Ivan Domagoj Zović

 Božidar Vukičević/Cropix
LIGA PRVAKA

Velika pobjeda vaterpolista Jadrana: usred Kragujevca srušili Radnički i ostali u utrci za završni turnir

"Ova utakmica je bila za nas vrlo bitna, pobjeda iznimno važna i teška", rekao je trener Marelja
Piše: Dean BauerObjavljeno: 01. ožujak 2023. 22:22

Radnički - Jadran 11:13

(1:4, 3:4, 4:2, 3:3)

Kragujevac, plivalište Park. Suci: Stavridis (Grčka) i Kovacs-Csatlos (Mađarska).

RADNIČKI: Dobožanov (1 obrana), Branković, Stanojević, Janković 2, Ćuk 1, Gavrilović, Ukropina 4, Poznanović, Pljevančić, Antić, Lukić 4, Vrlić, Todorovski (2 obrane). TRENER: Uroš Stevanović.

JADRAN: Marcelić, Burić 1, Marinić Kragić 4, Čagalj 1, Butić 2, Pejković, Bukić, Zović 1, Tomasović 4, Dobud, Šetka, Dužević, Anić (9 obrana). TRENER: Jure Marelja.

OSOBNE POGREŠKE: Radnički 12, Jadran 17.

ŽUTI KARTON: trener Marelja (20). CRVENI KARTON: Kliškinjić (32). TREĆA OSOBNA POGREŠKA: Pejković (17), Pljevančić (22), Čagalj (24), Ćuk (30), Butić (30), Dobud (32).

REALIZACIJA IGRAČA VIŠE: Radnički 6-16 (38%), Jadran 6-11 (54%)


Kolosalna izvedba Jadrana usred Šumadije. Hrvatska je momčad u 9. kolu A skupine Lige prvaka izvojevala važnu i veliku pobjedu nad Radničkim kojom su prestigli Kragujevčane u poretku skupine, te ostali i dalje u utrci za odlazak na Final 8 turnir Lige prvaka u Beogradu.

Prošlog petka u Splitu, u srazu ove dvije momčadi, ali tada u Premier ligi, Jadran je slavio čak 15:3. Nikakvo čudo pobjeda, jedino što je sve iznenadila razlika. No, nakon viđenog u Kragujevcu, nema mjesta nikakvom čuđenju. Istina, Jadran ovog puta nije baš slavio dvoznamenkastom gol-razlikom, ali da pobjeda i to uvjerljiva nije dolazila u pitanje, to također stoji.

Gotovo pa da je teško izdvojiti što je bilo bolje u igri Splićana, obrana ili napad. Primjerice, u obrambenom dijelu su jadranaši dovodili domaćina u očaj. Dovoljno je spomenuti detalj, koji baš i nije tek puki detalj, da je Radnički nakon dvije četvrtine imao realizaciju igrača više 0-8!? S druge strane, Jadran je imao u tom dijelu brojke 4-6. Splićani puno agresivniji, pokretljiviji, brži i to je ono u čemu ih domaćin nije mogao pratiti, parirati im.

Nakon prvih 6 minuta igre bilo je već 3:0 za Jadran (Čagalj, Burić i Tomasović). Do kraja prve četvrtine će Tomasović poslati i još jednu loptu u domaćinov gol. Marin Tomasović je u Kragujevcu zajamčeno odigrao najbolju utakmicu otkako je prošle godine u ljeto prešao iz Juga AO u Jadran. Do poluvremena je već postigao tri pogotka, od kojih je posebno efektan bio njegov treći, gol iz kontre u zadnjoj minuti druge četvrtine, lagani lob preko vratara za vodstvo Jadrana, 8:4.

image

Marin Tomasović

Jakov Prkić/Cropix

U drugoj četvrtini se Tomasoviću realizatorski pridodao Jerko Marinić Kragić. Prvi topnik Splićana, JMK je tu četvrtinu otvorio golom za 5:1 Jadrana, a pridodat će još dva samo u ovoj dionici, za 6:3 i 7:3. Na polovici utakmice bilo je četiri razlike za Jadrana (8:4). Uspio je malo "stisnuti" ili barem pokušati takvo što domaćin, pa su četiri minute do kraja treće četvrtine stigli na "samo" dva gola zaostatka (9:7 za Jadran) i kontra. No u protunapadu Radničkog i to hrvatskog reprezentativnog centra Josipa Vrlića, istaknuo se splitski vratar Mate Anić. Iznimno važna obrana jer nakon nje je slijedio novi gol Jadrana, raspucao se Marinić Kragić, pa ponovo još jednog kasnije u zadnjoj dionici dao i Tomasović, a ljevak Zović je dvije minute do kraja golom za 13:10 potvrdio tri boda Jadrana.

- Jasno da sam zadovoljan s konačnim rezultatom, ovim uspjehom koji nas zadržava u utrci za mjesto na završnom turniru. Sada se spremamo za Vouliagmeni doma, njih valja dobiti, a onda možda još nekoga iznenaditi i eto nas u tom slučaju u Beogradu. Ova utakmica je bila za nas vrlo bitna, pobjeda iznimno važna i teška, uzevši u obzir i ritam utakmica u kojem se nalazimo - izjavio je trener jadranaša, Jure Marelja.

Linker
05. listopad 2024 22:53