VLADIMIR DUGANDZIC Cropix
EP U DVA GRADA

Pripreme za spektakl u Hrvatskoj: ‘Izazov je velik. Napravili bi i puno više da imamo malo više vremena‘

Glavni tajnik Hrvatskog vaterpolskog saveza o europskom spektaklu koji nam se sprema
Piše: Dean BauerObjavljeno: 20. studeni 2023. 13:19

Lagano se približavamo blagdanskim danima. Ma koliko se to nekima daleko činilo, prosinac je tu, pred vratima, doba praznično. Tradicionalno već rezervirano za veselje, radost, druženja, domjenke, šetnje gradom, kuhano vino, kupnju poklona. Jednostavno, opuštajuće iščekivanje Božića, pa onda Nove godine. Posvuda će tako biti, u cijeloj nam domovini, osim... U domaćim, hrvatskim vaterpolskim krugovima s naglaskom na Zagreb i Dubrovnik. Tada će tek biti “udarni, radni dani” koji će sa sobom donositi prstohvat nervoze, šaku nedostatka vremena, kronični nedostatak sna. Naime, u prvim danima siječnja preciznije od 4. do 16. dana navedenog mjeseca, Hrvatska će uroniti u seniorsko Europsko prvenstvo u vaterpolu.

Vremena je malo, ali bit će - top

Prvi put u povijesti ovog natjecanja koje je premijeru imalo još davne 1926., ista će država dvaput uzastopno organizirati najveći kontinentalni turnir u vaterpolu. U ovom sportu to je, realno i najveći svjetski turnir. Od Splita 2022. proteći će tek godina i tri mjeseca, kada će se iznova zapjeniti euro-voda. U našem Gružu i uz Savu. Posebnost i silna otegotna okolnost za organizatora je u spoznaji da im je za pripremu ovakvog projekta koji je složen s organizacijskog, sigurnosnog, marketinškog, medijskog, a dakako i natjecateljskog gledišta, prepušteno mjesec i pol dana. Od kojih su tu i dva blagdanska tjedna kada malo tko uopće radi. Da su Hrvatska, odnosno Zagreb i Dubrovnik dobili organizaciju vaterpolskog EP, stara je vijest. Ono što nas u ovom trenutku zanima jest što i kakvo prvenstvo možemo očekivati, u kojim uvjetima, s kakvim rizicima će se sve sučeljavati...

- Još ima dosta pitanja, detalja koje valja odraditi, ali generalno jasno da je nemoguće očekivati onu razinu EP kakva je bila u Splitu prošle godine. Ne zato jer mi to ne možemo, već stoga što ne stignemo - zbori Ivan Milaković, glavni tajnik Hrvatskog vaterpolskog saveza i čovjek koji će sasvim sigurno viti vrlo, vrlo visoko u hijerarhiji organizacijskog odbora. Uostalom, u Splitu 2022. to je bio njegov prethodnik, Renato Živković, tadašnji glavni tajnik HVS-a. No, o tomu kasnije, to ostavljamo na odluku čelnicima Saveza.

image

Ivan Milaković

ARHIVA HVS

- Imamo i ograničenja kapaciteta, i to zna European Aquatics. Inače se traži 5.000 mjesta, ali to se sada više ne traži. U Splitu smo imali samo radijskih ekipa 36! To mi sada nemamo. No, da ćemo napraviti maksimalno najbolje, to hoćemo. Oba ćemo bazena, sve uvjete urediti savršeno, bit će to, kako se veli, top. Napravili bi i puno više toga da imamo malo više vremena.

Imamo postojeće bazene, tu nemamo što puno mijenjati, ali ćemo uljepšati.

Kad smo kod bazena, ono što ljudi koji znaju objekte u Dubrovniku, a posebno u Zagrebu, samo se pitaju kako će biti moguće i u kojim brojkama, organizirati EP. Gruž je zapravo i kapacitetom nešto veći, moderniji je, ali bazen Mladosti s ograničenim brojkama?

- Gruž je po nama optimalan i u redu. Nama je u planu možda samo za Gruž, postaviti jednu manju montažnu tribinu koja bi poslužila za VIP tribinu. Planiramo i tamo ići s tzv. LED displayem oko bazena, iako je to njihov standard i sada. Imaju to i na utakmicama Lige prvaka. No, išli bi možda s nekim LED semaforom radi nekih animacija, predstavljanja momčadi i slično. Što se Zagreba tiče, prvo moramo pogledati dobro statiku bazena jer prioritetna nam je sigurnost. Planiramo ući s montažnom tribinom u bazen.

Što to znači, kako?

- Samo igralište za bazen bi pomaknuli više prema onoj strani na kojoj je semafor (zapadna strana bazena). Tamo bi bilo predstavljanje momčadi i veliki ekran. Time bi dobili puno više prostora na drugoj strani, iza gola (istočna strana bazena) za montažne tribine. Planiramo montažne tribine proširiti i iznad glavne tribine, u prostor koji su nekoć koristili atletičari za skok u dalj u zimskim uvjetima. Time bi postojeći kapacitet bazena možda mogli udvostručiti, s 1.000 na 2.000, možda 2.500 maksimalno.

Počinjemo u Gružu

Prvenstvo je u dva grada, bit će dosta letova momčadi između Zagreba i Dubrovnika, a u Čilipima (posebno zimi) zna nerijetko silno puhati, pa zrakoplovi moraju sletjeti u Split. Mogući problem.

- Računali smo na to, opcija B je autobus. Nema druge. Još nemamo potvrđeni raspored natjecanja od European Aquaticsa, ali ono što se zna da niti jedna momčad neće igrati utakmice dan za danom. Mi planiramo nekakvih ukupno 12 letova između Zagreba i Dubrovnika, usred natjecanja.

Gdje će igrati Barakude koje su u skupini sa Španjolskom, Francuskom i Crnom Gorom?

- Mi ćemo, to je skupina A igrati u Dubrovniku. Ukupno će dvije skupine igrati u Dubrovniku, dvije u Zagrebu. Utakmice “lažne” osmine finala će biti u Zagrebu, a onda slijedi za poredak. Od četvrtfinala, odnosno utakmice od 1. do 8. mjesta u Zagrebu, a poredak od 9. do 16. mjesta u Dubrovniku.

Ivan Milaković, prvi operativac HVS-a za kraj će...

- Izazov je velik. Prvi put je EP i u dva grada, a da govorimo samo o muškom turniru. Mi smo mali ured, kada govorimo o Hrvatskom vaterpolskom saveza. Nas ima jako malo i ne možemo istodobno “pokriti” sami dva grada, ali Dubrovnik je već oformio jedan svoj organizacijski tim. Naravno da ćemo međusobno uskakati, biti na usluzi, pomoći maksimalno bilo što. Onaj turnir Svjetskog kupa u ožujku u Zagrebu je bio jako dobar, posjećenost izvrsna, ali sada ćemo to dignuti ipak na višu razinu. Dostojnu Europskog prvenstva. Vjerujem, a i mora sve do 30. prosinca biti spremno- naglasio je MIlaković

Da će biti lagano, neće, ali zato je uostalom i odabrana Hrvatska.

Linker
06. listopad 2024 06:19