Loren Fatović
 Ante Cizmic/CROPIX
PROŠAO I JUG

Za Mladost opet kobni peterci: Prvi put u povijesti Regionalne lige finale će igrati momčad iz Srbije

Na peterce su ispali i prošle srijede u četvrtfinalu Eurokupa od grčkog Vouliagmenija
Piše: Dean BauerObjavljeno: 27. ožujak 2021. 21:31

MLADOST - RADNIČKI 13:14 (8:8) - (2:0, 1:1, 2:5, 3:2 - 5:6 5m)

ZAGREB - Plivalište uz Savu. Bez gledatelja. Suci: Obradović i Mišković. Opunomoćenik: Adžić (svi iz Crne Gore).

MLADOST: Marcelić (13 obrana), Radu, Miloš 1, Biljaka 1, Lazić 1, Dašić, Bukić 2 (1), Bušlje 1, Visković, L. Bajić, M. Vrlić, Brnetić, Jurlina, J. Vrlić 2. TRENER: Zoran Bajić.

RADNIČKI: Dobožanov (14 obrana), S. Rašović 2 (1), Stanojević, Janković, Toholj 1, Krug 1, Ukropina, Branković 1, Pljevančić, Miličić, Lukić 1, Panić, Todorovski, Radulović 2. TRENER: Uroš Stevanović.

PETERCI: Mladost 1-1, Radnički 1-1. OSOBNE POGREŠKE: Mladost 12, Radnički 14. TREĆA OSOBNA POGREŠKA. Stanojević (32). REALIZACIJA IGRAČA VIŠE: Mladost 4-12 (33%), Radnički 5-11 (45%).

RASPUCAVANJE PETERACA: 8:9 Rašović, 9:9 Radu, 9:10 Janković, 10:10 Bukić, Radulović promašaj, 11:10 Miloš, 11:11 Ukropina, J. Vrlić vratnica, 11:12 Lukić, 12:12 Lazić; 12:13 Rašović, 13:13 Radu, 13:14 Janković, Bukić - Dobožanov brani

----------------------------------------------

Izgleda da hrvatski vaterpolo ove kalendarske godine ne može bez drame peteraca. Gledali smo dva takva ishoda utakmica Barakuda u Rotterdamu na predolimpijskom turniru, a onda u razmaku od tri dana čak dva i zagrebačke Mladosti. Za Žapce se pokazalo da su im udarci s pet metara jednostavno kobni. Na taj su način ispali prošle srijede u četvrtfinalu Eurokupa od Vouliagmenija, a u subotu su u svom bazenu poraženi u polufinalu natjecanja koje su osvajali zadnje dvije godine.

Kragujevački Radnički je slavio petercima, ušao u finale i time postao prvi srpski sastav koji je u 13 sezona ovog natjecanja dospio do finala.

Mladost je u jednoj riječi igrala... loše. U redovima Zagrepčana izvanredan, izvanserijski je realno gledano bio samo jedan igrač. Vratar Ivan Marcelić. Možda će mu netko zamjeriti što on, kao ni Jurlina koji ga je na trenutke mijenjao u raspucavanju peteraca, nije niti jedan obranio, ali... Stoji i činjenica da je prikupio velikih 13 obrana, presjekao jednu kontru suparnika i da ne idemo dalje.

Mladostaši su ponovo imali problem s realizacijom igrača više, ali ovog puta im se i tomu unatoč pružala prilika. U prvom dijelu utakmice. Naime, ponajprije na krilima izvanrednog Marcelića koji je "skidao" i dobro izrađene akcije suparnika s igračem više, Radnički je u prve dvije četvrtine imao taj dio igre 0-5. Nadalje, prvi je pogodak Radnički postigao tek u 10. minuti.

Problem je međutim što Mladost to nije nikako napadački kapitalizirala. Mladostaši su imali u tom razdoblju igrača više samo malo bolje (2-6), dok rezultatski gledano izuzev prve i konca druge četvrtine, nisu niti jednom imali prednost veću od 1 gola razlike. Loš napad da se i još dodatno statistički dočarati ako navedemo da je Miloš imao šut 1-8, Dašić 0-4, Visković 0-4. Doduše, kod potonjeg je bilo vidljivo da ga 8 dana nije bilo u vodi...

Drugo polufinale: Briljirao Loren Fatović

JUG AO - JADRAN 12:10 (3:3, 5:2, 3:2, 1:3)

ZAGREB - Plivalište uz Savu. Bez gledatelja. Suci: Štampalija (Šibenik) i Franulović (Rijeka). Opunomoćenik: R. Jambrović (Zagreb).

JUG AO: Popadić (13 obrana), Obert, Fatović 6 (1), Lončar 1, Kržić, Garcia 2, Tomasović, Merkulov 1, Papanastasiou, Žuvela, Benić 2, Obradović, A. Vukojević, I. Vukojević. TRENER: Vjekoslav Kobešćak.

JADRAN: L. Podrug (4 obrane), Burić, Marinić-Kragić 4 (1), Bego 1, Butić, Pejković, Milardović, Stojanac, Radan, Delić 3, Šetka 1, Dužević 1, Čelar, Zović. TRENER: Mile Smodlaka.

PETERCI: Jug AO 1-1, Jadran 1-1. OSOBNE POGREŠKE: Jug AO 17, Jadran 12.TREĆA OSOBNA POGREŠKA: Šetka (26). ŽUTI KARTON: trener Smodlaka (13), trener Kobešćak (16). CRVENI KARTON: trener Smodlaka (29). REALIZACIJA IGRAČA VIŠE: Jug AO 4-11 (36%), Jadran. 7-14 (50%).

Vaterpolisti Juga AO plasirali su se u 9. uzastopno, a njima ukupno 12. finale Regionalne lige. Objektivno, zasluge za pobjedu jugaša jasno da pripadaju cijeloj momčadi, ali bez jednog igrača bi to bilo gotovo pa neizvedivo. Loren Fatović je odigrao još jednu za pamćenje. U trećoj je četvrtini, a ona je načelno i trasirala Dubrovčane u finale, Fatović sam postigao 4 od Jugovih ukupno 5 golova u toj dionici!

Svaki je priča za sebe, svaki poseban. Jedan s igračem više, lijeve strane. Drugi iz kontre, ali s desne strane. Treći iz peterca, a četvrti u drugoj četvrtini sa zvukom sirene za vodstvo Juga AO tada 8:5. Kada je početkom treće četvrtine Xavi Garcia koji nije više odveć često strijelac, "vezao" dva u nizu za vodstvo Gospara 10:5, trener Kobešćak je već mogao slagati taktiku za finale.

- Mislim da je najvažnije da smo pobijedili. Mogli smo možda u potpunoj kontroli rezultata koju smo ostvarili već sredinom utakmice, cijeli susret tako i privesti kraju, a ne ući u neku malu nervozu - nakon polufinala će junak utakmice i igrač koji je na najboljem putu biti izabran za MVP Final Foura, Loren Fatović.

- Ponavljam, najbitnije je da smo iskontrolirali rezultat, pobijedili, ušli u finale u kojem igramo protiv Radničkog koji jest dobar, gledali smo ih, ali ipak protiv momčadi koja je po meni napravila veliko iznenađenje i ušla u finale. Nadam se da ćemo nakon tri godine uspjeti danas protiv radničkog vratiti pokal pobjednika u naš grad - rekao je Fatović.

Sve je dakle bilo razriješeno praktički u drugoj dionici odnosno početkom treće, iako je pred kraj utakmice nastalo ponešto nervoze u bazenu i pokraj njega, a uslijed čega je trener Jadrana Mile Smodlaka prvo dobio žuti, a zatim i crveni karton te ga neće biti u utakmici protiv Mladosti za treće mjesto, iako realno taj susret i nema osobitu težinu.

Jugaši nisu dopustili ponavljanje za njih 'šoka' iz Gruža prije tjedan dana, iako je on i dosta teško ostvariv. Rijetko kada Gospari gube dvaput uzastopno od istog suparnika. U prvoj četvrtini se igralo "gol za gol", a u tom razdoblju je Jadran iskazao nešto što ga je doduše krasilo tijekom cijele utakmice - odličnog igrača više. Prva tri gola su postigli upravo iz takvih situacija, sjajno izradivši očito uigrane akcije i prevarivši vratara Tonija Popadića koji je u prvoj četvrtini prikupio dvije obrane, ali... To je bilo samo zagrijavanje za kasnije. Do kraja susreta će ih naime sjajni Popadić imati čak 13 na svojem računu.

- Dogodilo se upravo ono što sam očekivao odnosno pribojavao se. "Ubio" nas je izvrsni Fatović i Popadić koji je branio ovu utakmicu fenomenalno - nakon sraza će Mile Smodlaka, trener Jadrana uz dodatak: - Jug je igrao čvrsto, povlačili su nas, držali, a to je ono što nas krasi, pokretljivost. Svaka čast Jugu, igrao je upravo ono čega sam se bojao. Znam Juga jako dobro, čestitam im i želim im u finalu sve najbolje.

Linker
06. listopad 2024 05:29