Mile Smodlaka

 TOM DUBRAVEC Cropix
OSTAJE I DALJE U KLUBU

Smodlaka više nije trener Jadrana: ‘Sad mi je jedino možda žao što se na ovakav korak nisam odlučio i ranije‘

Nakon poraza u finalu Hrvatskog kupa, splitska momčad je raskinula suradnju s dosadašnjim šefom struke
Piše: Dean BauerObjavljeno: 10. prosinac 2022. 13:38

Mile Smodlaka nije više trener prve momčadi vaterpolista Jadrana. Posljedica je to, čak i ne previše šokantna ili iznenađujuća, nakon što je u razmaku od tri tjedna Jadran izgubio dva finala ili dvije utakmice za pokale. Prvo Superkup u Zadru, 20. studenog, a potom ovog tjedna, minuli četvrtak točnije i nacionalni kup u Zagrebu. U oba navrata od istog suparnika, Juga AO.

- Sporazumno smo se, klub i Mile razišli što se tiče rada s prvom momčadi - potvrdio nam je informaciju Mladen Drnasin, predsjednik vaterpolista Jadrana.

- Mile Smodlaka ostaje i dalje u klubu, radit će s mlađim uzrastima, isto ono što je radio i prije nego smo ga imenovali prvim trenerom. Novog ćemo trenera imenovati nadam se do konca sljedećeg tjedna, a dotad će, počev s utakmicom Lige prvaka u utorak (13. prosinca) protiv Olympiacosa u našem bazenu, momčad voditi dosadašnji Smodlakin pomoćnik, Marin Kliškinjić. Tu je uostalom i Dejan Savičević, naš sportski direktor koji je i dosad praktički bio u stožeru, plus još jedan vjerojatno trener iz juniorskog pogona.

Nakon dva izgubljena finala ove sezone, tri ukupno ove kalendarske godine, ali i očitog pada u igri odnosno nemogućnosti dosizanja prave prezentacije sastava koji je pun kvalitetnih, vrhunskih igrača, bilo je očito da su neke niti "popucale", da su promjene vrlo vjerojatno. Uostalom, još tijekom polufinala Kupa u Zagrebu, Jadran - Solaris, u utakmici u kojoj su se Splićani do zadnjih nekoliko minuta mučili sa Šibenčanima, zamijetili smo sportskog direktora Dejana Savičevića kako je nervozno hodao u samom kutu bazena. Na trenutak je činilo nam se čak malo i izašao, pa se vraćao. Očigledni znaci nervoze, nespokoja.

- Jednostavno, nismo pružali u vodi ono što i koliko mi znamo da ta momčad vrijedi i može, ali što se od njih i očekuje. Jednostavno, nema se tu što dalje za dodati, nekako smo morali reagirati - naveo je predsjednik kluba Mladen Drnasin.

image

Mile Smodlaka

TOM DUBRAVEC/CROPIX

Kontaktirali smo i sad već bivšeg trenera Milu Smodlaku za prvu reakciju.

- Iskreno, mi smo razgovarali o ovakvoj opciji, o tomu da se povučem s mjesta prvog trenera čak i ranije. Čak i večer uoči finala Kupa. Već neko vrijeme osjećam da to nije to. Jednostavno, negdje smo se, "na putu razišli", igrači i ja. Nikako nisam uspio dobiti ono što sam tražio. Imali smo kao što sam rekao neke razgovore na ovu temu i ranije. Mislim da se ništa ne bi promijenilo i da smo osvojili trofej Kupa - veli trener Mile Smodlaka.

Popucane niti dale su se za primijetiti uistinu u načinu na koji Jadran igra u posljednje vrijeme, a možda je samo "eruptiralo" s finalom Kupa. U zadnje dvije četvrtine protiv jugaša, Jadran je postigao samo 1 gol. Netipično je bilo puno tehničkih pogrešaka za igrače neosporno tako visoke klase. Ne znamo samo u čemu je točno bila "kvaka". To ipak može najjasnije, najpreciznije procijeniti netko to je sastavni dio svlačionice. Sve ostalo, gledano sa strane, može biti nagađanje. S većim ili manjim postotkom preciznosti u procjeni.

- Meni je najviše kao treneru smetalo što nismo izgledali kao ekipa, kao momčad. Ne smeta mene ni pogođena vratnica, ni tehnička pogreška, već ovo što sam naveo i s tim se nisam mogao nositi već neko vrijeme. Sad mi je jedino možda žao što se na ovakav korak, na podnošenje ostavke nisam odlučio i ranije, odnosno odmah nakon izgubljenog Superkupa u Zadru. Nisam bio optimist baš prevelik ni prije Kupa, predugo sam u ovomu da neke stvari ne uočavam, ne vidim i zato mi je krivo što se nisam ranije povukao. Nisam se više ni ja osjećao ugodno u takvoj ulozi. Možda bi to malo izmijenilo neko stanje uoči Kupa, možda bi tada neka promjena malo "prodrmala" momčad, možda bi osvojili Kup, ali to su sad nagađanja. Opet ponavljam, vjerujem da čak i da smo osvojili Kup i sa mnom kao trenerom, ne bi se dalje pomaknuli - završio je Mile Smodlaka.

Podsjetimo, Smodlaka je preuzeo prvu momčad Jadrana koncem siječnja 2020. u zadnjim danima tadašnjeg EP u Budimpešti, dok je bio jedan od dvojice tadašnjih pomoćnika izbornika Barakuda Ivice Tucka. Drugi je pomoćnik tada bio Sandro Sukno. Jadran je stvarao (i stvorio) respektabilnu momčad, doveo velika pojačanja, postao konkurentan za vrh u hrvatskom vaterpolu, te nastupao u Ligi prvaka. Mile Smodlaka ostaje upamćen i kao trener koji je s Jadranom osvojio prvi uopće trofej tog kluba u samostalnoj Hrvatskoj (nacionalni kup 2021. godine).

Linker
13. travanj 2024 13:08