crvenim križem na sportskim terenima održane edukacija pružanja prve pomoći, koje su izazvale veliko zanimanje među djecom. Dok su se u suradnji s Ministarstvom unutarnjih poslova i u ovoj sezoni provodile su se edukacije „Sigurnost u cestovnom prometu“, „Budi navijač, ne razbijač“ i „Stop nasilju na nogometnim terenima.“

Druženje i inkluzija u fokusu telemach dana sporta

Redovito kretanje i bavljenje sportom izuzetno su važni za djecu kao protuteža današnjem sjedilačkom načinu života, jer potiču fizički razvoj, zdravlje i psihičku dobrobit. Kroz edukativno- sportske evente Telemach Dana sporta djeca sudjeluju u igri graničar i u utrci na 60 metara, a natjecanje se stavlja u drugi plan i promiče druženje kroz sport. Zajedništvo i inkluzija posebno se ističu u graničaru, jer na natjecanju sudjeluju miješane ekipe dječaka i djevojčica. Ove je godine održano 29 Telemach Dan sporta u svim županijama u Hrvatskoj, a ekipa Vatreni zmajčeki iz Preloga četvrtu godinu za redom odnijela je titulu Međunarodnih prvaka u graničaru te postigla jedinstven uspjeh na Plazma Sportskim igrama mladih.

Coca-Cola Cup – 131 turnir diljem Hrvatske

Coca-Cola Cup, najveći malonogometni turnir u Europi, ove je godine okupio 45.000 sudionika. Turnir promiče sportske vrijednosti, fair play i timski duh među mladima. Nakon 131 kvalifikacijskog turnira u Hrvatskoj, najbolje ekipe plasirale su se na državnu završnicu u Rijeci i Međunarodnu završnicu u Split. Krovna europska nogometna organizacija UEFA kroz svoju UEFA foundation for children na čelu s Aleksanderom Čeferinom od 2020. godine podržava Plazma Sportske igre mladih u promociji ženskog nogometa.

image

Predrag Mijatović i Aleksander Čeferin

KARLO SUTALO

Marić o Mijatoviću i Čeferinu

- Svaki put moram istaknuti dvoje ljudi koji su najviše napravili za Igre. To su, naš prvi ambasador, altruist i motivator, Predrag Mijatović te Aleksander Čeferin koji je zadnjih pet godina najaktivniji ambasador Plazma Sportskih igara mladih. Uvijek volim istaknuti da je on najbolji čovjek na svijetu koji je, iako na značajnoj funkciji, zadržao senzibilitet za društvo i ostao vjeran svojim načelima. Zahvaljujući njegovom doprinosu započeli smo mnoge nove programe, s posebnim naglaskom na promociju ženskog nogometa kroz UEFA foundation for children, ali i započeli Igre u Sloveniji gdje smo već u prvoj godini prepoznati od djece i gdje smo zabilježili zaista veliki broj sudionika. Aleksander i Peđa uvijek su tu za Igre i na tome sam im zaista zahvalan - rekao je Zdravko Marić.

Kroz nogometne turnire Coca-Cola Cupa Igre promoviraju promoviraju jednakost u sportu, inkluziju i popularizaciju te sportske discipline među djevojkama, a jedini su projekt u Hrvatskoj podržan od UEFA foundation for children. Dodatan poticaj u bavljenju sportom djevojke će dobiti sljedeće godine kada će prvi puta sportašice postati ambasadorice ove sportske manifestacije, čemu će pridonijeti i kampanja „Jednaki u sportu“ koju Igre provode s generalnim sponzorom Plazmom.

Promicanje sporta i sportskih vrijednosti te nastojanja Igara da kvalitetno ispune slobodno vrijeme kod mladih prepoznale su mnoge institucije među kojima su i Međunarodni Olimpijski odbor, Europska komisija, Europska unija, Fifa, Fibe, Fide, Ministarstvo turizma i sporta i Ministarstvo unutarnjih poslova te Vlada Republike Hrvatske na čelu s predsjednikom Vlade Andrejom Plenkovićem.

Alta banka all star day

Međunarodna završnica u gradu pod Marjanom tradicionalno je okupila najbolje sportašice i sportaše ove 28. sezone, ali i brojne nogometne legende, sportske zvijezde, uzvanike iz političkog i gospodarskog života koji su u Splitu sudjelovali na Alta banka All-star danu i tako zajedno s djecom sudjelovali u promociji sporta i sportskih vrijednosti.

Arkady Dvorkovich, predsjednik Svjetske šahovske organizacije – FIDE, i ove je godine na Rivu doveo velemajstore koji su odigarli PBZ šahovsku simultanku protiv najbolji šahisti Plazma Sportskih igra mladih u društvu sportaša i prijatelja Igara. U sklopu programa održana je i završnica sportsko-edukativnog programa Zero Waste – Budi dio igre – Čuvajmo naš planet.

image

Sportske igre mladih

Kruna Alta banka Međunarodne završnice bio je međunarodni All-star turnir u igri graničara na Prokurativama. S u timovima s djecom zaigrali su ministar turizma i sporta Tonči Glavina, Jasna Duraković, ministrica obrazovanja i nauke Federacije Bosne I Hercegovine, Zorana Gajića, ministrom sporta Srbije, Matijaž Han, ministar gospodarstva, turizma i sporta Republike Slovenije, ambasadori Igara Predrag Mijatović, Johannes Hahn, Arkady Dvorkovich, Šime Vrsaljko i Aleksadnar Kolarov, sportaši Barbara Matić, Aitor Karanka, Larisa Cerić, Tijana Bogdanović, Andreja Leški, Mehmed Baždarević i Marko Simeunovič, te predstavnici sponzora Goricu Stojković, direktoricu franšize Coca-Cola Company za Srbiju, Crnu Goru i Sjevernu Makedoniju, Deborah Laura iz tvrtke Topps, Jure Tepina, voditelj digitalnih sadržaja CME Adria.

Revijalni turnir u graničaru bio je prava atrakcija, gdje su gosti Plazma Sportskih igara mladih s nostalgijom oživjeli uspomene iz djetinjstva.

Rummenigge, Vrsaljko i Kolarov proglašeni ambasadorima

Od osnutka 1996. godine u Splitu Igre podržavaju sportaši, a u velikoj SIM obitelji ambasadora koji sudjeluju u promociji sporta i sportskog načina života među djecom i mladima su Aleksander Čeferin, Nasser Al-Khelaifi, Predrag Mijatović, Luka Modrić, Jose Murinho, Nemanja Matić, Darijo Srna, Nemanja Vidić i još mnogi uvaženi sportaši i sportski dužnosnici. U veljači u Beogradu na svečanoj ceremnoniji Karl-Heinz Rummenige, bivši nogometaš i član Nadzornog odbora Byern Municha proglašen je novim ambasadorom Igara. Dok je u sklopu Alta banka All star day u Hrvatskom domu u Splitu upriličena je svečana ceremonija kojom su Šime Vrsaljko i Aleksandar Kolarov proglašeni novim ambasadorima Igara.

image

Sportske igre mladih

- Posebno hvala Vladi Republike Hrvatske na čelu s premijerom Andrejem Plenkovićem, njegova podrška je iznimno važna za naš kontinuirani rast, promicanje sporta i zdravog načina života među djecom i mladima. Svakako moram spomenuti i zahvaliti i ministru Davoru Božinoviću kao i ministru turizma i sporta Tončiju Glavini koji je dolaskom na funkciju prepoznao naš rad i pokazao se velikim prijateljem igara. Hvala na potpori i svim sponzorima, institucijama, ambasadorima, sportašima i prijateljima uz koje napredujemo i omogućujemo djeci da se bave sportom uz kvalitetan sadržaj i besplatno sudjelovanje. Najveća zahvala kao i uvijek ide djeci koja su razlog zašto Igre postoje i zbog kojih ulažemo trud u organizaciju da svake godine budemo sve bolji - rekao je osnivač i predsjednik Plazma Sportskih igara mladih Zdravko Marić.

- Vrijednosti tolerancije, uvažavanja, ljubav prema sportu i pozitivnom natjecanju koje Igre propagiraju već gotovo tri desetljeća imaju snagu trajno mijenjati naše društvo. Vlada Republike Hrvatske je do sada, a siguran sam da će i u buduće maksimalno podržavati jedan od najsnažnijih hrvatskih brendova što Sportske igre mladih sigurno jesu - kazao je potpredsjednik Vlade i ministar Unutarnjih poslova Republike Hrvatske Davor Božinović.

image

Sportske igre mladih

- Vjerujem da kroz ovaj projekt koji omogućuje velikom broju djece koja se možda i nemaju prilike baviti sportom da imaju prilike upoznati sport, upoznati čari natjecanja, upoznati čari pobjede i poraza, a zahvaljujući ovoj organizaciji i upoznati svoje idole i to je vrijednost Igara. Igre pridonose razvoju sporta i društvenom razvoju na kojem malo koji projekt uspijeva i to je jedan od razloga zašto su Vlada Republike Hrvatske i resorno ministarstvo turizma i sporta snažno uz ovaj projekt i bit će uz ovaj projekt i dalje - tvrdi ministar Turizma i sporta Republike Hrvatske Tonči Glavina.

- Nakon ove rekordne sezone entuzijastični smo da je djeci potrebno još više kvalitetnog sportskog sadržaja, a mi ćemo se potruditi da to ostvarimo već sljedeće godine i da Igre organiziramo u što većem broju gradova i mjesta. Naglasak ćemo staviti i na edukativne aktivnosti, s temama održivog razvoja, socijalne uključenosti kao i inkluzije, a dodatno ćemo se nastaviti baviti i praktičnim promicanjem zdravog načina života. Veliku zahvalnost upućujem našim sponzorima, lokalnim vlastima i Vladi Republike Hrvatske na kontinuiranoj podršci i što zajedničkim snagama djelujemo i gradimo bolju sutrašnjicu. Naš pravi pokretač su djeca, svih više od 3 milijuna koje je do sada sudjelovalo na Plazma Sportskim igrama mladih kao i nove generacije koje očekujemo - konstatirao je izvršni direktor Plazma Sportskih igara mladih Tihomir Gudić.

image

Sportske igre mladih

Linker
02. listopad 2024 14:01