VN BELGIJE

Vettel uz zvižduke stigao do pete pobjede i nastavio put prema četvrtoj tituli!

Piše: Vladimir ZrinjskiObjavljeno: 25. kolovoz 2013. 23:20

U pretposljednjoj utrci europskog paketa Formule 1, Sebastian Vettel je na startu obavio obračun s Lewisom Hamiltonom te uvjerljivom vožnjom do cilja podebljao svoju prednost u SP-u.

Mercedesov vozač obranio je u Belgiji „pole“ samo do prvog zavoja, nakon čega ga je Nijemac jednostavno zaobišao i neopterećeno zapečatio utrku predvidljivim scenarijem. Iza njega je, međutim, bilo uobičajeno sadržajno. Premda su se crni oblaci nad na legendarnim Spa-Francorchampsom suzdržavali, vozačima nije trebala kiša za uzbuđenja.

Fernando Alonso je perfektnim korištenjem DRS-a napravio najveći skok te se s devete startne pozicije lansirao do drugog mjesta. Putem je na La Sourceu pretekao i Lewisa Hamiltona pa je Britanac četvrti put ove sezone završio kao treći. Rosberg (4.) se cijelo vrijeme motao oko vrha, Webbera (5.) je bolje pozicije koštao loš start, a Buttona (6.) odustajanje od strategije s jednim zaustavljanjem.

Očekivanu kvotu atrakcije na Spa je ispunio sudar Di Reste i Maldonada, zbog čega je prvi morao odustati, a potonji je kažnjen vožnjom i zaustavljanjem od 10 sekundi u boksu. Kimi Räikkönen odustao je prvi put nakon povratka u Formulu 1. Tijekom okršaja s Massom na „autobusnoj stanici“ otkazale su mu kočnice i za Ice Mana više nije bilo spasa.

Pomalo neugodne scene izazvali su gledatelji, koji su izviždali Vettela tijekom proglašenja pobjednika.

- Nije mi jasno čemu ovo. Malo sam zbunjen - zamucao je Nijemac na podiju.*

VN Belgije, rezultati: 1. Sebastian Vettel (NJEM/Red Bull), 2. Fernando Alonso (ŠPA/Ferrari), 3. Lewis Hamilton (VBR/Mercedes), 4. Nico Rosberg (NJEM/Mercedes), 5. Mark Webber (AUS/Red Bull)... Odustali: Di Resta, Räikkönen, Pic.

Redoslijed SP-a (11/19 utrka) - vozači: 1. S. Vettel (Red Bull) 197, 2. F. Alonso (Ferrari) 151,

3. L. Hamilton (Mercedes) 139, 4. K. Räikkönen (Lotus) 134, 5. M. Webber (Red Bull) 115...

Konstruktori: 1. Red Bull 312, 2. Mercedes 235, 3. Ferrari 218...

Sljedeća utrka: VN Italije (8. rujna).

Linker
03. srpanj 2024 09:43