Foto: Boris Kovacev / CROPIX
SPORTAŠICA GODINE

VELIKA KONKURENCIJA U LOVU NA KRUNU, HOĆE LI KRALJICA DISKA ULOVITI SNJEŽNU KRALJICU? Devet čudesnih sportašica, ali samo jedna će zasjesti na tron...

Piše: Vedran BožičevićObjavljeno: 13. prosinac 2019. 13:02

Izborom za najbolju hrvatsku sportašicu posljednjih godina dominira atletika. Ili da budemo precizniji, posljednjih 12 pehara namijenjenih sportašici godine odlazilo je u ruke atletičarki.

Drugačije je teško i moglo biti pored dvije takve dive, pored dviju posebnih žena koje su drmale ili još uvijek drmaju svjetskim atletskim vrhom. Kad je okončana vladavina Blanke Vlašić koja je osvojila pet uzastopnih trofeja Sportskih novosti (a prije toga još jedan), štafetu je preuzela Sandra Perković. I ne ispušta je iz ruku.

Od 2012. su se mijenjali sportaši godine, ali sportašica je samo jedna. Sedam godina zaredom Sandra osvaja naš trofej, a ove je godine kandidatkinja i za osmi naslov čime bi se izjednačila s Janicom Kostelić. Snježna kraljica i kraljica diska, dvije čudesne sportašice, dvije svjetske klase za ponos. Možda uz Sandrino ime ove godine nije stajalo zlato, ali i bronca u sportu koji je rasprostranjen po cijelom svijetu je istinski pothvat.

Athletics - World Athletics Championships - Doha 2019 - Women's Discus Throw Qualification - Khalifa International Stadium, Doha, Qatar - October 2, 2019. Croatia's Sandra Perkovic reacts. REUTERS/Kai Pfaffenbach - UP1EFA21BCKK6
REUTERS/Kai Pfaffenbach

Sandrina je konkurencija i ove godine iznimno jaka. Sa Svjetskog prvenstva u taekwondou s broncom oko vrata su se vratile Bruna Vuletić, Doris Pole i Kristina Tomić, a Matea Jelić je treća u Europi. Velika je sezona iza svih njih, a potonje dvije djevojke su je okrunile i plasmanom na Olimpijske igre u Tokiju.

Velika je sezona i iza naših tenisačica. Dugo, jako dugo nismo na kraju godine imali bolje plasiranu tenisačicu nego tenisača, a sada imamo čak dvije. Petra Martić i Donna Vekić su članice Top 20 kluba, a Petra će 2019. pamtiti i po premijernom WTA naslovu.

Valentina Pereglin nastavlja tradiciju hrvatskih uspjeha u samostrelu, ove je godine osvojila pojedinačno i ekipno zlato na Svjetskom prvenstvu, a prije nekoliko je dana postala i pobjednica Svjetskog kupa. Mikela Ristoski već dugo je veliko ime u paraolimpijskom svijetu. Ni ova godina nije prošla bez njezine medalje, ovaj put je to bronca u skoku u dalj sa SP-a u Dubaiju.

Devet sjajnih, uspješnih djevojaka, ali mjesta će na našoj pozornici 29. prosinca biti samo za jednu...

SPORTAŠICE:

SANDRA PERKOVIĆ

- atletika (disk), bronca na SP

KRISTINA TOMIĆ

- taekwondo, bronca na SP

BRUNA VULETIĆ

- taekwondo, bronca na SP

DORIS POLE

- taekwondo, bronca na SP

VALENTINA PEREGLIN

- samostrel, pojedinačno i ekipno zlato na SP

PETRA MARTIĆ

- tenis, Top 20 WTA liste

DONNA VEKIĆ

- tennis, Top 20 WTA liste

MATEA JELIĆ

- taekwondo, bronca na EP

MIKELA RISTOSKI

- atletika, bronca na paraatletskom SP u skoku u dalj

Linker
05. srpanj 2024 23:23