AFP
VN ABU DHABIJA

Vettel lovi nove rekorde

Ako se Vettel na kvalifikacijama za VN Abu Dhabija osigura pole-poziciju izjednačio bi rekord Nigela Mansella iz 1992. godine sa 14 prvih startnih pozicija u sezoni.
Piše: Sportske novostiObjavljeno: 09. studeni 2011. 12:38

Nakon osvajanja naslova svjetskog prvaka Formule 1 među vozačima i Red Bullovog naslova u kostruktorskom dijelu, Sebastian Vettel će se u Abu Dhabiju natjecati za još koji rekord u natjecanjima Svjetskog prvenstva Formule 1.

Najmlađi dvostruki svjetski prvak već se dva puta penjao na najvišu stepenicu pobjedničkog postolja na stazi Yas Marina, a pobjedom na ovoj utrci sakupio bi 13 pobjeda u sezoni i time izjednačio rekord Michaela Schumachera kojem je to uspjelo 2004. godine sa Ferrarijem.

Ako se Vettel na kvalifikacijama za VN Abu Dhabija osigura pole-poziciju izjednačio bi rekord Nigela Mansella iz 1992. godine sa 14 prvih startnih pozicija u sezoni.

Nijemac već drži nekoliko rekorda u natjecanjima Formule 1 od kojih je jedan onaj sa najvećim brojem osvojenih bodova u sezoni (375/425, odnosno 88%).

Ako mladi Nijemac (slučajno) ne pobijedi, ali se popone na pobjedničko postolje, i tu će biti na prvom mjestu u povijesti, zajedno sa Michaelom Schumacherom, po broju penjanja na postolje u jednoj sezoni, kojih Vettel zasada ima 16.

Momčad Red Bulla pak već ima osigurano prvo mjesto po broju najboljih startnih pozicija u sezoni (16/19, 84,21 %), kao i po broju bodova u sezoni (595). Uz najviše pobjeda po proizvođaču motora, Red Bull je Renaultov motor doveo do prvog mjesta sa 16 pobjeda u ovoj sezoni.

Michael Schumacher produljio ugovor

Njemački tjednik Sport Bild objavio je u izdanju od srijede da je Michael Schumacher produljio suradnju s njemačkom momčadi u Formuli 1 za godinu dana.

Postojeći ugovorni odnos, potpisan do kraja 2012. godine, dogovoren je i za 2013. godinu.

I nakon toga Schumacher će imati otvorenu ponudu za nastavak suradnje. Sam će odabrati u kojoj funkciji. Prema Sport Bildu, moći će preuzeti mjesto Mercedesova ambasadora ili početi raditi kao asistent direktoru momčadi Rossu Brawnu.

- Ove sam se godine uvjerio da na utrkama mogu biti brži od timskog kolege Nice Rosberga. Mislim da smo na pravom putu. Iduće godine moramo postaviti temelje da bismo 2013. napali naslov prvaka – rekao je 42-godišnji Nijemac za Sport Bild.

Linker
06. listopad 2024 19:29