Marko Bijač

 TONCI VLASIC Cropix
VELIKO IME

Transfer koji je odjeknuo Splitom: ‘Došao sam zbog jednog čovjeka, on mi je dao znak da misle ozbiljno‘

Prvi vratar Barakuda, svjetskih prvaka i još nekoliko dana Olympiacosa, o skorašnjem povratku u Hrvatsku
Piše: Dean BauerObjavljeno: 04. lipanj 2024. 07:25

Vaterpolsko društvo sa Zvončaca, splitski Jadran koji je i drugu sezonu uzastopno najbolji klub u državi, plijeni pozornosti ne samo u bazenu, igrama, utakmicama već i prijelaznim rokom. I opet, drugu godinu zaredom. Prošlog su ljeta istina ostali bez Rine Burića, najboljeg igrača finalne serije Prvenstva Hrvatske 2022./23. koji je otišao u dubrovački Jug AO. No, samo koji dan kasnije su obavili mega-transfer. Onda kada je iz Dubrovnika u Split "odletio" Loren Fatović. Kapetan i lider jugaša, reprezentativac i najbolji naš vaterpolist zadnjih godina. Uostalom, i službeno je proglašen najboljim igračem u sezoni 2023./24.

Za ovaj prijelazni rok Jadran je već u startu "pripremio" bombu. U Split dolazi Marko Bijač. Držimo kako ovog čovjeka doista ne treba predstavljati. Čak i oni koji površno prate sport, a vaterpolo uživo nisu nikad gledali, za Marka Bijača znaju. Znaju i tko je i što je. Broj 1 na kapici, ali i broj 1 u krugu vaterpolskih vratara na planetu. To je onaj čovjek kojem je prepuna Spaladium Arena na EP 2022. zadnje dvije-tri utakmice skandirala ime i prezime. To inače nije baš uobičajeno, to je raritet u vaterpolu. Marko "Hobotnica" Bijač dogovorio je sve uvjete suradnje s Jadranom, napušta Olympiacos i dolazi u Split praktički završiti ondje karijeru. Ne, neće to biti "sutra" ili za godinu dana, ali ako je Bijač potpisao ugovor s Jadranom na 3+1 godinu, sada su mu 33... pa, vi zaključite. Mi smo pak zazvali Marka ne bi li mu čestitali na povratku doma, u Hrvatsku.

- Prije svega bi se zahvalio upravi Jadrana jer smo se brzo i dobro dogovorili. Oni su iskazali veliku želju da dođem u Jadran, te se nadam kako ću im pomoći u ostvarivanju novih uspjeha - iz Atene će Marko.

U Jadranu će pak zateći puno poznatih lica jer u konačnici u tom klubu igra više od polovice hrvatske reprezentacije, a između inih i jedan s kojim je praktički rastao. Loren Fatović.

- Lolo (Fatović) je sigurno jedan od važnijih čimbenika koje su utjecale na moj dolazak u Jadran. Razgovarao sam puno s njim, a on i ja smo možda i najbolji prijatelji. Dosta je utjecalo njegovo pozitivno iskustvo iz Jadrana, u godini koju je tamo proveo, plus onda što je dogovorio ostanak još dvije godine. To mi je bio znak kako Jadran misli ozbiljno. Zato sam rekao i da zahvaljujem i upravi Jadrana na vrlo korektnim, dobrim razgovorima, ali jednako tako i upravi Olympiacosa. Ovdje sam proveo tri prelijepe godine. Istina, nije još ni tu gotovo, imamo sljedeći vikend Final Four Lige prvaka.

Bilo je za pretpostaviti još prije tjedan dana da se nešto "kuha" u Pireju nakon što su nam naši atenski izvori povjerili kako je Olympiacos potpisao za sljedeću sezonu Panagiotisa Tzortzatosa iz Vouliagmenija. On je drugi vratar grčke reprezentacije, prvi je Zerdevas, dakle bilo je izvjesno kako bi Bijač mogao otići. Da nije bilo ponude Jadrana, jeste li vi razmišljali možda i ostati još u Ateni? Mislimo, tada sigurno Tzortzatosa ne bi potpisivali...

- Iskreno, nisam uopće previše razmišljao o tomu gdje, što. Ne bi sad o tomu što bi bilo, ako bi bilo... Ključno je da se Jadran tu pojavio, a ja sam sad već punih 6 godina igrao vani. Tri godine u Pro Reccu, pa tri u Olympiacosu. Mogu reći da se i meni baš sve "poklopilo" i da sam jako zadovoljan što je ovako završilo. Prvenstveno zbog obitelji.

Dolazak u Jadran će ipak ponuditi Marku Bijaču i daleko više jačih, težih utakmica. Naime, Olympiacos je velik klub, ali u Grčkoj nemaju baš nikakvu konkurenciju i sve što njima od teških utakmica preostaje je Liga prvaka. Ovdje će Bijač svaki tjedan imati bilo Jug AO, ali i pojačava se i Mladost, pa Primorje, pa u Premier ligi jedan Novi Beograd, C. zvezda, Jadran (HN), zatim Liga prvaka...

- To sigurno, imat ću puno veći kontinuitet većih, težih utakmica koje možda nisam imao ovdje. Uživao sam u Ateni ove tri godine, ali sad će slijediti više težih susreta, a onda će možda biti i nekako lakše pronaći ritam - napominje Bijač.

Ovo potonje što je Marko rekao i jest strašno bitno za hrvatsku reprezentaciju. Bijaču pak želimo sada da se pokuša oprostiti od sadašnjeg kluba, Olympiacosa na jednak način kako se 2021. oprostio od Pro Recca prije selidbe u Atenu. S osvojenom Ligom prvaka!

- Ha, ha, pa hvala lijepo i ja se nadam i to bi voljeli, ali neće biti nimalo lako. Znate tko nas čeka u polufinalu. Najveći favorit, već tri godine zaredom su prvaci Europe, dakle Pro Recco. Nama je prije sezone cilj bio prvenstveno osvojiti dvostruku krunu u Grčkoj i plasirati se na Final Four. Zato idemo na Maltu rasterećeni, ali opet i dosta motivirani - veli još utakmicu-dvije vratar Olympiacosa, a onda čuvar mreže hrvatskog prvaka, Jadrana, Marko Bijač.

Linker
04. lipanj 2024 07:25