Navijači na Poljudu

 NIKOLA VILIC Cropix
KONAČNA ODLUKA

Utakmica godine i triler nad trilerima na Poljudu: ‘Ovakvi se dvoboji, ako treba, igraju i s jednom rukom‘

Jadran i Jug igraju njihov već 11. međusobni dvoboj ove sezone. Ovaj ima baš posebnu težinu
Piše: Dean BauerObjavljeno: 17. svibanj 2023. 13:11

To je to! Trenutak odluke i konačne istine. Po pitanju tko igra najbolji vaterpolo u zemlji europskih prvaka. Divno je osvojiti Kup, onda je vjerojatno super osvojiti Superkup. Vrlo je ugodno biti najbolji u Premier ligi jer to onda znači da ste “istamburali” i konkurenciju u susjedstvu, u Srbiji, Crnoj Gori... Međutim, biti prvak države, nema veće slasti, čara i uspjeha. Jače je to i od Lige prvaka. Jest, prvak Europe gordo zvuči, pitanje prestiža u međunarodnim razmjerima, sve 5, ali opet... Budi ti prvi doma, u Hrvatskoj ili Kini, svejedno. To ima najveću težinu.

Ključni su - liječnici

O tome će u srijedu navečer odlučivati jadranaši i jugaši u Splitu. U petoj, odlučujućoj utakmici 32. Prvenstva Hrvatske u vaterpolu. Omjer je 2-2, te će večeras iza 20 sati samo jedna momčad pokupiti lovorike na poljudskom bazenu. Samo će jedna momčad slaviti, a igrače druge će tek utješno tapšati po ramenima riječima: “Bravo, bili ste dobri”. Je, ali onaj drugi je bolji, pa se ti tad utješi. Sada vam možemo otkriti i ključne ljude u obje momčadi za ovu utakmicu. Treneri? Bitni su, ali ne. Joković, Dobud, Žuvela, Bukić, Popadić, Anić, Fatović, Marinić Kragić... Ne! Ključni su - liječnici! Ovu utakmicu dobiva zdravstvena služba. U redu, mrvicu karikiramo, malo pretjerujemo, ali nismo daleko od istine. Naime, oba su sastava po parametrima WHO ili Svjetske zdravstvene organizacije u uvjetima “velike medicinske ugroze”. Skrivaju to relativno dobro oba tabora, uglavnom šute, ali nešto ipak nije tajna. U Marseilleu je proteklog tjedna Kržić ozbiljno ozlijedio prst ruke, onaj koji je nema davno slomio. Je li on puknuo (manje vjerojatno) ili napuknuo ili snažno natučen, to stvarno ne možemo tvrditi, ali da je potpuno spreman - nije. Istina je međutim da je Kržić trenirao posljednjih dana, primao loptu, javljaju nam svjedoci i pucao. Kapetan jugaša Loren Fatović je dobio na prijašnjoj utakmici protiv Jadrana od Dobuda snažan udarac u nos. Puknuo? Možda, Fatović je isto igrao protiv Marseillea.

image
NIKOLA VILIC Cropix

U Jadranu ništa bolje. Ondje ima i onih koji su pretrpjeli udarce, ali i onih koje trese opako visoka temperatura posljednjih dana (Marinić Kragić, Dobud...). Međutim, skoro bismo se dali okladiti da će svi oni, obje momčadi u najjačim sastavima uskočiti u poljudski bazen. Često fraza, sada je istina - ovo je utakmica koja se igra i s jednom rukom ako treba. Potvrdio nam je to uostalom i trener Splićana, Jure Marelja.

- Imali smo malih problema, ali u srijedu je utakmica za koju smo cijelu godinu radili, trenirali, prema tome svi će biti spremni, svi će biti unutra i motivirani za ono što slijedi. Podrška s tribina nam sigurno neće izostati, a mi moramo sve to skupa spojiti u jednu veliku energetsku bombu i pretočiti u rezultat.

Jugaši s manje optrerećenja

Ono što Jadranu daje prednost je što se igra u Splitu. Gospari se ove sezone nisu snalazili najbolje u Poljudu. Tri utakmice, tri njihova poraza.

- Ja bih uzvratio kontrom pa rekao da se ni mi nismo baš ugodno osjećali u Gružu.

Točno, ali sad se igra u Splitu.

- Mislim da se to u ovoj utakmici neće osjetiti, doći do izražaja. Imat će i jedni i drugi podršku, ali slažem se da to što igramo doma nama ipak olakšava. Ne idemo nikuda, mi njih čekamo. Utoliko je prednost - veli Marelja.

Dubrovčani su put Splita krenuli u utorak. Navodno su sva mjesta u autobusu bila ispunjena.

- Mi se svi skupa “krpamo”. Nije samo Kržić s ozljedom, ima nas i načetih i poluozlijeđenih, ali ja nekako ipak očekujem da ćemo biti kompletni - sa zdravstvenim je temama započeo i trener jugaša, Vjeko Kobešćak.

- Da je i sve u idealnom stanju, protiv Jadrana bi nam bilo vrlo teško jer ove sezone imamo problema kada igramo u Poljudu, nismo ih tamo pobijedili i to daje prednost Jadranu. Domaći se bazen pokazao dosad kao velika prednost. Pripremali smo se za ovu utakmicu iako smo već treći tjedan u finalima, dok smo imali i europske utakmice, međutim nama je fokus baš na Prvenstvu Hrvatske. Ako bismo uspjeli osvojiti ovaj trofej, to bi bilo za jedan mali, skromni klub s juga velika stvar. Zato jer se iskreno nije baš očekivalo, pa ni mi sami, da možemo biti ovako relevantni u ovoj sezoni. Mi smo satkani od iskustva i mladosti. Imamo Jokovića koji ima 60 i nešto trofeja i Fatovića koji već ima 20-ak, a onda imamo i ove mlade. Guramo i jedne i druge. To je DNA Juga. Ovo finale se može dobiti, može izgubiti, ali nam neće usmjeriti sezonu kao neuspješnu - zaključio je Kobešćak.

Ova posljednja rečenica Jugovog trenera je vrlo bitna. Naime, ako Jadran ima prednost domaćeg bazena, Gospari imaju prednost da im je sezona već sada - uspješna! To malo olakšava Dubrovčanima, dok stavlja pritisak na Jadran jer ondje je uloženo puno novca, truda, energije da bi se drugi put uzastopno ostalo praznih ruku...

Ma, dosta priče. Vrijeme je za uskočiti u bazenu, plivati po prvu loptu, nama ostalima za uživati u najboljem vaterpolu zemlje prvaka Europe.

Linker
08. srpanj 2024 20:32