VLADIMIR DUGANDZIC Cropix
KAKVA DRAMA

Slavlje u Spaladium Areni! Hrvatska u utakmici prepunoj šokova i obrata do zlata vrijednog boda

Hrvatska ide izravno u četvrtfinale! I budimo pošteni: imali smo i laganu pomoć sudaca...
Piše: Dean BauerObjavljeno: 02. rujan 2022. 21:48

HRVATSKA - GRČKA 5:5

HRVATSKA: Bijač, Popadić - Burić, Biljaka, Žuvela - Fatović, Lazić, Bukić - Krapić, Marinić Kragić, Harkov - Vrlić, Bašić

GRČKA: Tzortzatos, Limarakis - Skoumpakis, Argyropoulos, Alafragkis - Genidounias, Gkiouvetsis, Vlachopoulos - Kopeliadis, Nikolaidis - Dervisis, Kakaris - Papanastasiou


Hrvatska je u četvrtfinalu Europskog prvenstva u Splitu. S remijem velikim kao pobjeda, s golova 5 za ocjenu koja ne može baš biti petica, ali ipak za prvo mjesto u skupini i odškrinuta vrata polufinala EP. Da, budimo pošteni i iskreni i recimo još nešto bez da podlegnemo navijačkoj euforiji koja ponekad zasljepljuje. Imala je Hrvatska laganu, ne presudnu, ali ipak pomoć, "poguranac" sudaca.

Za sučeljavanje 9.013 Hrvata protiv 13-orice Grka, izbornik Tucak se opredijelio za postavu istovjetnu onoj koja je svladala Francuze dva dana ranije. U biti, zasad je konstanta na tribinama, ljevak Ivan Domagoj Zović, dok je Filip Kržić igrao prvu utakmice protiv Malte. Nakon nje je međutim u prednosti Matias Biljaka. Onih početnih 7, iako to u vaterpolu nije u tolikoj mjeri presudno činili su - Bijač na golu, Vrlić na centru, lijevo Fatović i Bukić, desno Harkov i Bašić, Biljaka na braniču, ali u napadu s uplivavanjem kao drugog centra.

Nije nešto bitno mijenjao ni Vlachos. Razumljivo da nije ušao u utakmicu s tri centra, pa mu je Solanakis ostao na tribini. Nema potrebe za još jednog uz Kakarisa i Dervisisa, ali jednu je izmjenu učinio. Na klupu je posjeo Tzortzatosa, onog pričuvnog vratara kojeg patimo iz borbe za broncu na SP u Budimpešti, golmana za kojeg dotad nismo čuli, da bi potom ubilježio 15 obrana. Priliku je dobio Limarakis, još jedan vratarski anoniman Grk. Još jedan koji je "začarao" svoja vrata pred šutevima Barakuda.

image
VLADIMIR DUGANDZIC Cropix

U biti, čak je manje zaslužan taj Limarakis, koliko ipak nepreciznost naših igrača. Netko će reći kako ih nije pratila sreća jer su pogađali vratnice i grede. Točno je da su pogađali, ali nije to baš pitanje sreće ili nesreće. Kada u dvije četvrtine, u 16 minuta, nakon 17 napada i čak 12 šuteva ne postignete niti jedan pogodak, to više nije pitanje sreće. Jednako tako, nije baš ni pitanje sreće ili nesreće, pogađanje okvira gola. Jedan veliki trener, Ratko Rudić govorio nam je jednom:

- Vratnica, greda odnosno taj centimetar previsoko ili previše lijevo ili previše desno, to je... promašaj!

To je poanta.

Utakmica je počela u nadmetanju sjajnih obrana obiju momčadi, s blokovima, agresivnom defanzivom... Doduše, i s još nečim. Našim nepreciznim šutom. Dostatno je navesti da je bio 0-9. Počelo je s Fatovićevom gredom s lijeve strane, pa preko Burića, Vrlića, Bukića, Harkova, Lazića... S desna i s lijeva, s 2 metra. Ne može se reći da se probalo nije, da nije bilo aktivnosti, ali bogami nije bilo ni preciznosti. S druge strane, Grčka je s dva gola iz prve vanjske linije pogodila. Za opasnih 2:0 nakon prvih 8 minuta. Gubitak 2:0 nakon prvog poluvremena je u nogometu nadoknadiv, pa kako ne bi bio onda u vaterpolu. S tom smo mišlju krenuli u drugi dio. I to... imajući vjeru. Vjeru u njih, u Barakude. S određenim temeljom.

image
VLADIMIR DUGANDZIC Cropix

Prvo, obrambeno smo "stajali" jako, jako dobro. Bijač dotad 6 obrana, zaustavljena grčka vanjska linija, a jeste li možda primijetili centra Kakarisa? Da, niste. U tom i jest poanta. Obrana je zaslužila kreditni rejting BB+ ili u prijevodu - Bravo Braniči plus. To je bilo ono što nam je davalo vjeruj. I dakako, zakonom velikim brojeva, pa mora više i ta lopta jednom ući kroz grčka vrata. I jest. Druga minuta treće dionice i tko drugi do najmlađi, Marko Žuvela. Samo je minuta prošla kada je Marinić Kragić s desnog vanjskog filigranski dodao Vrliću, a naš ponajveći otok, s 2 metra šraubom je "zakucao" za 2:2. Tada je tek eksplodirala Spaladium Arena, počela gromoglasno bodriti, Grke zvižducima pritiskati. Naime, ako ćemo iskreno, do tog trenutka tih 9.000 Splićana se nije baš doimalo osobitom podrškom. Malo uspavano je to djelovalo, odnosno na tribinama je bilo dotad 9.000 promatrača, a onda su se tek probudili i navijači u njima. U zadnjih osam minuta se ušlo s 3:3. Dobro je, još smo u "nogometnim gabaritima".

image
VLADIMIR DUGANDZIC Cropix

A onda vodstvo, i kada bi nas pitali onako usred noći, tko od naših igrača, iz ove postave ima srca i ..., znate već što opaliti, probiti, ali i pogoditi, te Split "zapaliti", to je dakako jedna "zvijer" s dva prezimena - Jerko Marinić Kragić! Gol izvana za 4:3. Preokrenuli su Grci u svoju korist na 5:4 golovima Papanastasioua i Vlachopoulosa, na što je u manje od tri minute do kraja sjajnom akcijom s igračem više, na perfektno dodavanje Lazića sa srednjeg vanjskog prema Buriću kao drugom centru, uslijedila egzekucija našeg braniča-centra (5:5).


PRIJENOS UŽIVO:

KRAJ UTAKMICE!

ČETVRTA ČETVRTINA (2:2)

8‘ - Bijaaaaaaaaaaaaaač!!! Skinuo je jedan opasan Dervisisov udarac i to je vjerojatno to! Hrvatska ima zadnji napad... Gotovo je, Barakude idu izravno u četvrtfinale!

7‘ - Zaustavio je Bijač jedan ‘podmukao‘ Skoumpakisov udarac i samo se slatko nasmijao... Tucak zove time-out minutu i 10 sekundi do kraja.

image
VLADIMIR DUGANDZIC Cropix

6‘ - GOOOL! Nakon sjajne akcije strijelac je Rino Burić!

5‘ - Zabija i Vlachopoulos s krila. Opet vode Grci.

4‘ - Papanastasiou zabija s krila za novo izjednačenje.

3‘ - Bijač radi čuda na golu, strašne obrane ima naš vratar...

1‘ - GOOOL! Napokon pogađa i Marinić Kragić, perfektan udarac ušao je u same rašlje za prvo vodstvo Barakuda na utakmici!

image
VLADIMIR DUGANDZIC Cropix

TREĆA ČETVRTINA (3:1)

8‘ - Četiri sekunde prije kraja Grci postižu gol, ali suci to poništavaju jer je Vlachopoulos bio bez lopte unutar dva metra... Žale se Grci, naravno, ali im to ne pomaže. Tri gola Hrvatske u ovoj četvrtini i jedan Grka, idemo u posljednju četvrtinu!

6‘ - GOOOL! Kakav projektil, vratar to nije ni vidio... Harkov je opalio po sredini i ‘zakucao‘ za 3:3!

5‘ - Bijač opet sjajno brani, no onda odbijanac prihvaća Papanastasiou i pogađa za novo vodstvo Grka.

4‘ - Dobro izrađena akcija Barakuda, ali na kraju je blokiran Fatovićev udarac, šteta...

image
VLADIMIR DUGANDZIC Cropix

3‘ - GOOOL! Treća sreća! Josip Vrlić iz trećeg pokušaja klasičnom ‘šraubom‘ pogađa pored grčkog vratara za izjednačenje!

2‘ - GOOOL! Marko Žuvela napokon probija Grke, klasična je to ‘žabica‘ bila... Imali smo dva igrača više u tom trenutku. Ajmo, ajmo!

1‘ - Dobili smo i treći sprint, opet imamo prvi napad.

image
VLADIMIR DUGANDZIC Cropix

DRUGA ČETVRTINA (0:0)

7‘ - Fatovićev projektil odlično brani Limarakis.

6‘ - Fatović skida s ruke Kakarisov udarac... Teška se bitka vodi u obrani, mučimo se protiv opasnih Grka.

4‘ - Još jednom trese se okvir gola, Marinić Kragić samo je očajno uzdignuo ruke...

2‘ - Izbornik Tucak zove time-out.

1‘ - Trese se greda... I dalje ne možemo doći do konkretizacije u napadu, Grci izvrsno drže obranu.

image
VLADIMIR DUGANDZIC Cropix

PRVA ČETVRTINA (0:2)

8‘ - ​Vlachopoulous pogađa 33 sekunde prije kraja prve četvrtine... Loši smo u obrani, Bijač ne može sam.

5‘ - Bijač fantastično brani Genidouniasov šut!

4‘ - Genidounias pogađa za 1:0 Grčke... Prije toga Bukić ni Harkov nisu uspjeli iskoristiti igrača više.

1‘ - Bijač sjajnom obranom otvara dvoboj!

20.30: Počinje spektakl u Spaladium Areni! Sretno, Barakude!!!

image
VLADIMIR DUGANDZIC Cropix
image
VLADIMIR DUGANDZIC Cropix


>>> Vaterpolisti Nizozemske, Gruzije ili Izraela bit će naredni protivnik hrvatskih vaterpolista u nokaut fazi Europskog prvenstva u Splitu, ovisno o ishodu večerašnje utakmice protiv Grčke.

Nizozemska je u skupini C odigrala 12-12 protiv Rumunjske, te s drugog mjesta u skupini ide na ogled osmine finala s trećeplasiranom reprezentacijom skupine A Gruzijom. Ako Hrvatska ne izgubi od Grka večeras i prođe izravno u četvrtfinale u utorak bi igrali s boljim iz dvoboja Nizozemska - Gruzija.

U slučaju pobjede Grčke, Hrvatska bi kao drugoplasirana u skupini otišla u osminu finala, gdje bi u nedjelju igrala s Izraelom, a tada bi ju u četvrtfinalu čekali Španjolci, neosporno puno jači protivnik od Gruzije ili Nizozemske. (Hina)


Linker
05. listopad 2024 00:11