Spaladium Arena

 PAUN PAUNOVIC/CROPIX Cropix
SPORT NA HRVATSKI NAČIN

Prebizarna priča iz Splita: Dva mjeseca prije EP-a Spaladium Arena ostaje bez struje?! Evo što se dogodilo

Dok je u Mađarskoj na SP-u sve savršeno, za 2 mjeseca na Europskom prvenstvu, tko zna što li će biti
Piše: Dean BauerObjavljeno: 25. lipanj 2022. 16:26

Mađarska je plivačka i vaterpolska velesila u svjetskim razmjerima, ali Mađarska je i puno više, kada je općenito sport u pitanju. Zemlja iznimne sportske kulture. Ovdje se suparniku plješće kada pobijedi domaću reprezentaciju, ali se aplauzom pozdravi, bodri i svoje kada gube ili izgube. Sportska infrastruktura je praktički dovedena do savršenstva, od stadiona preko dvorana i bazena. I da se odmah razumijemo. U velikoj, najvećoj mjeri zaslugom državnih i lokalnih vlasti, a onda i novca EU. Vlast je, politika u ovoj državi i pritom ne govorimo samo o Orbanu i njegovoj stranci, već cjelokupnoj političkoj strukturi Mađarske posljednjih 30 godina, čvrsto stala uz i iza sporta. Rezultati su vidljivi.

Trenutačno smo u ovoj državi na Svjetskom prvenstvu u vodenim sportovima, a tribine su dakako krcate. Što je osobito zanimljivo, daleko više na vaterpolu nego na plivanju. U Duna Areni na plivanju svaki dan po 5.300 gledatelja, a na vaterpolu, doslovno svaku večer na Margit Szigetu po 7.500 gledatelja! Jedan dan igra muška, drugi dan ženska vrsta Mađarske. Iako, gledane su i ostale utakmice. Jasno, bilo bi u Duna Areni i dvostruko više gledatelja da dvorana nije umanjena (montažna) za upola nakon SP 2017. Tako je to dakle u svijetu, ali tu odmah, preko Drave. U susjedstvu.

image

Duna Arena u Budimpešti izgleda spektakularno

VLADIMIR DUGANDZIC/CROPIX Cropix

A u Lijepoj našoj? Doista bizarna, prebizarna priča dolazi iz Splita. To je inače onaj grad koji će vrlo skoro, od 27. kolovoza do 10. rujna, ugostiti 35. seniorsko Europsko prvenstvo u vaterpolu. U Spaladium Areni. No...

Toj je dvorani račun blokirao Grad Split prije mjesec dana! Nije to sve. Za četiri dana će im isključiti i struju. Ostat će u mraku! Poprište vaterpolskog EP za dva mjeseca. Što je tu bizarno? Ovako...

Grad Split je vlasnik dvorane Spaladium Arena. U koju doduše 11 godina nisu lipu uložili, ali su vlasnici. OK, Grad Split ne želi možebitno prodati dvoranu jer želi da ostane njihovo vlasništvo. Legitimno i ima logike. Grad Split je suorganizator vaterpolskog Europskog prvenstva, a koje se ima odigrati u Spaladium Areni. Štoviše, Grad Spit i financijski sudjeluje u organizaciji tog natjecanja s pet milijuna kuna, ali je nakon svega toga, taj isti grad blokirao svoje vlasništvo!?

Objekt za natjecanje u kojem je Split domaćin, suorganizator, a u konačnici i namijenio je određeni novac. Vrlo skoro bi u Split trebali stići i montažni bazeni za potrebe EP. U redu, kada stignu neće ih valjda ostaviti na parkiralištu ili Rivi. Jasno da će biti pospremljeni negdje u dvoranu, samo bit će nezgodno to činiti ako neće biti struje. U mraku će se netko spotaknuti, razbiti glavu... U redu, malo karikiramo, ali stvarno malo. I situacija nije nimalo bezazlena. Naime, s blokadom računa vrata dvorane se praktički zatvaraju, nema ni zaštitara. Sto problema.

image

Spaladium Arena

JOSKO PONOS/CROPIX Cropix

Koliko smo upućeni, Grad Split je blokirao račun Spaladium Arene zbog neplaćenih komunalnih naknada. Međutim, ranije je i opet taj isti Grad Split oslobodio, do daljnjeg, temeljem dogovora s odgovornima iz Spaladium Arene, plaćanje komunalnih usluga budući da je Spaladium Arena pred stečajem, u stečajnom postupku ili kako već.

Ova je priča bizarna, ali tužna, potencijalno opasno i dijametralno suprotna od načina kako sportu prilaze i kako društvo organiziraju neke malo uređenije zemlje. Nikad ovaj autor neće prihvatiti da smo mi Hrvati blesav narod, ali... Svaki dan naizlazim na primjere koji me demantiraju.

Linker
28. rujan 2024 23:36