Marc Larumbe Gonfaus, Jovan Vujovi
 

 BOZO RADIC Cropix
TKO TO PRIJETI HRVATSKOJ?

Nemaju niti više od 100 registriranih seniora, a vaterpolo im je olimpijski ponos: Ovo su idući protivnici Barakuda

Nakon zlata na jugu Andaluzije, Crna Gora je osvojila još tri medalje
Piše: Dean BauerObjavljeno: 07. siječanj 2024. 20:18

Crna Gora, malena država na jugu Jadrana, nezavisna od 2006. godine, ali s vrlo dugačkom i bogatom poviješću i tradicijom vaterpola koja seže stoljeće unazad. Realno, vaterpolo je jedini sport u Crnoj Gori u kojoj oni imaju konstantu u vrhuskoj kvaliteti reprezentacije u nekom momčadskom, loptačkom sportu. Povremeno mogu imati bljeskove u rukometu, posebno ženskom na međunarodnoj sceni, ali samo povremeno. U nogometu, odbojci i košarci niti to, ali vaterpolo im je jedini sport u kojem predstavljaju određenu snagu na međunarodoj razini. U konačnici, kada bi se plasirali na olimpijske igre, vaterpolska reprezentacija bi im nerijetko činila polovicu cijele olimpijske ekspedicije. Iako, zanimljiv je podatak da registriranih seniorskih igrača nemaju više od 100! Iz tog vrela, kvantitativno ne odveć velikog, oni crpe snagu za A vrstu. U tom pogledu, svaka čast.

Najtrofejniji crnogorski klub je Jadran iz Herceg Novog, koji je prošle godine proslavio 100 godina od utemeljenja. U doba dok je postojala država koja se zvala Jugoslavija, crnogorski su vaterpolisti također doprinosili velikim međunarodnim uspjesima te države u vaterpolu.

Inače, kad smo malo prije spomenuli Crnogorce i olimpijske igre, Crna Gora je na OI zabilježila neslavan kuriozitet. U tri su navrata bili milimetrima blizu medalje, ali su sva tri puta osvajali četvrto mjesto - Peking 2008, London 2012. i Rio de Janeiro 2016. Ipak, najveći uspjeh Crna Gora je u vaterpolu, kada je reprezentacija u pitanju, postigla baš na Europskom prvenstvu. Bilo je to 2008. u Malagi, kada je Crna Gora kao debitant otišla do kraja, osvojila zlatnu medalju i naslov prvaka Europe. Bio je to povijesni prvi naslov prvaka Europe bilo koje sportske momčadi iz tek novostvorene crnogorske države.

Godinu dana kasnije, Vaterpolski klub Primorac iz Kotora je također osvojio naslov prvaka Europe, pobijedivši 1999. moćni Pro Recco u finalu tadašnjeg Final Foura Lige prvaka u Rijeci, na Kantridi.

Što se reprezentacije tiče i nastupa na europskim prvenstvima, nakon zlata na jugu Andaluzije, Crna Gora je osvojila još tri medalje. Dva srebra u Eindhovenu 2012. i Beogradu 2016. Oba puta je u finalu bolja bila Srbija. Na Europskom prvenstvu u Budimpešti 2020. osvojili su broncu pobjedom nad Hrvatskom, dok su 2022. u Splitu zauzeli sedmo mjesto.

Crna Gora ima i jedan naslov svjetskog doprvaka. U ljeto 2013. na Svjetskom prvenstvu u Barceloni osvojili su srebro, nakon što je u finalu bolja bila Mađarska.

Linker
23. svibanj 2024 12:12