ZABRANJENA INFUZIJA

Veliki skandal 'meča stoljeća': Je li Mayweather zamaskirao korištenje dopinga?

Ugledni američki novinar i pisac Thomas Hauser opisao je detalje potencijalne afere
Piše: Ivan ZrinjskiObjavljeno: 10. rujan 2015. 15:38

Takozvani 'meč stoljeća' između Floyda Mayweathera i Mannyja Pacquiaa mogao bi imati ozbiljne reprekusije po ugled i karijerju jednog od njih. Iznenađujuće, nije riječ o poraženom Filipincu već bahatom Mayweatheru za kojeg je otkriveno da je uoči meča primio infuziju.

Sastojci infuzije koje je Mayweather primio nisu sami po sebi ilegalni, ali Anti-Doping Agencija SAD-a (USADA) brani njezino korištenje u svim trenucima kad je sportaš podložan testiranju na doping (kao prije i poslije borbe, npr.) jer se njome lako može zamaskirati upotreba nedozvoljenih sredstava.

Ugledni američki novinar i pisac Thomas Hauser u svojem je tekstu, koji se opširno bavi dopingom u svijetu boksa, naveo detalje potencijalne afere, a mi ćemo prenijeti samo kratki sažetak.

Mayweather je jedan od sportaša koji je naglasniji u borbi protiv dopinga, ali čija suradnja s USADA-om je vrlo specifična zbog pogodnosti koje 'Money' uživa prilikom cijelog postupka. Načelno, USADA može testirati Mayweathera kad god i gdje god želi nakon što je meč objavljen. Budući da je Mayweather taj koji odlučuje kad će se meč održati i službeno objaviti, to de facto znači da on odlučuje kad će testiranje početi, što otvara veliki prozor za muljažu. Recimo, za njegov sljedeći meč s Bertom (ove subote) vrijeme od objave do borbe bit će tek 39 dana.

U slučaju meča s Pacquiaaom, Mayweather je infuziju primio odmah nakon vaganja, dan prije borbe, da bi se, kako kaže, oporavio od dehidracije uzrokovane skidanjem kilograma. Pazite, to objašnjenje dolazi od boksača koji u karijeri nikada nije imao problema s viškom kilograma.

To očito kršenje pravila njegov je tim prijavio USADA-i tek 18 dana (!) nakon meča, kad su i zatražili da se zbog dehidracije Mayweatheru tolerira zabranjeno uzimanje infuzije. Iz anti-dopinške agencije objašnjenje su bez prigorvora prihvatili te udovoljili želji 'The Money tima'. Ako uzmemo u obzir da se maksimalni efekt dopinga postiže tek nakon što se prestane uzimati, a učinici nedopuštenih sredstava mogu trajati mjesecima, situacija postaje dodatno sumnjiva.

Zanimljiva stvar u cijeloj priči krije se i u pregovorima za meč stoljeća tijekom kojih je tim Mannyja Pacquiaa tražio da se svako otkriveno korištenje nedopuštenih sredstava sankcionira s 5 milijuna dolara, što je Mayweatherov tim odbio.

U svakom slučaju, optužbe se gomilaju, a reakcija 'vječno čistog' Mayweathera se čeka..

Linker
02. srpanj 2024 13:02