Ratko Rudić i Ivica Tucak

 ZELJKO HAJDINJAK Cropix
NAKLON VELIKANA

‘Ovo ću ti samo jednom reći...‘: Legendarni Rudić izljubio izbornika i dao mu najveći mogući kompliment

Momcima čestitam na fantastičnoj pobjedi jer je izborena na toliko dominantan način, rekao je Tucak
Piše: Dean BauerObjavljeno: 29. lipanj 2022. 18:29

Umjesto bilo koje "umotvorine" novinara, sve je nakon utakmice Hrvatske i Srbije (14-12) u tzv. mix-zoni rekao Ratko Rudić. Pričekao je Ivicu Tucka, stisnuo mu ruku, izljubio i rekao.

- "Samo ću ti jednom reći, ovo je tvoja pobjeda!".

Moram priznati skromno, Ratko nam je uzeo riječ, misao. No, ona je bila ionako cijeloj Hrvatskoj vidljiva. Velika pobjeda nad snažnim suparnikom izvedena je u fantastičnoj utakmici, ali ona je kolosalna režirana u ideji, zamislima, onom što je "snimio" prvu čovjek na našoj klupi. Ivica Tucak! I to je to, početak i kraj svake priče.

Uzeo je pomlađenu, potpuno izmijenjenu momčad, uigrava je oko 9-10 zadnjih mjeseci, ali je ostao prije SP bez jednog braniča (Benića), a onda nakon 3. kola i bez još jednog (Burić). Sa samo jednim je ušao u dvoboj s olimpijskim pobjednikom, istina i oni su bitno izmijenjeni, te ušao u polufinale Svjetskog prvenstva.

Malo je tko vjerovao, budimo iskreni, ali ovih 13 Barakuda (računamo itekako i Burića koji je još na tribinama) i stožer koji ih vodi uveo je Hrvatsku u 9. uzastopno polufinale svjetskih prvenstava. Devet zaredom! Od 2005. do 2022. Punih 17 godina. Pa da se ne znam kako ovaj turnir za njih završi, ovo je sjajan rezultat i uspjeh.

Ovu utakmicu kao da je Tucak unaprijed negdje "gledao, vidio". Do najsitnijeg detalja. Najopasniji čovjek Srbije Dušan Mandić izoliran. Da, dao je 4 gola, ali... jedan iz peterca, jedan minutu prije kraja kada je bilo već riješeno, ali prvi pogodak tek 4.39 minuta prije kraja treće četvrtine. Zasluga momčadi, ali prije svega Bukića, pa onda malo Lazić, Bašić... No, nije bilo pretjerane opasnosti ni s lijeve strane srpskog napada.

Strahinja Rašović je probio samo jednom, Viktor Rašović dvaput. Jakšić je radio puno manje "nereda" no inače. Ma... za obranu ćemo napisati samo jedno - briljantno! Mislite da smo zaboravili Popa! Vratara Popadića? Nema šanse. Kada je u prvoj četvrtini skinuo ukupno 6 udaraca, u prve dvije minute 3 šuta, znali smo... Njegov dan. I jasno, morate imati za velik rezultat vratara s dvoznamenkastim brojem obrana.

- Momcima čestitam na fantastičnoj pobjedi jer je ona izborena na toliko dominantan način, igrom u obrani, napadu, jednom glavom i jednim srcem. Sa svih 12 igrača koji su dali svoj obol - nakon utakmice će kao šampanjac hladan izbornik Tucak. Nema euforije.

image

Ivica Tucak

ZELJKO PUHOVSKI/CROPIX Cropix

- Jedini koji nije bio u vodi je Bijač, ali i on je dao obol toliki u bodrenju, življenu svake akcije. Stvarno sam ponosan na utakmicu koju smo odigrali.

Već u sljedećoj rečenici Tucak manifestira velikog trenera.

- Ovo je lijepo, divno i sjajna pobjeda, ali odmah moramo smirivati jedan dio igrača jer se vidi kod njih euforija. Mogu to shvatiti, logično jer je njima to prvi put, ali moramo se smiriti. Moramo napraviti još dva koraka, "uzeti" medalju još jednu za hrvatski vaterpolo - napominje Tucak.

Glede mirnoće, bio je jedan detalj u utakmici u kojoj suparnik nije niti jednom vodio koji je pokazao odliku ove mlade, neiskusne i još ne posve uigrane, ali potencijalom silne momčadi. Kod vodstva 9:7 za nas, Fatović je pogodio gredu iz parabole, "sijevnula" je kontra Strahinje Rašovića, Vukičević ga je sustigao i napravio po sucima prekršaj za peterac (po nama, malo dvojbeno je li uopće prekršaj, ali u redu). Iz peterca Mandić pogađa za smanjenje vodstva na samo 9:8. Nakon što smo imali 9:6, a do kraja je bilo puno. Igrala se tek treća četvrtina.

- Da, ali tu se mislim dalo za primijetiti da čak niti tada, kada je Srbija bila u naletu, mi nismo gubili smirenost, nije bilo panike. To je snaga ove momčadi. Bio je mir.

Još jedna zanimljivost i dokaz koliko se daleko išlo u pripremi utakmice. Susret s puno prekršaja, isključenja, a Hrvatska s igračem manje u rotaciji. Ukupno ih je tek 12, a taj koji nedostaje je branič, ali... Prvih 9 osobnih pogrešaka naše vrste, 9 različitih igrača. Svaki po jedan.

- Vodili smo računa o svemu. Vidjeli ste da sam stavio Krapića na beka, da smo mijenjali obranu. Znali smo da nam fali u tom silnom mnoštvu faulova taj jedan igrač, ali ponavljam, ono što me veseli je ta glava. Nismo ju gubili. Znali smo što želimo, što radimo.

Jedna od ključnih stavki pobjede je svakako realizacija igrača više.

- Znali smo da će oni ići na zaustavljanje Koste (Harkov), zato smo tražili rješenja na našoj lijevoj napadačkoj strani. Žao mi je sad recimo one izrađene situacije nakon time-outa kada je Luka (Bukić) promašio, a sam. Nakon toga je Luka dao jedan, pa Ante, sa stative... Ma, moram priznati, sjajno smo igrali - zaključio je Tucak.

Rijetko, doista jao rijetko kada je Hrvatska igrala protiv Srbije, a da suparniku nije dopustila niti jedno vodstvo! Niti jednom! Prvo utakmica gol za gol, pa sredinom treće četvrtine prvo veliko odvajanje na plus 3 (Vrlić za 8:5 s igračem više), malo kasnije i Franko Lazić (9:6). Sredinom zadnje četvrtine, Bašić je "uletio" na 2-3 metra i zabio za 13:10. Bilo je to 4.45 minuta do kraja. Prvi trenutak kada je novinar odreagirao neprofesionalno, podigao se i zamahnuo rukom. A kada je Fatović "uvaljao" 1.55 minuta do kraja za 14:11 "pustili" smo glas da se čulo po cijelom Margit Szigetu. Uostalom, uvjeren sam kao i cijela Hrvatska. Ovo je bilo... čudesno dobro. Ovi se dečki ne šale i s njima nema šale. Nisu još gotovi. Ne, ne, oni u Budimpešti nisu još rekli svoju zadnju.

Linker
16. travanj 2024 00:21