Vjekoslav Kobešćak

 RONALD GORSIC/CROPIX
HR TRENER JE JASAN

‘Ovo je suludo, nema nikakvog smisla! Da imamo kadar kao NFL momčadi, bio bi problem igrati ovakav turnir‘

Toliki je broj utakmica i natjecanja da se u njima stvarno već postaje preteško snaći
Piše: Dean BauerObjavljeno: 24. studeni 2021. 09:18

Nema mira u bazenima. To je nešto na što su vaterpolisti doduše već poodavno naučili, skoro pa “oguglali”, jednako kao i oni koji prate ovaj sport. Iako, a ovakvom ekspanzijom natjecanja, ali primarno zbijenim kalendarom bojimo se da se postiže suprotan učinak. Sve je manje i pratitelja vaterpola, ali ne zato što ga ne vole ili je pala kvaliteta, već je toliki broj utakmica i natjecanja da se u njima stvarno već postaje preteško snaći.

Najjači razred

Dakle, nakon što su proteklog tjedna odigrani turniri regionalne A1 lige u Rijeci i Novom Sadu, ovaj je tjedan rezerviran za Premier ligu. To je u biti onaj najjači jakosni razred regionalnog klupskog nadmetanja, liga s Mladosti, Jugom AO, Jadranom, te najboljim klubovima iz Srbije, Crne Gore. Donekle slično kao i prošle sezone, ne igra se klasičnim ligaškim sustavom, već turnirski. Ukupno je 13 momčadi podijeljeno za ovaj prvi turnir (naime, ukupno će biti čak tri turnira) u dvije skupine. Jedna u Splitu (6 momčadi), druga u Beogradu (7 momčadi). U beogradskoj skupini će svaka momčad odigrati u pet dana šest utakmica. U splitskoj grupi “malo lakše”, u četiri dana pet utakmica.

- Da imamo kadar kao NFL momčadi, bio bi nam problem igrati ovakav turnir gdje ćemo mi imati 6 utakmica u 4 dana na visokoj razini. Naime, mi smo u nedjelju slobodni, tako da imamo 4 dana. To je suludo i to nema nikakvog smisla. Imat ćemo po dvije utakmice dnevno, a to bi nam bio problem i da smo zdravi i kompletni - veli trener jugaša Vjekoslav Kobešćak.

image

Trener Vjekoslav Kobešćak i momčad Juga

TONCI PLAZIBAT/CROPIX

Jug AO naime nema na ovom turniru kapetana Lorena Fatovića i mladog, ali sve boljeg Lovru Stahora. Obojica su ostali zbog koronavirusa u izolaciji u Berlinu. Nema niti nadarenog juniora Hrvoja Zvona (operacija). Momčad se pak tek u nedjelju vratila iz Berlina s Lige prvaka, a do kraja godine im još slijede tri kola Lige prvaka, pa kvalifikacijski turnir Hrvatskog kupa, te očekivani nastup i na Final Fouru nacionalnog kupa.

- Doista mislim da ovakav sustav baš nema prevelikog smisla. Previše je to utakmica, ali nas igrače se ionako nikada ništa ne pita - po istom će pitanju Ivan Marcelić, oporavljeni kapetan Mladosti koja će također nastupati na vrlo, vrlo jakom beogradskom turniru.

Puno kalkulacija

Doduše, tu sada valja ipak pripomenuti kako je pitanje s kojim će sastavima, kojim igračima momčadi koje igraju Ligu prvaka (Jug AO, Jadran, Novi Beograd, C. zvezda) igrati Premier ligu. Ne bi se trebali iznenaditi ako tu bude poveći broj mlađih igrača, juniora, te ako se neće pod svaku cijenu “ganjati” rezultat u natjecanju koje nije nevažno, ali jednako tako baš ništa ne donosi.

Sustav nadmetanja je inače takav da će svaki klub, kroz ukupno tri turnira Premier lige odigrati obvezno po jednu utakmicu sa svakim suparnikom. Četiri momčadi s najvećim brojem bodova plasirat će se na završni turnir.

Skupine Premier lige

SKUPINA BEOGRAD

(24. - 28. studenoga)

Mladost, Jug AO, Novi Beograd, Partizan, Šabac, Jadran (HN) i Budva

SKUPINA SPLIT

(25. do 28. studenoga)

Jadran, Solaris, Mornar BS, Primorac Kotor, Radnički Kragujevac i Crvena zvezda

Predviđeni druga dva termina turnira Premier lige su - 2. turnir od 20. do 22. siječnja 2022; te 3. turnir od 17. do 19. veljače 2022. Završni turnir će se igrati 11. i 12. ožujka sljedeće godine. (dba)

Linker
06. listopad 2024 21:23