ORANGE PICS BV/ALAMY/ALAMY/PROFIMEDIA
BLIŽI SE VELIKO NATJECANJE

Okuplja se hrvatska reprezentacija, poznat plan priprema uoči Europskog prvenstva, evo što poručuje izbornik

‘Neka to nitko ne doživi osobno, ali ima ipak tih nekih problema koji se vuku iz kluba‘
Piše: Dean BauerObjavljeno: 09. prosinac 2023. 07:07

Ove subote prijepodne, s treningom zakazanim u 11.00 sati na plivalištu uz Savu, ali i cijepljenjem protiv gripe, počinju pripreme Barakuda, aktualnih europskih prvaka za nadolazeće kontinentalno natjecanje odnosno EP u Dubrovniku i Zagrebu, a koje će se igrati od 4. do 16. siječnja sljedeće godine u Dubrovniku i Zagrebu. Prvi dio natjecanje će naši vaterpolisti igrati skupinu u Gružu, protiv momčadi Španjolske, Francuske i Grčke, a potom slijedi “selidba” u Zagreb. Popis od 20 kandidata je izbornik Ivica Tucak objavio još 29. studenog i po tom pitanju jasno i srećom, promjena nema. Da su igrači umorni od sezone koja se igrala još do prije koji dan, suvišno je pripominjati, ali to nije hrvatski specifikum. U takvom su stanju apsolutno sve reprezentacije.

Nikad tako kratke pripreme

Zanima nas međutim i je li onaj koji sve to vodi, bira, određuje odmoran? Je li izbornik Ivica Tucak pripravan, mentalno i fizički za napore koji ga očekuju kao i cijelu momčad jer sada predstoji nešto što smo nazvali “vrućom” vaterpolskom zimom - EP u siječnju kod nas, pa odmah potom, u veljači i SP u Dohi. Za koje se istina mi tek moramo kvalificirati...

- Ja sam uvijek spreman i motiviran - kao iz topa će izbornik Tucak.

- Uvijek sam govorio, dok se bavim trenerskim poslom koji je sastavni dio mojeg života, s nestrpljenjem očekujem svaku utakmicu, natjecanje, pa tako i Europsko prvenstvo kao ono prvo što nam predstoji. Motiva mi ne manjka.

Je li vama kao treneru više odgovaraju možda ovakve pripreme koje će nužno biti kratke, ali u kojima igrače dobivate praktički u punoj, natjecateljskoj formi, izašlih iz klubova usred sezone, nemate potrebe (a ni vremena) za recimo bazični dio?

- Nije to alibi, ali nikad nisam vodio kratke pripreme. Volio sam uvijek više vremena za temeljit rad. Neka to nitko ne doživi osobno, ali ima ipak tih nekih problema koji se vuku iz kluba, koji su meni očigledni. Ja volim svoj način rada, razgovarati s igračima, “uči” u njihove glave. Meni je uvijek pasalo više vremena. Statistički argumentirano, mi smo uvijek ostvarivali najbolje rezultate kada smo imali više vremena za pripreme, za uvježbavanje. Mogu dokazati. Na Europskom prvenstvu u Eindhovenu, siječanj 2012. bili smo deveti. U siječnju 2016. u Beogradu na EP sedmi; u Budimpešti 2020. isto siječanj, bili smo četvrti, ali to nije bio uspjeh. Izgubili smo za broncu i nismo bili pravi. Velim, draže su mi duže pripreme. Igrači su umorni, kalendar natjecanja je takav kakav je i treba vremena da nešto “legne” kako treba.

Imamo puno prostora

Kako ili koliko ste zadovoljni s formom reprezentativaca?

- Generalno je to OK, ali kod određenog broja igrača, nisam nikad spominjao niti neću koji ili tko, kod određenog broja igrača ima puno prostora da moraju biti bolji. Pratim, gledam utakmice i znate neke pogreške koje se naprave u klubu, ali protiv slabijih suparnika, one se mogu “zakrpati”. Ali, kad takve pogreške, jednu-dvije napravite protiv jedne Italije, Španjolske, Mađarske... onda ćeš izgubiti utakmicu. Baš su nas takve pogreške koštale pozitivnog rezultata protiv Mađarske, pa čak i Crne Gore na SP u Fukuoki. Prva dva dana moram pojasniti igračima što trebaju činiti u reprezentaciji jer neki igrači igraju druge pozicije u klubovima...

Dvaput je Hrvatska bila domaćinom EP, u Zagrebu 2010. i Splitu 2022. i oba puta smo turnir završavali zlatni. Javnost, navijači, mediji će sada ići malo i tom analogijom... Je li to stvara teret?

- Ljudi naravno da imaju pravo na takva razmišljanja. Ja nikada ne razmišljam tako. Veselim se da ćemo igrati doma, da ćemo imati vjerujem fantastičnu podršku, vjetar u leđa. Ne treba to biti nikakav pritisak, već poticaj. Motiv da daš zadnji atom snage, maksimum sebe u svakoj utakmici. Imamo iskustvo Splita iz 2022., a u sportu ako postoji sjećanje, onda ga treba sada evocirati na prisjećanje kako je to bilo tada lijepo, kako nas je publika “nosila” - zaključio je izbornik Ivica Tucak.

Plan priprema

- 9. do 23. prosinca: pripreme u Zagrebu; od 17. do 22. dolazi u Zagreb i reprezentacija SAD na pripreme

- 23. - 26. prosinca: odmor

- 26. do 28. prosinca: novo okupljanje u Zagrebu

- 28. do 30. prosinca: pripreme u Beogradu sa Srbijom i utakmica Srbija - Hrvatska, 29. prosinca od 20.00 sati

- 30. i 31. prosinca: odmor

- 1. siječnja 2024.: dolazak u Dubrovnik

Barakude na pripremama

VRATARI

1. Marko Bijač (Olympiacos)

2. Toni Popadić (Jug Adriatic osiguranje)

3. Mate Anić (Jadran)

CENTRI

4. Josip Vrlić (Jadran)

5. Ivan Krapić (Noisy-le-Sec)

6. Luka Lončar (Olympiacos)

7. Antonio Dužević (Jadran)

BRANIČI

8. Rino Burić (Jug Adriatic osiguranje)

9. Matias Biljaka (Jadran)

10. Marko Žuvela (Jug Adriatic osiguranje)

11. Marino Čagalj (Jadran)

12. Andrija Bašić (Waspo 98 Hannover)

NAPADAČI

13. Konstantin Harkov (Jadran)

14. Filip Kržić (Jug Adriatic osiguranje)

15. Franko Lazić (Jug Adriatic osiguranje)

16. Zvonimir Butić (Jadran)

17. Ante Vukičević (Marseille)

18. Luka Bukić (Jadran)

19. Jerko Marinić Kragić (Jadran)

20. Loren Fatović (Jadran)

STRUČNI STOŽER

Ivica Tucak, izbornik

Jure Marelja, pomoćni trener

Pero Kuterovac, kondicijski trener

Renco Posinković, trener vratara

Igor Pezelj, video-analitika

Damir Luketić, fizioterapeut

Zlatko Kercel, fizioterapeut

Za početak će se treninzima priključiti i još jedan centar, Branimir Herceg iz Mladosti uz opciju za još pokojeg dodatnog mladog igrača na 2-3 dana priprema.

Linker
06. listopad 2024 02:35