Serbia‘s Dusan Mandic reacts during the Tokyo 2020 Olympic Games men‘s water polo quarter-final match between Italy and Serbia at the Tatsumi Water Polo Centre in Tokyo on August 4, 2021. (Photo by Angela WEISS/AFP)

 ANGELA WEISS Afp
KAOTIČNA SITUACIJA

Težak udarac za susjede: Srbija ostala bez najboljeg igrača, sve je objasnio u otvorenom pismu

Aktualni olimpijski pobjednici bit će silno oslabljeni na SP u Fukuoki sljedećeg mjeseca
Piše: Dean BauerObjavljeno: 16. lipanj 2023. 19:27

Srbijanska vaterpolska reprezentacija je zadobila solidan udarac na samom početku ljeta koje za njih donosi i završni turnir Svjetskog kupa u Los Angelesu, ali i vaterpolsku kulminaciju cijele godine, Svjetsko prvenstvo u japanskoj Fukuoki.

Naime, najbolji igrač i strijelac tamošnje reprezentacije, jedan od najboljih ljevaka na svijetu, Dušan Mandić (29) izvijestio je nacionalni vaterpolski savez da ne računaju na njega ovog ljeta. Kako je to priopćio u pismu, "...ne osjeća se fizički i psihički spreman za naporne pripreme i velike obveze koje reprezentaciju čekaju na pripremama, pa u Los Angelesu i zaključno Fukuoki".

U pozadini ovakve odluke je, što je Mandić također naveo u pismu, činjenica da zadnja 3 mjeseca nije uopće igrao budući da je bio suspendiran u klubu, Novom Beogradu. Mandić je nedavno već i napustio Novi Beograd i potpisao za Ferencvaros, ali očito nije spreman za nastup.

Bit će zanimljivo vidjeti i kakvo je stanje s drugim pak velikim igračem i srbijanskim reprezentativcem iz Novog Beograda, Nikolom Jakšićem (26). Naime, ovaj ponajbolji branič na svijetu je očito posvađan s klubom i to se više ne krije. Zatražio je ispisnicu, a iz Novog Beograda su mu otvoreno poručili kako može otići, no kako je pod ugovorom, njegov novi klub mora platiti odštetu u iznosu 150.000 eura. Za neke druge sportove možda kikiriki, ali za vaterpolo je to vrlo visoka odšteta.

- Nismo zadovoljni pokazanim i to je razlog zbog kojeg dajemo Jakšiću mogućnost promijeniti sredinu. Ovo je cijena. Mislim da smo dosta uložili, a nismo dobili očekivano. Ukoliko ne pronađe klub, Jakšiću će biti ispoštovan ugovor, ali neće nigdje igrati - vrlo je rezolutan Slobodan Soro, direktor Novog Beograda.

Drugim riječima, u Novom Beogradu su spremni čak i na opciju da skupog igrača plaćaju za sjedenje na tribini. To pak nadalje znači, ono što u srpskim medijima ne piše, ali je savršeno jasno - nakon Mandića prvak Srbije u vaterpolu je suspendirao i Jakšića. Kako će se ova situacija odraziti na samog Jakšića i njegove izvedbe u reprezentaciji, tek ćemo vidjeti.

Linker
23. svibanj 2024 19:53