I. Trojanović
JEDRENJE

Viganj domaćin Državnog prvenstva

Piše: Jutarnji.hrObjavljeno: 10. ožujak 2016. 14:10

''Viganj - ime su mu dali, po dilu kovačkog' alata. Jer mu kanal uvik puše ka' otvorena vrata.''

Stihovi su ovo Viganjskog pjesnika koji možda i najautentičnije dočaravaju neraskidivu vezu pelješkoga sela Vignja i vjetra. Stoljećima tako ovo maleno mjesto živi dočekujući jedra dalekih brodova na kojima su, nošeni vjetrom, plovili njegovi žitelji. Samo što danas, umjesto bijelih jedara ribarica i trgovačkih jedrenjaka, Viganj dočekuje nešto manja i svakako mnogo šarenija jedra. Jedra su to windsurfera koji već desetljećima, iz čitava svijeta, vjerno posjećuju ovaj kraj - donijevši mu svjetska i europska natjecanja u windsurf disciplinama ( a sve dakako na krilima vjetra ).

Svakako nije točno da Viganj samo mirno čeka svoje goste, ne ostavlja se baš sve na volju vjetru, štoviše...Lokalni zaljubljenici u windsurf, također poznati i kao 'Pelješki čagji', i ljeti i zimi marljivo rade kako bi stvorili i ponudili sadržaj posjetiocima, te očuvali i ojačali tradiciju jedrenja na dasci u Vignju ( a i sami pri tom nemalo uživaju u moru i vjetru). Kako Maestrali, Juga, Bure i Tramuntane i ne mare baš za uvriježene podjele na ''sezonske i van sezonske'' termine to je rastuća tendencija da se gostima ponudi natjecateljski sadržaj tokom čitave godine. Zadovoljstvo nam je stoga što Vas ovim putem možemo pozvati na Otvoreno Državno Prvenstvo u jedrenju na dasci, disciplina slalom, imena Viganj slalom Open - koja će se održati u mjestu Viganj na Pelješcu od 23. Do 28. Svibnja 2016. godine.

Očekuje tada, u rano doba turističke sezone, Viganj čak pedesetak jedara iz skoro jednako toliko zemalja svijeta! Svakako je pošteno spomenuti Luku Mratovića, dvostrukog hrvatskog olimpijca, europskog prvaka Enrica Marattia, višestrukog državnog prvaka Antu Berlengija i domaćeg vlasnika srebrene medalje u Hrvatskom kupu – Darka Antunovića. Darko je zaista izvrstan promotor Vignja i pelješkog sporta, ne samo preko svojih natjecateljskih rezultata, već i kao član prije spomenutih 'Peljeških čagaja'.

Premda tradicija windsurfa živi tu već 30-ak godina, oni su bili ti koji su po prvi puta donjeli windsurf Vignjanima - surf narodu! Ponajviše njhovom zaslugom Viganj, domaćin tolikih prvenstava, danas napokon ima svoje predstavnike na (domaćem) kanalu.

Pored Čagaja, koji djeluju kao sekcija povijesnih Peljeških Jedara, malo bi svega toga bilo moguće bez velikog sluha i razumijevanja TZ Općine Orebić te logističke potpore S.R.D-a Viganj - oni su ujedno i organizatori ovogodišnjeg Viganj Slalom Opena. Natjecanje je, spomenimo i to, otvoreno kako za profesionalce tako i za početnike i kao najava viganjskih kvalifikacija za nadolazeće Europsko Prvenstvo.

Stoljećima eto živi mjesto Viganj dočekujući svoja jedra a čini se da će ih ove godine, zahvaljujući iznad spomenutima, dočekati nešto ranije. Pozivamo vas stoga da i Vi razvijete svoja jedra prema Vignju, i to od 23. do 28. svibnja 2016. godine, i budete dio velike priče ovog malog mjesta i vjetra; Viganj Slalom Opena. Bilo da ste tek nedavno prvi puta zakoračili na surf dasku ili vam pak ta šarena jedra i daske, kao i Vignju, život znače – samo dođite ( na krilima vjetra dakako ).

Linker
25. rujan 2024 07:19