Kas Te Riele

 DAMIR SKOMRLJ Cropix
SAN SE NASTAVLJA

Riječani iskoristili ‘bingo‘, momčad koja je doslovno kupila mjesto u Ligi prvaka nije znala što ih je snašlo

Za razliku od prvog susreta, napad Primorja u Gruziji je bio izvrstan
Piše: Dean BauerObjavljeno: 23. ožujak 2024. 18:03

DINAMO - PRIMORJE EB 15:20 (4:6, 3:3, 3:6, 5:5)

TBILISI - Plivalište Dinama. Suci: Mišković (Crna Gora) i De Jong (Nizozemska).

DINAMO: Razmadze, Kalinić, Ahvlediani 3 (2-2), Džihtsijarenka 1, Tkešelašvili 1, Vapenski 2 (0-1), Jahaia, Tankosić 3 (1-1), Imnaišvili, Magrakvelidze 1, Giga 1, Pješivac 3, Gvetadze.

TRENER: Dejan Stanojević.

PRIMORJE EB: M. Čubranić, L. Babić, Kadivec (0-1), Tončinić 1, Brubnjak 4, Da. Brguljan 4, N. Čubranić 2 (2-2), K. Babić, G. Burburan 1 (1-1), Te Riele 5, Crippa 1 (2-2), Paparić 1, Jurić.

RENER: Igor Hinić.

PETERCI: Dinamo 3-4, Primorje EB 5-6. OSOBNE POGREŠKE: Dinamo 18, Primorje EB 17. TREĆA OSOBNA POGREŠKA: Imnaišvili (19), Tkešelašvili (24), N. Čubranić (25), Kalinić (27), K. Babić (27). ŽUTI KARTON: trener Hinić (15).

REALIZACIJA IGRAČA VIŠE: Dinamo 3-13 (23), Primorje EB 8-12 (75%)


Kakva divna hrvatska sportska subota u Tbilisiju. Niti dva sata nakon što je u ovom gradu Barbara Matić osvojila svoje treće ovogodišnje zlato na judaškim Grand Slam turnirima, vaterpolisti Primorja EB su se plasirali u četvrtfinale Eurokupa. I to samo kako! Vaterpolskom kombinacijom wazarija i ippona. Jadni Gruzijci nisu ni znali što ih je snašlo.

Možda su se u biti čak i ponadali za njih dobrom ishodu na temelju riječke samo minimalne pobjede Primorja EB (8:7). Taj nas je rezultat istini za volju i iznenadio, ali samo u pogledu pretijesne pobjede naše momčadi. Naime, za prvaka Gruzije kojeg smo gledali ove sezone u Ligi prvaka, još prije nekoliko mjeseci naveli da se radi o jednoj od najlošijih momčadi tog natjecanja posljednjih godina. U konačnici, ondje se nisu natjecali temeljem kvalitete već zato što su mjesto u Ligi prvaka - kupili!

Da, doslovno tako, da se ne lažemo previše. Kupili su svoje mjesto u Ligi prvaka u minule tri godine. Nismo naveli da su ikoga potkupili, to ne. Jednostavno su iskazali volju tadašnjim čelnicima LEN nastupati u Ligi prvaka i da su spremni to platiti i... Eto. Divna sportska priča. Zato nam je neopisivo drago što ih više nema, barem ne ove sezone u ikojem europskom kupu. No, zato smo jednako tako i naveli nakon ždrijeba parova osmine finala Eurokupa, da je Primorje EB izvuklo "bingo". Najlakšeg suparnika. Što opet ne omalovažava uspjeh našeg sastava koji je i više no zaslužen.

Za razliku od riječkog susreta, napad naše momčadi je sad bio... Malo je reći izvrstan. Kada imate realizaciju igrača više čak 8-12, ne možete reći ijednu "grubu" riječ na taj dio igre. No, što tek onda spomenuti za obranu koja je u 13 navrata imala igrača manje, dok se obranila 10 puta! Sjajno. Neizvjesnosti baš osobite i nije bilo. U prvoj minuti druge četvrtine gosti su već poveli s tri pogotka razlike (7:4) i to su Riječani održavali cijelu tu četvrtine. Odluka je i konačno pala u posljednjim minutama treće četvrtine, poglavito u posljednjih pola minute. U točno 34 posljednje sekunde ove četvrtine Riječani su preko Nike Čubranića i Nizozemca, Kas Te Rielea poveli 15:10. Pobjedu je "zacementirao" Darko Brguljan u prvoj minuti posljednje dionice, golom za 16:10.

Razlog na koncu ovako velikog broja pogodaka sigurno treba potražiti i u neuobičajeno velikom broju peteraca. Ukupno čak 10 u cijeloj utakmici, od toga samo u posljednjoj četvrtini čak sedam. Kod Riječana su se golovima osobiti istaknuli Kas Te Riele s pet lopti odaslanih u gruzijsku mrežu, dok su po jednu manje smjestiti Tin Brubnjak i Darko Brguljan.

Linker
25. travanj 2024 06:43