Hrvoje Koljanin

 TOMISLAV KRISTO/CROPIX Cropix
SJEDA NA VRUĆU KLUPU

Hrvatu se ukazala velika prilika, postao je trener dvostrukog prvaka Europe: ‘Ovo je velika čast‘

Piše: Dean BauerObjavljeno: 26. lipanj 2023. 16:31

Jedan veliki vaterpolski euroligaš, najbolja grčka momčad proteklih najmanje desetljeće, atenski Olympiacos od ponedjeljka i službeno ima novog trenera. To je naš Hrvoje Koljanin koji je protekle sezone bo pomoćnikom Vjeki Kobešćaku u dubrovačkom Jugu AO. O opciji angažiranja Koljanina u Pireju SN su prve pisale još prije nešto manje od mjesec dana, istog trenutka kada je praktički dotadašnji trener Olympiacosa, Igor Milanović "dobio cipelu". U Ateni cijelu proteklu sezonu nisu baš bili odveć zadovoljni metodama, pa onda ni euro-rezultatima trenera Milanovića, te su do nas doprijeli prije nekoliko mjeseci iz Atene gotovo pa vapaji - "Olympiacos traži hrvatskog trenera".

Nije pretjerivanje jer su u tom klubu Hrvati ostavili izrazito dubok trag, kako igrači, tako i treneri. Od trenera su Olympiacos uspješno vodili Dragan Matutinović, te Veselin Đuho. Upravo je Đuho za pomoćnika uzeo Theodorosa Vlachosa, višegodišnjeg stratega Olympiacosa, te izbornika Grčke koji uvijek tvrdi kako je vaterpolo učio od Hrvata. No, zato i rado dovodio Hrvate za igrače. Od Josipa Pavića koji je ostavio sjajan trag ondje preko Paula Obradovića do danas Marka Bijača, Andre Bušlje, a uostalom dovode upravo i trećeg Luke Lončara. To su samo neki od Hrvata pod bijelo-crvenom kapicom Olympiacosa.

U konačnici, jedan iz plejade Hrvata u Pireju je baš i Hrvoje Koljanin koji je u Grčkoj prvo igrao za Palaio Faliro (2007. - 2011.), pa Olympiacos (2011. - 2012.), zatim solunski PAOK (2012. - 2015.). Godine 2016. je Koljanina upravo Vlachos doveo u Olympiacos za pomoćnog trenera, da bi Koljanin od 2018. do 2022. samostalno vodio Vouliagmeni iz Atene. Iz tog se kluba vratio u Hrvatsku, u Dubrovnik na poziv trenera jugaša Vjekoslava Kobešćaka, ali očito da veze s Grčkom nisu nikada prestale.

- U biti sam u kontaktu s njima bio i tijekom prošle sezone. Tako da načelno nije pretjerano iznenađenje meni i što se vraćam u Grčku, odnosno brzo smo se dogovorili - rekao nam je Hrvoje Koljanin, još u Hrvatskoj, a samo kojih pola sata nakon što je u Ateni i službeno od Olympiacosa objavljeno da imaju ponovo Hrvata za trenera.

- Jasno da se veselim i da je to velika čast voditi jedan tako velik klub koji uvijek ima najviša očekivanja. Nije mi lako baš bilo napustiti ni Dubrovnik i Jug, te Vjeku Kobešćaka. Mislim da smo jako lijepo radili, surađivali, ali ovo je meni ipak i velik, novi izazov.

Što se momčadi tiče, ona je već uglavljena, tako da dolazi na gotovo. U odnosu na prošlu sezonu, otišao je srpski ljevak Filip Filipović, te dvojica grčkih centara, Kolomvos u tursku ENKA-u i Mourikis. U Olympiacos su zato došli naš centar, treći hrvatski igrač, Luka Lončar iz Pro Recca, ali i dvojica sjajnih grčkih reprezentativaca iz Vouliagmenija, Nikolaidis i Alafragkis.

Linker
29. travanj 2024 08:55