AFP
'STO PUTA' U NIŠTA

VELIKA ŠTETA Prestrašena Hrvatska prokockala priliku generacije! Srbija je prvak!

Reprezentacija Srbije po treći je put prvak svijeta u vaterpolu! Hrvatska je bila u finalu SP-a nakon osam godina, povela je s 2:0 pa promašila sve što se moglo. Srbija je na kraju slavila s ogromnih 11:4.
Piše: Predrag ŽukinaObjavljeno: 08. kolovoz 2015. 12:35

Hrvatska vaterpolska reprezentacija morala se na SP-u u Kazanju zadovoljiti srebrnim odličjem, nakon pet pobjeda u nizu, u finalu su morali priznati da je Srbija trenutačno puna bolja momčad. Završilo je na kraju ponižavajućim rezultatom 4-11.

Veliko je finale izgubljeno u drugoj četvrtini u kojoj naši igrači nisu zabili niti jedan pogodak, a primili su tri nakon čega im se igra potpuno raspala. Nažalost, nije ponovljen zlatni Melbourne 2007., utjeha je da se otišlo korak dalje u odnosu na tri bronce s tri zadnja izdanja SP-a u Rimu, Šangaju i Barceloni.

U pravilu su naši vaterpolisti u Kazanju odlično otvarali utakmice, tako je bilo i u finalu u kojem su izabranici Ivice Tucka uspješno realizirali prvog igrača više. Srpskog vratara Mitrovića prvi je probio Paulo Obradović, a zatim je odlično odigrana obrana s igračem manje. Snažan udarac Filipovića skinuo je nakon toga Josip Pavić svojom drugom obranom najavivši još jednu odličnu partiju. U nastavku je suparniku još jednom izbačen igrač i naši su u napadu ponovno bili uspješni. Akcija je to bila identična onoj prvoj samo je s iste pozicije Mitrovića matirao Petković.

Dakako da je dva plusa lijepo bilo vidjeti, no kratko je trajalo jer je na drugoj strani bombom za 2-1 odgovorio Prlainović također u situaciji s igračem više. Nakon propuštene prilike Paškvalina na centru, Mandić je prevario Sukna i bez problema zabio za izjednačenje. Obranivši se još jednom nakon neuspješnog napada naši su imali pola minute za vodstvo, no uslijedio je još jedan neuspješan napad nakon kojeg je Filipović udarcem doslovno od svog gola na muku stavio spremnog Pavića.

Početak druge četvrtine obilježile su odlične obrane na obje strane, mreže se nisu tresle nekoliko minuta, a onda je Prlainović iz daljine iznenadio naš blok i Pavića. Nakon dva postignuta gola, "barakude" su primile tri zaredom. Nakon dva gola s igračem više, četiri su zaredom "zapucana", no tu nije bio kraj mukama u drugoj dionici utakmice jer je Filipović zabio peti uzastopni pogodak za suparnike. U trenutku odlaska na "veliki odmor" naši su odbrojili "post" od punih 10 minuta bez postignutog pogotka, dok su suparnici u drugoj četvrtini zabili čak tri pogotka. Već tada je prijetio potop, a u istom se stilu, nažalost, nastavilo i u trećoj četvrtini u kojoj je prvi zabio Stefan Mitrović.

Pogodak Sandra Sukna nakon toga dao je malu nadu i smanjenje na samo tri razlike (3-6), ali je Ćuk svojim drugim pogotkom već u sljedećem napadu opet vratio na staro. Dvije minute prije istjeka treće četvrtine ponovno je uspješan bio Sukno. Da je još jednom bio uspješan u sljedećem napadu, da lopta nije pogodina stativu, da Burić s dva metra nije pucao pored stative, možda bi neke nade u zadnjoj dionici postojale. Ovako se agonija nastavila i u zadnjoj četvrtini pogocima Pijetlovića, Prlainovića, Aleksića i Jakšića za najteži poraz naših vaterpolista u povijesti završnica velikih natjecanja.

U utakmici za treće mjesto Grčka je nakon peteraca bila uspješnija od Italije sa 11-9. Nakon bronce iz Montreala 2005. Grcima je to tek drugo veliko odličje u povijesti. Zanimljivo je da su tri utakmice zaredom morali u rulet peteraca, s Australijom u četvrtfinalu, protiv naših u polufinalu i na kraju u zadnjoj s Talijanima.

HRVATSKA - SRBIJA 4:11 (2:2, 0:3, 2:2, 0:4)

HRVATSKA: Josip Pavić, Damir Burić, Antonio Petković, Luka Lončar, Maro Joković, Luka Bukić, Petar Muslim, Andro Bušlje, Sandro Sukno, Fran Paškvalin, Anđelo Setka, Paulo Obradović, Marko Bijač. Izbornik: Ivica Tucak.

SRBIJA: Gojko Pijetlović, Dušan Mandić, Živko Gocić, Sava Ranđelović, Miloš Ćuk, Duško Pijetlović, Slobodan Nikić, Milan Aleksić, Nikola Jakšić, Filip Filipović, Andrija Prlainović, Stefan Mitrović, Branislav Mitrović. Izbornik: Dejan Savić.

KRAJ UTAKMICE

8' - Jakšić je zabio za 11:4 i zaključio veliki poraz Hrvatske, koja nije uspjela zabiti gol u drugoj i zadnjoj četvrtini

8' - Srbija vodi 10:4 i već slavi novi naslov svjetskog prvaka

5' - sve je gotovo. naši igrači već tuguju na klupi. Opet nismo iskoristili igrača više

4' - Srbija je otišla na plus 5. Prlainović je zabio za 9:4 i riješio pitanje pobjednika

2' - kakve se greške događaju naši igračima! Muslim je sada s igračem više poklonio loptu Srbima, a Srbija je u kontranapadu povisila na 4:8. Pogodio je Duško Pijetlović, ponovno s tri metra

1' - Hrvatska je i četvrti put uzela loptu na početku četvrine, ali opet nema gola iz osvojenog napada.

KRAJ TREĆE ČETVRTINE

8' - Kakva šteta! Opet smo pogodili prečku, u zadnju dionicu ulazimo s tri gola minusa nakon što je Burić iz okreta u zadnjoj sekundi promašio gol s pet metara.

6' - GOOOL! Tračak nade za Hrvatsku! Sukno se dignuo na osam metara i pogodio u kut, smanjili smo na tri minusa!

5' - Srpski vaterpolisti pogađaju, naši promašuju. Sada je Obradović promašio s pet metara i igračem više

3' - GOOOL! Hrvatska je zabila nakon 14 minuta, ali Srbija je u sljedećem napadu vratila na plus 4. Pogodio je Ćuk.

2' - Srbija je zabila još jedan majstorski gol i vodi 6:2. Mitrović je zabio s dva metra, Pavić nije imao šanse

1' -počela je treća dionica, Hrvatska nije zabila gol duže od 10 minuta. Vrijeme je da se krene!

KRAJ DRUGE ČETVRTINE

8' - Srbija ima 'tri razlike', zabio je Filipović s igračem manje, a Sukno je ponovno pucao nerezonski, preko gola i propustio smanjiti veliki zaostatak

8' - Srbija ima 'tri razlike', zabio je Filipović s igračem manje

8' - Sukno je pokušao s osam metara, ali i dalje nema gola za Hrvatsku u drugoj dionici

7' - stvari izgledaju loše, Hrvatska je ponovno prokockala igrača više, nema prave opasnosti po gol Srbije

5' - Srbija je otišla na 'dva razlike', opet s igračem više

4' - Hrvatska nije iskoristila igrača više (Šetka je pogodio prečku) i još uvijek smo bez gola u drugoj četvrtini

4' - SRBIJE JE POVELA Hrvatska je obrana pustila Prlainovića koji je s vanjske pozicije 'probio' Pavića

3' - sjajno postavljanje Pavića, Mitrović je pogodio prečku s igračem više, ali i na drugoj strani Hrvatska ne koristi igrača više

1' - Sukno je osvojio prvi napad za Hrvatsku u drugoj četvrtini, ali Srbija se obranila

POČELA JE DRUGA ČETVRTINA

8' - Malo sreće za Hrvatsku, Filipović je pogodio prečku 30 sekundi prije kraja prve četvrtine

7' - Srbija je izjednačila, zabio je Mandić nakon velikog propusta hrvatske obrane

6'- Srbija je smanjila na 2:1, zabio je Prlainović s igračem više

6' - GOOOL! Antonio Petković zabio je za 2:0 s igračem više.

5' - Ivica Tucak je pozvao time-out za 'dva razlike', Hrvatska ima igrača više

3'- GOOOL! Hrvatska vodi, iskoristili smo igrača više, zabio je Obradović.

1' - utakmica je počela, Joković je izborio prvi napad za Hrvatsku, udarac Obradovića završio je u bloku

20.55: Kod izvođenja himni dogodio se mali tehnički gaf, Lijepa naša prekinuta je prije kraja, srpska je himna puštena do kraja. Nadamo se da će naši u bazenu otići 'do kraja'

20.45: Čeka se početak velikog finalnog okršaja između Hrvatske i Srbije na Svjetskom prvenstvu u Kazanju. Hrvatska punih osam godina nije bila u finalu SP-a, a i danas nije favorit, barem ako je suditi po kladionicama (čak 4 je koeficijent na pobjedu Barakuda, 1,6 na pobjedu Srbije, a neriješeni ishod je - 8).

Međutim, naši momci, sudeći po vijestima iz hrvatskog tabora - već dugo planiraju 'prevariti' izglede i matematiku, a tu je 'malu tajnu' otkrio uoči susreta naš izbornik Ivica Tucak.

"Sada tek mogu otkriti jednu malu tajnu, kad smo se okupili na početku priprema za SP, svi smo se zajedno dogovorili da u Kazanj idemo po zlato", izjavio je Tucak.

Linker
22. rujan 2024 13:23